Bergerstraat

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bergerstraat
Geografische informatie
Begin Terblijterweg
Eind Rijksweg
Lengte 570 meter
Postcode 6226 NA
Huisnummers 2 - 162
Algemene informatie
Aangelegd in Middeleeuwen of ouder
Genoemd naar Berg en Terblijt
Bestrating Asfalt
Bebouwing Landhuis, bedrijven
Opvallende gebouwen Withuishof

De Bergerstraat ligt nu gedeeltelijk in Amby en in de wijk Scharn. De oorspronkelijke Bergerstraat is nu Scharn, vroeger deels Amby. De Terblijterweg vormt de huidige grens tussen Scharn en Amby. Het landhuis Withuishof is een voornaam huis op de Bergerstraat dat op Amby's terrein ligt.

Oorsprong van de naam

Het is een oude benaming voor de weg die naar Berg (en Terblijt) leidt vanuit Maastricht.

Bebouwing

Een opvallend gebouw, in het gedeelte dat bij Amby hoort, is het landhuis Withuishof met bijgebouwen. Wanneer dit huis precies gebouwd werd, is onbekend maar het gaat in ieder geval terug tot in de 17e eeuw. In het landhuis zijn nu ongeveer 30 bedrijven gevestigd. Verder ontwikkelde de Bergerstraat (het deel van Amby dat nu Scharn is) zich met name rond 1900. Er kwamen in rap tempo woningen die aan elkaar werden gebouwd, zoals in de stad. Ze werden bewoond door mensen die in de stad werkzaam waren 'op het bureel'. Uit de bevolkingsregisters blijkt dat mensen hier niet lang bleven wonen. Het agrarische karakter van Amby ontbrak op de Bergerstraat. Er was dan ook maar in beperkte mate contact tussen Amby en de Bergerstraat.

Verbinding

De straat begint vanaf het kruispunt met de Rijksweg en Peutgensweg en gaat over in de Scharnerweg in het deel dat in Amby ligt. De Terblijterweg splitst zich halverwege af van de Bergerstraat.

Opmerkelijk doodelijk ongeluk

Aanrijding door onbekend gebleven wielrijder
Doodelijk ongeluk door lichte hersenschudding

In oktober 1933 kreeg de knecht M. uit de Bergerstraat een ongeval. In eerste instantie leek het mee te vallen. Hij hield er een lichte hersenschudding aan over maar later overleed hij toch aan de gevolgen van het ongeval. Een zeer trieste gebeurtenis maar het ongeval had iets opmerkelijk. Het Limburgsch dagblad schreef dat de oorzaak een onbekend gebleven wielrijder was. Met andere woorden wat we vandaag de dag doorrijden na een aanrijding zouden noemen. Dat is al opmerkelijk, zeker voor die tijd met veel minder verkeer, maar nog merkwaardiger het ging dus om een fietser!

Trivia

  • De Bergerstraat heeft niet de verwachte postcode 6225 van wijk Amby maar 6226 NA.
  • Meer info over de Withuishof
  • In 1901 vond er een grote legeroefening plaats rondom de Withuishof
  • Op de Withuishof woonde een verzetsdame, Hélène Schoenmaeckers een afstammeling van Mathieu Sleijpen en Sophia Banens.
  • Alex Schoenmaeckers, ook een afstammeling en bewoner van de Withuishof, pleitte vurig voor aansluiting van Limburg bij Duitsland in de jaren ’60 van de negentiende eeuw.