Bakkerij Lonis

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bakkerij Lonis werd in 1939 geopend op de Dorpsstraat 94 (tegenwoordig Ambyerstraat Noord). De winkel en bakkerij waren eigendom van Pierre en Huub Lonis.

Straatgezicht Ambyerstraat Noord, met aan de rechterkant bakkerij Lonis (met de markies), foto genomen in de jaren '60
Gebr Lonis.jpg

Bakkersfamilie Lonis

Op 01 februari 1910 trouwde Johannes Hubertus (Bèr) Lonis uit Rothem-Meerssen met Helena Josephina (Fien) Geijselaers uit Amby. Zij kregen 7 kinderen. Pierre Lonis was de eerstgeborene in november 1910 en Huub was de vierde in rij. Hij werd geboren op 30 juni 1914. Bèr Lonis overleed op 11 april 1935 en de drie zonen zetten de bakkerij onder aan de Klinkenberg 27 in Rothem verder voort.

Bouwvergunning waarin de Dorpsstraat 94 voorzien werd van een winkelpui uit 1939

Winkel in Amby

Op 28 februari 1939 werd door Pierre en Huub Lonis bij de gemeente Amby het verzoek ingediend om van het bestaande pand Dorpsstraat 94 in Amby een bakkerij en winkel te maken. Het verzoek werd officieel goed gekeurd en er werd gestart onder de naam Brood, Koek en Banket Fa Gebr Lonis. Op een gegeven moment vertrok Pierre Lonis terug naar Rothem en begon een bakkerij op de Holstraat in Rothem. Huub Lonis trouwde op 21 november 1950 met Maria Dolmans en kreeg de bakkerij de naam Brood en Banketbakkerij H. Lonis-Dolmans. Zij kregen drie kinderen, Fientje (José), Peter en Anita. Huub Lonis werd ernstig ziek in 1979 en overleed in februari 1985. De bakkerij werd onder een andere naam verder voortgezet.

Een 'gewiekst' paard...

Huub ventte met paard en wagen. Toen ze nog de bakkerij in Rothem hadden stond hun paard Johnny in een wei aan de Holstraat. Later werd een paard gekocht aan de Molenweg in Rothem. Dit paard zou een 'gewiekst' paard zijn (wit paard met meerdere kleurvlekken). Later bleek dat het toch een wit paard moet zijn geweest!