Barbara Valkenaar

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Barbara Valkenaar
Barbara Valkenaar in de jaren '20
Barbara Valkenaar in de jaren '20
Persoonsinformatie
Volledige naam Barbara Hubertina Maria Valkenaar
Roepnaam Barbara
Geboorteplaats Maastricht
Geboortedatum 16 april 1892
Overlijdensplaats Amby
Overlijdensdatum 5 december 1950
Partner(s) Joannes Hubertus Hendriks
Beroep(en) Huisvrouw

Barbara Hubertina Maria Valkenaar (Maastricht, 16 april 1892 - Amby, 5 december 1950) was getrouwd met Joannes Hubertus Hendriks en heeft gewoond op de Dorpsstraat 64 in Amby.

Levensloop

Barbara was de tweede dochter van Carolus Valkenaar en Maria Gertrudis Hubertina Wijnands. Het gezin bestond uit twee zonen en drie dochters. In 1898 overleed moeder Maria op 31-jarige leeftijd. Vader Carolus trouwde nogmaals in 1902 deze keer met Anna Barbara Doolen een sigarenmaakster uit Maastricht. Met haar kreeg Carolus nog een zoon en dochter. Zijn tweede vrouw overleed in 1919 en daarna trouwde Carolus nog een keer. Inmiddels 55 jaar oud treedt hij in het huwelijk met Maria Hubertina Syen. Beide zijn werkzaam in de aardewerk industrie. Vermoedelijk op de Mosa fabriek.

Zijn dochter Barbara woonde tot 1917 bij haar vader Carolus en tweede vrouw Anna Barbara in de binnenstad van Maastricht. Op 18 juli 1917 trouwde Barbara met Joannes Hubertus Hendriks uit Amby. Hij werd geboren op 14 december 1889. Zijn familie woonde oorspronkelijk op de Dorpsstraat nummer 32. Later door hernummering kreeg dit huis het nummer 46 daarna werd het nummer 64 en uiteindelijk huisnummer 43.

Uit het huwelijk van Joannes Hubertus en Barbara komt al snel nageslacht voort in Maastricht. Want op 7 oktober 1917 ziet hun zoon Carolus Hendriks het levenslicht.

In Amby

Dorpsstraat tijdens processie in de jaren '20

Het gezin Hendriks verhuisde in 1918 naar de Molenweg in Amby. Het jonge gezin wordt al snel getroffen door het noodlot. Vlak na nieuwjaar overleed zoon Carolus. Hij stierf op 2 januari 1918 om vier uur 's middags pas twee maanden oud.

Joannes Hubertus was in die periode werkzaam als mijnwerker. Barbara werd in die sterfte akte omschreven als zonder beroep met andere woorden zij was huisvrouw. In juli 1920 gloort er nieuw levensgeluk voor het gezin Hendriks want dan komt Maria Hendriks ter wereld. Helaas duurt dat nieuwe geluk niet lang. Het meisje leeft slechts 1 maand en sterft op 28 augustus 1918.

Joannes en Barbara verhuizen later van de Molenweg naar het ouderlijk huis op de Dorpsstraat 64 (de huidige Ambyerstraat Noord). Daar wordt Hubertina Maria Hendriks geboren. Iedereen gunt hen dit nieuwe gezinsgeluk natuurlijk van harte maar het noodlot blijft ze achtervolgen. Helaas sterft Hubertina Maria 22 maanden later op 26 juli 1923.

Kaartje naar Amsterdam

Barbara stuurde op 18 april 1922 een post- annex fotokaart naar haar broer in Amsterdam. Of de dame op de foto Barbara zelf is, is nu nog niet 100% zeker maar vermoedelijk wel. Ze zou in die periode ongeveer 30 jaar oud zijn en dat lijkt te kloppen met de dame op de foto. De fotokaart geeft in ieder geval een mooi tijdsbeeld weer.

19220418 Postkaart B Valkenaar Dorpstraat 64 vk.jpg
19220418 Postkaart B Valkenaar Dorpstraat 64 ak.jpg

Overlijden

Veel meer info over Barbara haar leven is er op dit moment nog niet. Aanvullingen zijn altijd welkom. Wel is bekend dat Barbara Valkenaar 58 jaar oud wordt. Barbara sterft op 5 december 1950 in Amby.

Aanvullingen of foto's

Aanvullingen of foto's kun je zelf toevoegen door dit artikel te bewerken. Lees ook Bewerken van artikelen of mail de info naar redactie(at).svgamiepedia.nl.