Buurtplatform Amby

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Buurtplatform Amby is een liefdadigheidsorganisatie gevestigd aan de Ambyerstraat Noord 78. De gemeente Maastricht kent de Stichting BuurtBalans. Dit is een bewonersplatform van buurten, wijken, platforms, netwerken, raden en andere belangengroeperingen in Maastricht. Buurtbalans informeert de bewoners van Maastricht over allerlei actuele sociaal-maatschappelijke zaken, met als onderwerp handhaving, leefbaarheid, omgevingsvisie, omzetting, splitsing, woonprogrammering e.d. In totaal zijn hieraan 25 organisaties verbonden, waarbij Buurtplatform Amby.


Buurtplatform – buurtnetwerk

Kantoor Buurtplatform Amby

Sinds enkele jaren na de annexatie van Amby door Maastricht, zomer 1970, is Buurtplatform Amby de door de gemeente Maastricht erkende woordvoerder en bemiddelaar in zaken die voor Amby van belang zijn.

Om de samenwerking tussen buurten en de gemeente naar een hoger plan te tillen en beter aan te laten sluiten op de veranderde en veranderende maatschappelijke context, is een aantal jaren geleden echter besloten om af te stappen van de “buurtplatforms oude stijl” en de bestaande buurtplatforms (buurtraden) om te vormen tot zogenaamde buurtnetwerken. Zo ook Buurtplatform Amby.

Voor de herkenbaarheid heeft “Buurtplatform Amby” haar oude naam aangehouden en samen met tientallen enthousiaste inwoners van Amby is inmiddels een goedlopend buurtnetwerk voortgezet. Het Buurtplatform Amby is te vinden aan de Ambyerstraat Noord 78. Dit adres is bij oud-Ambynezen ook bekend van voormalig café Hanssen (tot de annexatie in 1970) en de vroegere winkel van Lambert Wilmes-Dassen voor o.a. gereedschap en ijzerwaren.


Wat is een buurtnetwerk nu precies?

Een buurtnetwerk is een zo groot mogelijke groep actieve buurtbewoners die wil werken aan het verbeteren van de leefbaarheid en de vitaliteit van de betreffende wijk. Voor ons is dat dus Amby. Het gaat daarbij niet alleen om het oplossen van problemen van alle dag, maar ook om het ontwikkelen van een buurtvisie. Met andere woorden en geprojecteerd naar Amby: wat vinden wij, als bewoners van Amby, dat er structureel moet veranderen binnen onze wijk, waardoor het hier (nog) prettiger wonen wordt? Dat we als bewoners op dit niveau mogen meedenken, hier ook daadwerkelijk richting aan kunnen geven en dat de gemeente Maastricht daardoor een stapje terug kan doen waardoor ze zich kan richten op andere prioriteiten, is een positieve ontwikkeling. Voor de buurt betekent dit: handen uit de mouwen! De regie én uitvoering ligt voor een groter deel namelijk in onze handen en veel minder bij de gemeente. In ruil voor deze actievere rol van de buurt zal de gemeente Maastricht ook anders in de wedstrijd gaan zitten en zal deze (moeten) bewegen van “vechten naar constructief meewerken”, van “maken naar mogelijk maken”, van “controleren naar faciliteren en enthousiasmeren” en van “denken in regelgeving naar denken in mogelijkheden”.

Meedoen in werkgroepen; het buurtnetwerk versterken

logo Buurtplatform Amby

Om de actieve rol van de buurt in te kunnen vullen is Buurtplatform Amby continu op zoek naar zowel doeners als denkers, die samen met andere inwoners van Amby willen werken aan het verbeteren van de kwaliteit van onze wijk en die in die hoedanigheid bijdragen aan het opzetten van een integraal buurtplan. Er zijn inmiddels meer dan tien werkgroepen die zich met de meest uiteenlopende onderwerpen bezighouden. Zo zijn er werkgroepen die zich richten op het sociale klimaat. Hun activiteiten zijn samen breien, samen koken, samen dansen, samen boodschappen doen enz. Andere groepen hebben oog voor de fysieke leefomgeving en vormen een klusgroep, een

werkgroep duurzame energie, een werkgroep infrastructuur enz. Buurtplatform Amby zet hiervoor diverse media in: Amyer Praot, Facebook, Nextdoor en de eigen website. Via deze middelen wordt regelmatig over de verschillende werkgroepen gecommuniceerd. Wanneer dit u ook wat lijkt en deel wilt nemen aan een werkgroep of er zelf een wil starten, laat het ons platform dan weten. Zij helpt u graag verder!


Slogan en voorbeelden

Buurtplatform Amby hanteert met succes de slogan “Ben je goed voor de wijk, dan is de wijk goed voor jou”. Hiervan enkele voorbeelden.


Kratje

voorbeeld Kratje Amby

“Het kratje van Amby” is een werkgroep die onder de vleugels van het Buurtplatform Amby opereert. Deze werkgroep is erop gericht om de inwoners van Amby die het minder goed hebben te voorzien van primaire levensbehoeften. Zonder de inzet van de vrijwilligers van deze werkgroep, de leden van de kookclubs Amby en Resto VanHarte, de verschillende sponsoren in onze wijk, die levensmiddelen en non-food ter beschikking hebben gesteld, en privé-donateurs tijdens de inzamelacties bij de plaatselijke supermarkt, was deze werkgroep niet zo’n succes geworden.


Speciale spulletjes

Via de app Nextdoor werd enige tijd geleden gevraagd om onder meer vries/koelkasten, naaimachines, fietsen en linnengoed: allemaal spulletjes die eenieder zo in huis heeft. De vrijgevigheid was groot. Het platform ontving nieuwe koel-vriescombinaties, wasmachines, fietsen in alle maten, kleding, linnengoed, lampen, groente en fruit, honden en kattenvoer, fietsopknapbeurten, sportmogelijkheden, dagelijks levensmiddelen, vrijkaarten, verschillende keren grote geldbedragen en zelfs een nieuwe vlag. Diverse inwoners van Amby met een zeer smalle beurs zijn hiermee blij gemaakt.


Klussen

Het klusteam klaart per jaar heel wat verschillende karweien, die variëren van het opruimen van een tuin, het witten van een keukentje, het indraaien van lampen, het vervangen van een druppelende kraan, het maken van beugels in douche en toilet, het schuren van een deur, het ondersteunen van mantelzorgers en het verrichten van maatschappelijk werk. Het klusteam draait daar haar hand niet voor om en zorgt zelfs voor zomerse bloembakken aan de lantaarnpalen in het dorpscentrum van Amby.


Garage Sale

In 2020, nota bene in coronatijd, organiseerde het buurtplatform voor het eerst een zgn. “Garage Sale”. Ieder die mee wilde doen overbodige spullen verkopen vanuit de eigen garage, tuin of partytent voor het huis. Voor een kleine bijdrage kreeg men een inschrijving en werd reclame gemaakt. In dit eerste jaar moest de inschrijfperiode meteen al verlengd worden en waren er meer dan 100 deelnemers. Ook aan belangstellende kopers was geen gebrek: sommigen maakten er bij het bezoek aan de verkooppunten op deze zondag een gezellige wandel- en zelfs fietstocht door Amby van. De opbrengst werd ter beschikking gesteld van de vrijwilligersgroep “Kratje Amby”, welke groep ook vrijwel de gehele opbrengst van een verkoopster mocht ontvangen.


Zelf hulp nodig?

Het buurtnetwerk van Amby is een netwerk ván bewoners, vóór bewoners. Wanneer mensen hulp nodig hebben, dan hoort het buurtplatform dit graag. Door het steeds groeiende netwerk is men in staat iedereen snel van informatie te voorzien, vragen naar de juiste organisatie door te spelen of te helpen door een van de werkgroepen in te zetten. Ook het eigen informatiecentrum wordt steeds vaker gebruikt voor spreekuren, cursussen of informatieavonden. Hiervoor hoeft niemand van Amby nog ver te reizen.

Contact

Entree Buurtplatform: zijingang 2de deur om de hoek

Er zijn diverse mogelijkheden om informatie in te winnen over Buurtplatform Amby of om zelf contacten te leggen:

  • Kantoor, vergader- en ontmoetingsruimte: Ambyerstraat Noord 78 - 6225 EG Maastricht-Amby
  • Secretariaat Stichting Buurtplatform Amby, p/a. Westrand 35 – 6225 AT Maastricht-Amby
  • E-mail: info(at).svgbuurtplatform-amby.nl
  • Website: www.buurtplatform-amby.nl
  • Telefoon: +31 6 364 084 24
  • Facebook: buurtplatform Amby
  • Nextdoor: Nextdoor Amby

Amby volgens Nextdoor "meest leefbare buurt van Limburg"

26 september 2020. De buurt Belcrum in Breda is op Burendag uitgeroepen tot Gouden Buurt van Nederland 2020. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van Nextdoor naar de leefbaarheid van buurten in het hele land. Belcrum scoort gemiddeld het allerbeste ten opzichte van de overige 4 duizend genomineerde buurten in Nederland. In totaal hebben meer dan 21 duizend respondenten aan het onderzoek meegedaan. Er is onder andere gevraagd naar de mate van tevredenheid over de (groen)voorzieningen in de buurt, de samenwerking, het sociale contact, het onderlinge vertrouwen, en de veiligheid. Vanuit de andere provincies had Amby concurrentie van de wijken die als provinciewinnaar tevens kans maakten op de landelijke Gouden Buurt Award titel.

Amby hoeft zich niet te schamen, want onze wijk had de hoogste scores van Limburg. SBS6-programma Hart van Nederland heeft in een reportage aandacht besteed aan de deelname van Amby. Deze rapportage is via onderstaand filmpje van de tv-uitzending te zien: