Achter de Hoven

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achter de Hoven
Geografische informatie
Begin Hagenstraat
Eind Plataanhoven
Postcode 6225 EK - 6225 EL
Huisnummers 1 - 70
Algemene informatie
Genoemd naar Achter al die tuinen
Naam sinds 26 mei 1970
Bestrating Asfalt
Bebouwing Rijtjeshuizen en zorgcentrum

Achter de Hoven draagt sinds 26 mei 1970 deze naam. Het is een straat dat behoort tot het stadsplan "Achter de Hoven" van de Gemeente Maastricht. Dit gedeelte van Amby werd vanaf de jaren '70 gebouwd en de straatnamen herinneren aan boomsoorten en planten. Het is de eerste straat die werd aangelegd van dit stadsplan.

Oorsprong van de naam

De bouw van Achter de Hoven

Ten oosten van de Ambyerstraat-Noord lagen tuinderijen (höfkens), waar o.a veel fruitbomen stonden, vandaar de naam 'Achter de Hoven' die al eeuwenlang in gebruik was. Nu liggen ten oosten van de Ambyerstraat-Noord, wegen naar bomen genoemd: Peppelhoven, Beukenhoven, Acaciahoven enzovoort. Men zou kunnen zeggen, dat de naam "Achter de Hoven" zijn betekenis behouden heeft: Achter al die 'tuinen'.

Bebouwing

Er bevinden zich woonhuizen en een zorgcentrum met de naam Achter De Hoven in deze straat. De twee onder een kap woningen hebben verschillende bouwstijlen. Veel huizen daarvan zijn opgetrokken met beige bakstenen en een zadeldak. Sommige huizen zijn witgeverfd, waardoor een afwisselend straatbeeld ontstaat. Met op sommige plekken twee onder in een kap woningen die in eerste instantie totaal verschillend lijken maar slechts door de verflaag verschillen.

Verbinding

De straat begint vanaf de Hagenstraat en eindigt op de Plataanhoven.