Annexatie

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Na de annexatie werd het eerste plaatsnaambord gewijzigd

Annexatie In de zomer van 1970, precies op 1 juli, werd de toenmalige gemeente Amby geannexeerd door de stad Maastricht. Een lot dat meerdere dorpen rond “de grote stad” moesten ondergaan. Dit leverde gemengde gevoelens op; niet iedereen was even blij met het inleveren van zelfstandigheid en velen waren bezorgd omdat het dorpse karakter met zijn enorme kwantiteit aan bloeiende verenigingen verloren dreigde te gaan. Er waren echter ook perspectieven, die men hoopte te vinden in uitbreiding van woonruimte, betere verbindingen en misschien wel ruimere voorzieningen voor de bewoners. Nu, 50 jaar na annexatie, mag de stand van zaken nog eens worden opgemaakt.

Onderstaand de indruk van een oorspronkelijke Ambynees, die terug kijkt naar toen Amie nog Amie was.

Paspoortcontrole

Een jaar geleden stonden mijn vrouw en ik voor de balie van de marechaussee in IJmuiden om in te checken op de boot naar Schotland voor onze vakantie. De jonge marechaussee bestudeerde onze paspoorten en bij de inspectie van mijn paspoort keek hij verbaasd op en vroeg “Ambij, Ambij, daar heb ik nog nooit van gehoord, waar ligt dat?” En zo kwam het dat ik aan de jongeman moest uitleggen dat Amby een heel leuk dorpje was onder de rook van Maastricht maar dat het al bijna vijftig jaar niet meer zelfstandig was maar een heel prettige buitenwijk was van Maastricht.

Naar de stad

laatste gemeenteraad Amby

Door dat verhaal moest ik terugdenken aan vroeger. Aan de tijd dat Amby nog een apart dorp was met zijn eigen gemeentehuis, burgemeester en gemeenteraad. Naar Maastricht gaan was toen een hele onderneming. Als kleine jongen mocht ik vroeger elke vrijdag met mijn oma mee naar de markt in de stad. Heerlijk spannend. Eerst liepen we naar de bushalte aan de kerk, waar ik stuiterend stond te wachten op de groene bus van de LTM die je al van ver kon horen en zien als ze uit de “Pin” omhoog kwam.

LTM-bus aan stationsplein Maastricht

Als we dan na de reis aankwamen bij het station mocht ik aan het belkoord trekken en dan stopte de bus. Het oorzakelijk verband ontging me in die tijd nog, maar leuk vond ik het natuurlijk wel.

Bij het station aangekomen was de reis nog niet afgelopen. Eerst liepen we nog even de stationshal binnen om naar de modeltrein te kijken en wat ik elke keer weer fascinerend vond. Daarna liepen oma en ik door de Stationsstraat via de Maasbrug naar de markt. Mijn oma kocht dan allerlei dingen en het gewriemel op de markt was voor mij reuze interessant. Als laatste werd er dan bij de viskraam nog een hele gerookte makreel (met kop) gekocht en die verdween dan ook in de tas van oma.

Terug naar huis

Dan werd de terugreis begonnen. We gingen dezelfde weg terug, maar wel via de Hema en daar kreeg ik dan elke keer een ijsje, gedoopt in chocoladesaus die dan stolde. Heerlijk! Bij het station klommen we dan weer in de LTM-bus richting Amby en zo tegen 12 uur waren we dan weer terug in het dorp uit de stad.

Middelbare school

Later, we zaten toen op de middelbare school, gingen we met een hele bubs met de fiets via de Severenweg, langs de Geusseltvijvers en de rotonde naar de “Carolus Boromeus Mulo”, waar we door onze Maastrichtse tegenhangers (de Sjengen) steevast werden ontvangen met “Die van het dorp zijn er ook weer”. Broeder Dagobert - door ons heel creatief betiteld als “de Duck”- deed daar dan nog een schepje bovenop door ons “boertjes” te noemen. Ach, het zorgde wel voor een gevoel van saamhorigheid.

Feest annexatie

Geannexeerd

Echter, Maastricht liet zijn begerige oog vallen op ons pastorale Amby en samen met een aantal andere dorpskernen werden wij Ambynezen op 1 juli 1970 opgenomen in het grote Sjengendom. Veel kan ik me van de festiviteiten niet herinneren, alleen een rijkelijk van drank voorziene afscheidsreceptie en een in licht benevelde staat uitgevoerde rondrit met de “gekaapte” stadsbus.

“Iech kom oet Amie”

Nu na vijftig jaar is Amby er nog steeds in geslaagd heel veel van het vroegere dorp te bewaren. Helaas is er ook veel verdwenen. Maar toch, nog steeds beantwoord ik de vraag “Kom jij uit Maastricht?” met: “Nei huur, iech kom oet Amie”.

Voor nog meer verhalen over de annexatie, lees ook dit artikel over de Annexatie van Amby

Het laatste plaatsnaambord van de Gemeente Amby