Böck – das Original

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Amby, ooit de bakermat van de opgeheven muziekkapel de Hub'n Bub'n, heeft zondag 23 oktober de première beleefd van een nieuwe kapel met de originele naam “Böck – das Original”. Muzikale vrienden, deels uit de vroegere bezetting van de Hub'n Bub'n, besloten de hoofden en instrumenten bij elkaar te steken. Amiepedia geeft graag een podium aan zo’n prachtig muzikaal initiatief. Het toont weer eens aan dat muziek maken onlosmakelijk verbonden is met ons mooie dorp. Muziek in vele soorten en maten, zoals Harmonie St. Walburga, Gemengde zangvereniging Crescendo, Vocalgroup Mes Amie en nu ook deze Böck – das Original.

We laten bastuba-speler Tum Pilet aan het woord.

Oprichting

Böck-das Original, 23 oktober 2022 bij de kick-of in de Amyerhoof

“Al jaren hebben verschillende groepsleden het er over hoe mooi het zou zijn als er weer een groep opstaat die Böhmisch-Oosterijks-Duitse muziek maakt. Deze groepsleden hebben verschillende zaken gemeen, namelijk voorliefde voor Oostenrijk, voorliefde voor blaasmuziek en, niet te vergeten, de meesten hebben elkaar leren kennen bij de Hub'n Bub'n. Uiteindelijk hebben Roy Loyson, Dave Vreuls en ik in 2022 de stoute schoenen aangetrokken, mensen benaderd en de 1e repetitie plus de uitvoering gepland in de Amyerhoof. Maar voor alle duidelijkheid; het is een soort van kick-off en vervolgens gaan we evalueren. Dat we doorpakken staat vast; alleen de vorm waarin moet nog gestalte krijgen”.

De bezetting

De muzikale bezetting van Böck-das Original, acht leden sterk, bestaat uit de volgende personen:

Dave Vreuls: trompet, zang. Roy Loyson: trompet. Olaf Frijns: trompet (Olaf werd bij de kick-off vervangen door Richard Didden). Frank Vreuls: bariton. Ralph Meessen: bariton. Peter Troquete: drum, zang. Tum Pilet: bastuba. Bart Storcken: accordeon, zang.


Repertoirekeuze

Het repertoire wordt met name geïnitieerd vanuit Dave en Frank Vreuls, daar zij ook componeren en muziek schrijven/arrangeren voor de groep. Daarnaast brengen alle groepsleden stukken in die zij geschikt vinden voor het repertoire van Böck – das Original. Het repertoire varieert van Ernst Mosch tot Udo Jurgens, van André Rieu tot DJ Ötzi en van die Innsbrucker Böhmische tot Hub’n Bub’n.

Kick off

Kapel Bock 2022 kick-off 01.jpg


Kapel Bock 2022 kick-off 03.jpg


De leden van Böck – das Original houden van muziek maken en het creëren van een gezellige sfeer. Dit is niets teveel gezegd. Op de inmiddels al gedenkwaardige 23e oktober 2022 was Amby getuige van een spontaan Oktoberfest, inclusief “Bier und Bratwurst”. Böck – das Original speelde de sterren van de hemel. Er stond een kapel op het podium, die de indruk wekte al jaren samen op te treden. Dat de in Limburg wereldberoemde accordeonist, zanger en zoveel meer Bart Storcken deel uitmaakt van de Böck is een gouden vondst. Niets is hem teveel: zelfs de Schneewaltzer vertolken met koebellen (zie foto links beneden) en het luidkeels Bueno Sera zingen. Natuurlijk was er ook ruimte voor het serieuzere werk, zoals een prachtige uitvoering van de Böhmischer Traum.

Kapel Bock 2022 kick-off 05.jpg


Kapel Bock 2022 kick-off 04.jpg

Toekomst

Zoals gezegd volgt na deze kick-off een evaluatie en natuurlijk wordt er al verder gekeken. Zo wil Böck – das Original op grote Oktoberfesten spelen zoals in Sittard. Ook zouden zij graag in Duitsland en Oostenrijk op festivals en feesten willen optreden. En natuurlijk is er het Kaiserschmarrnfestival in Ellmau, begin mei 2023. Het is de plaats in Tirol die niet weg te denken is in de geschiedenis van de Hub'n Bub'n.