Bezoek Koningin Juliana

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onder andere: Burgemeester George Spauwen, zijn echtgenote en bloemenmeisje Agnes Custers.

Op 24 en 25 april 1950 maakte Koningin Juliana een bezoek aan de provincie Limburg. Hare Majesteit was tijdens dat bezoek ook heel even in Amby. Waar ze welkom werd geheten door burgemeester George Spauwen.

Echt Limburgs feest

Koningin Juliana kwam in 1950 op bezoek in Zuid-Limburg. Op maandag 24 april werden er in Maastricht allerlei festiviteiten georganiseerd. Prins Bernard vloog de Dakota van de KLM naar vliegveld Zuid-Limburg in Beek. Vervolgens reed het Koninklijk gezelschap richting Maastricht. Waar het Koninklijk Echtpaar feestelijk werd onthaald aan de stadsgrenzen. Daarna werd in een open calèche (Een koets met 4 paarden) een rondrit door de stad gemaakt. Ondanks het slechte weer, bij de landing was er druilerige regen maar tijdens de rondrit vielen er flinke regenbuien, was er overal veel volk op de been.

Bliksembezoek Amby

Op dinsdag 25 april reed Koningin Juliana, vergezeld door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernard, een zogenaamde bloesemtocht door de hele provincie Limburg. Ook de Belgische provincie Luik werd bezocht. Men bracht in Nederland een bliksem bezoek aan 30 Limburgse gemeenten. De stoet vertrok vanuit Maastricht richting Heer waarna de stoet ook even door Amby reed.

Burgemeester George Spauwen en wethouders stonden voor het gemeentehuis klaar om de Koningin Juliana een bloemetje aan te bieden namens de gemeente Amby. Waarbij Agnes Custers als bloemenmeisje fungeerde. De massaal aanwezige inwoners konden slechts een glimp opvangen van de Koningin. Het Koninklijk gezelschap reisde weer snel verder via Meerssen naar Valkenburg. Om daar de beroemde grot te bezichtigen en vervolgens weer verder te rijden naar Noord-Limburg.


Graag zou Amiepedia meer informatie of foto's willen krijgen van het bezoek in Amby. Weet jij iets via ooggetuigen of familie verhalen? Geef het door aan de redactie!


Polygoon Journaal

Van het bezoek maakte het Polygoon journaal een reportage. Hierdoor krijgt men een goed beeld van het zeer drukke programma van het Koninklijk paar en hoe het bezoek grootst werd gevierd in Limburg. Bekijk de video via deze link.

Trivia

  • Burgemeester George Spauwen en Koningin Juliana hebben hetzelfde geboortejaar namelijk: 1909.
  • Fervent piloot Prins Bernard vloog persoonlijk het Koninklijk gezelschap naar Beek.


Oproep:
Veel weten we nog niet over dit onderwerp. Weet jij, of een bekende van jou, meer over dit onderwerp? Heb jij oude verhalen, afbeeldingen of videomateriaal? Weet jij meer over de personen op het eventueel aanwezig beeldmateriaal? Plaats dan hier jouw informatie (via bewerken).

Of laat het ons weten via mail. Wij zouden dit graag met andere Ambynezen via onze site willen delen.

Crystal txt