Bertha Vliexs

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bertha Vliexs
Bertha Vliexs.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Huberta Leonie Maria Vliexs
Roepnaam Bertha
Geboorteplaats Amby
Geboortedatum 6 januari 1923
Overlijdensplaats Opglabbeek (België)
Overlijdensdatum 11 september 1944
Partner(s) Ongehuwd
Beroep(en) Rode Kruis-verpleegster
Bidprentje NBA

Huberta 'Bertha' Leonie Maria Vliexs (Amby, 24 augustus 1918 - Opglabbeek (België), 11 september 1944) stierf als oorlogsslachtoffer gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ze was werkzaam als verpleegster bij het Rode Kruis en zat bij het verzet.

Levensloop

Bertha was de vierde dochter van Martinus Hubertus Wilhelmus Vliexs en Marie Sophie Leonie Heijting. Vader Martinus (Hulsberg, 25 juni 1884) was werkzaam als koopman. In 1918 trouwde hij met de kruidenierster Marie (Meersen, 24 oktober 1896). Het huwelijk werd voltrokken in Amby.

Het gezin Vliexs bestond uit zeven dochters en één zoon (die slechts 3 maanden oud werd). Men verhuisde in 1925 van de Bergerstraat in Amby naar Maastricht. Daar vestigde vader Martinus zich als melkslijter. Later verhuisde de familie nog een keer ditmaal naar Maaseik (België). Moeder had er een kruidenierswinkel aan de Grote Kerkstraat 25 en vader was metselaarhelper daarnaast nam hij de inkoop van de winkel voor zijn rekening.

Logo van het Geheim Leger

In de Tweede Wereldoorlog zaten vier zusters Vliexs bij de verzetsbeweging genaamd het Geheim Leger. Bertha was ongetrouwd en werkzaam als verpleegster voor het Rode Kruis.

Vlak voor de bevrijding

Op zondag 10 september 1944 bevinden honderden leden van het Geheim Leger zich in de uitgestrekte bossen van het Belgische Rotem. De verzetsstrijders, ook wel de weerstanders genoemd, houden zich dan bijna een week al schuil voor de Duitse bezetter. België is voor een groot deel reeds bevrijd waaronder Luik op 6 september. Het Geheim Leger wacht al die tijd op een dropping van wapens en munitie. De weerstanders, inclusief de vier zusters Vliexs, wachten af maar het vliegtuig met de wapendropping komt helaas niet.

In grote spanning blijft men in de bossen. Naast de dropping heeft het Geheim Leger nog een andere zorg. Men heeft namelijk 27 Duitse krijgsgevangenen, een Belgische SS-er en enkele Nazi-gezinde vrouwen opgesloten in een zinkfabriek. De Duitse bezetter heeft de dag ervoor een aanval ingezet om de krijgsgevangenen vrij te krijgen. Die aanval wordt nog afgeslagen door de weerstanders maar men verwacht een tweede aanval.

Geëxecuteerd

In de loop van die zondag volgt de gevreesde tweede aanval van de Duitsers. Ditmaal met meer manschappen die met een tiental trucks oprukken richting de zinkfabriek. Zonder de verwachte vliegtuig dropping met wapens heeft het Geheim Leger weinig kans. De veel beter bewapende vijand is uit op wraak. De weerstanders proberen te vluchten verder richting Opglabbeek maar de Duitsers geven niet op en kammen systematisch de bossen en dorpen uit.

Bidprentje Pia Bertha Vliexs ak.jpg

De volgende dagen worden veel weerstanders gevonden in de omgeving. Een groep van 32 verzetsstrijders wordt gearresteerd tussen Reyskenshoeve en Centrum Opglabbeek. Gevolgd door een standrechtelijke veroordeling en zes personen van die groep worden geëxecuteerd in het Einderveld. Later wordt bekend dat onder hen Bertha Vliexs zich bevindt. Ze sterft, 21 jaar oud, in de bossen van het Belgische Opglabbeek. Haar zuster Pia Vliexs ondergaat hetzelfde noodlot. Gezamenlijk worden de twee zussen doodgeschoten zonder enige vorm van proces.

De twee andere zusters Vliexs worden gearresteerd. De jongste zus Sieske Vliexs belandt uiteindelijk in concentratiekamp Ravensbrück en overleeft de oorlog. Van de andere zus is vooralsnog geen informatie bekend.

Zie ook