AJV

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken
AJV
Naam Ambysche Jongeren Vereniging
Opgericht 1967
Opgeheven 1992
Type vereniging Jongeren Vereniging

AJV staat voor Ambysche Jongeren Vereniging en werd opgericht in 1967 en opgeheven in 1992.

Geschiedenis

10-jarig Jubileum van AJV voor de Amyerhoof

In 1967 nam kapelaan Kasdorp het initiatief om een vereniging op te starten voor de Jongens van Amby, omdat buiten de voetbalclub RKASV, de Harmonie St. Walburga en de Verkennerij weinig te beleven was voor de grote groep naoorlogse jongens in Amby. In het lokaal waar ook de Gidsen van de Scouting gehuisvest waren aan de achterzijde van de Marechaussee Kazerne aan de toenmalige Kerkstraat (Ambyerstraat Zuid) werden de eerste bijeenkomsten gehouden op hun vaste club avond de maandag, waar overigens alleen de jongens welkom waren.

Vaste thuishonk

Bij de opening van de Amyerhoof in april 1968 werd de kelder hun vaste thuishonk, waar men op de vaste maandagavond kon napraten over het weekend, voetbal en alles wat er anders of beter kon. Daarnaast was er een uitgebreid spelaanbod zoals dammen, schaken, kaarten en werden na enkele jaren professionele tafeltennis tafels gekocht. Ook op sportief gebied stonden de Amiese Jongeren hun mannetje er werd deelgenomen aan diverse volleybal en voetbaltoernooien. In de vakantietijd werd er elke vrijdag gevoetbald tegen de "hollenders" die vakantie hielden in de jeugdherberg in kasteel Vaeshartelt, vooral de derde helft was de reden om met meer dan 11 man naar Vaeshartelt te gaan....

Beste periode

De minimum leeftijd tot toetreding was vastgesteld op 15 jaar en men stond dan ook te trappelen om lid te mogen worden van de AJV. Op het hoogtepunt 1975-1985 stond er ruim 100 leden op de ledenlijst. De leden kozen zelf het bestuur dat werd aangevuld door enkele "wijze" adviseurs. Het bestuurslidmaatschap van de A.J.V. bleek een goede leerschool voor de jongeren, want op oudere leeftijd kwam je ze tegen als bestuurder van de gevestigde verenigingen en organisaties.

Activiteiten

Er moest natuurlijk ook geld in de kas komen want de contributie van fl.1.50 per maand was niet toereikend om een goed en afwisselend programma aan te bieden. Zo werden er jaarlijks 2 kienavonden georganiseerd waar naast de waspoeder en koffie ook prachtige prijzen op een volle kaart te winnen waren zoals een ijskast (die toen nog niet in elk huis te vinden was). Een andere bron van inkomsten was het Discobal elke eerste zondag van de maand, na een rustige opstart moest DJ Bert die in de zaal stond al snel plaats nemen op het podium. De jeugd van Amby en verre omstreken dansen op de muziek van The Beatles en de Stones.

AJV Disco 20001.jpg
AJV Disco 20003.jpg


Verder werd er in de zeventiger jaren op het Severenplein de roemruchtige Ambysche zeskamp georganiseerd , naar het voorbeeld van het tv programma "Spel zonder grenzen",streden de Ambysche verenigingen om de hoogste eer. Vele bezoekers kwamen op het spektakel af om de amiese prominenten onderuit te zien gaan op een meterslange zeepbaan of kopje onder te zien gaan in het zwembad.

Buiten de vaste maandagen werd er 1x per maand een activiteit georganiseerd en mochten de heren een introducé meenemen en dan waren er wel dames welkom. De filmavonden waren wel het hoogtepunt van deze activiteiten, met soms meer dan 150 bezoekers in de grote zaal kijken naar de klassieker "Once upon a time in the West" was een feest. Deze film moest overigens voor 23.00 eindigen omdat een koerier om 23.30 de filmbanden weer kwam ophalen.

Maar er waren meer activiteiten zo bezochten enkele voetballers van MVV de A.J.V. konden kon men smullen van de anekdotes van de keeper Frans Korver, en waren er kaart en schaak toernooien. Een andere activiteit was het samen "doorhawwe" zeker begin zeventiger jaren maakte men er samen ( soms met meer dan 150 leden en hun intro's) en een groot feest van om zo gezamenlijk het Nieuwjaar in te luiden, kompleet met koud buffet en optredens door de eigen leden. Een maal per jaar stond een gezamenlijk uitstapje op het programma , met 2 bussen werd een bezoek gebracht aan een bezienswaardigheid in binnen en buitenland, en traditioneel werd het "reisje" afgesloten met een etentje in de Amyerhoof waar frites en halve haan werd geserveerd .

Jaren '90

AJV schilderij 25 jaar

Begin 90 jaren liep het ledenaantal terug, de oudere leden waren inmiddels getrouwd en kregen andere interesses en er was te weinig toeloop van de jongeren. Besloten werd om na 25 jaar de verenigingsactiviteiten op een laag pitje te zetten voor de heren die het nog gezellig vonden (en vinden) maar nu onder een andere naam L'Amie later weer veranderd om de rijke geschiedenis eer aan te doen in AJV/ L'Amie

Bij het 25 jarig jubileum werd in het trefcentrum van de Amyerhoof een schilderij onthuld dat herinnert aan een voor vele Amiese jongeren onvergetelijke periode in hun leven.