Amby flirt met soldaten

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Amby flirt met soldaten een verhaal met persoonlijke herinneringen uit de jaren '50. Hoe de soldaten toen door de straten van Amby marcheerden.

Marcherende soldaten

Soldaten in Amby

Jarenlang hebben onze jongens, ons Nederlands leger, geoefend op onder andere de Ambyer heide. De Bodemsweg helemaal omhoog, uitkomend in het bos, voorbij Hoeve Heihof, daar lag een groot gebied: het schietterrein. Bedoeld als terrein waar de soldaten diverse oefeningen moesten trainen, maar waar ook schietoefeningen gehouden werden. In vroeger jaren was dit een terrein waar permanent een ‘verboden toegang’ gold voor de burgers. Inmiddels is het terrein nauwelijks nog in gebruik als oefenterrein en kan er gerecreëerd worden.

Soldaten langs de kleuterschool

Meisjesschool

In de jaren 50, marcheerden regelmatig pelotons, komende van de toenmalige Tapijnkazerne in Maastricht richting oefenterrein in Amby. Het was een imposant gezicht: de grote soldaten in de voorste linie en daarachter, in gelid, vervolgens hun kleinere collega’s. Naast hen liep doorgaans een korporaal of sergeant die de commando’s gaf. Zo door de straten van Amby marcherend, zongen zij telkens weer hun liederen, laten we het voor het gemak ‘krijgsliederen’ noemen. Op de maat van de gezongen mars liepen ze met grote stappen door de toenmalige Kloosterstraat, nu Longinastraat, langs de meisjesschool en de kleuterschool. Als ‘menneke’ van een jaar of 5 had je diep respect en bewondering en vol ontzag ging je een tiental pasjes achteruit. “Die soldaten, die hadden toch allemaal de oorlog meegemaakt”, dacht je.

Soldaten hebben geen koudwatervrees

En toen die soldaten in de zeer warme zomer van 1959 evenals voorgaande jaren weer op oefening gingen, liepen ze een straatje om. Ze marcheerden door de Dorpsstraat noordwaarts, om dan via de Hagenstraat naar de heide, oostwaarts te gaan. De dienstdoende sergeant wist dat er bij de Tiendschuur ijskoud water te krijgen was. De Tiendschuur was namelijk nog niet op het waterleiding aangesloten en daar had men nog een eigen bron en elektrische pomp, waarmee het grondwater uit de diepe ondergrond naar boven werd gepompt. De soldaten vulden er hun veldflessen mee, om daarna hun mars te vervolgen.

Soldaten en het café

In later jaren mochten de ‘strijdende’ mannen na werktijd verpozing zoeken in de plaatselijke cafés. Daarvan maakten zij dan ook uitgebreid gebruik en genoten van een welverdiende dorstlesser. Meermalen per jaar werden soldaten gesignaleerd in de Ambysche kroegen. Zeiden heeft dit geleid tot ongeremdheden.

Soldaten in 1901

Rond 1900 vonden er in de nabijheid van Amby regelmatig veldoefeningen plaats van de krijgsmacht. Er was toen nog geen sprake van een ‘militair oefenterrein’. Zie ook artikel Veldoefening krijgsmacht in 1901