Burgelijke stand

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de registers van de burgerlijke stand wordt iemands burgerlijke staat opgenomen. Er worden akten opgemaakt: bij bevalling|geboorte, bij huwelijk, bij echtscheiding en bij overlijden. Eveneens wordt, sinds de invoering ervan in 1998, het geregistreerd partnerschap bijgehouden.

Geschiedenis

In 1611 was in het Eeuwig Edict reeds vastgelegd dat doopsels, huwelijken en begrafenissen in de Zuidelijke Nederlanden verplicht werden geregistreerd. Dit gebeurde door de kerk en de wijze waarop dit gebeurde verschilde van plaats tot plaats.

Na de Franse Revolutie, maar nog voor het regime van Napoleon in 1799 begon, werd bij de Franse wet van 20-25.09.1792 de burgerlijke stand vastgelegd. Na de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door Frankrijk werd bij decreet van 17.06.1796 ook in de Belgische departementen de burgerlijke stand ingevoerd.

In Nederland werd de burgerlijke stand pas officieel in 1811 ingevoerd.

Eerste geboorteakte in Amby

De eerste geboorteakte in de burgelijke stand van de Gemeente Amby dateert van 11 januari 1796. Toen werd de geboorte van de tweeling Joannes en Anna Maria Mathi ingeschreven. Hun ouders waren Joannes Mathi en Maria Catharine Jansen.

Eerste huwelijk

Het eerst huwelijk werd geregistreerd op 24 september 1797. Mechteldis Cobben 21 jaar en geboren in Amby trouwde toen met de 31-jarige Mathijs Caanen uit Margraten.

3000ste inwoner

Links achter de tafel Burgemeester Mr. George Spauwen, de beide wethouders F. Francort en J. Dassen en de Gemeentesecretaris Chr. Lamkin. Rechts de gelukkige vader en de getuige.

In 1959 werd de 3000ste inwoner van Amby ingeschreven in de burgelijke stand. Het ging om de geboorte aangifte van Maria Janssen. Haar vader en een getuige werden door de burgemeester George Spauwen, wethouders Francort en Dassen en Gemeentesecretaris Lamkin ontvangen op het gemeentehuis gelegen aan de Dorpsstraat.

Laatste huwelijk

Op 30 juni 1970 om 16:00 uur werd het laatste huwelijk gesloten in de Gemeente Amby. In aanwezigheid van het volledige college van burgemeester en wethouders en vele toeschouwers trouwde het echtpaar Knols-Rompelberg. Burgemeester George Spauwen overhandigde het bruidspaar een onvergetelijk kado namelijk 6 onderzettertjes met afbeeldingen van Amby plus 2 koppen en schotels voorzien van het gemeentewapen.

Laatste bruidspaar 30 juni 1970

Einde burgelijke stand

Zoals straatnamen verdwenen, zo verdween ook Amby als plaatsnaam. Amby werd een wijk van de gemeente Maastricht en kreeg bij invoering van de postcodes in 1978 een nummer, namelijk wijk 25. De eigen vlag en gemeentewapen zijn nu archiefstukken geworden. Het enige waar de naam Amby als plaatsnaam nog wettelijk verantwoord wordt is de plaatsaanduiding in de burgerlijke stand, opgemaakt voor 1 juli 1970. Dit heeft betrekking op geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten; een voorbeeld van een aangifte of vermelding in een genealogie luidt dan ”geboren te Amby, thans gemeente Maastricht”.