Café de Kardinaal

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Recente foto van Café de Kardinaal (bron:www.cafe-dekardinaal.nl)'

Café de Kardinaal is al sinds mensenheugenis een café midden in Amby, gelegen op de huidige Ambyerstraat Zuid 201. Aan de voet van de kerk heeft de Ambynees, of bezoeker, altijd al zijn of haar dorst kunnen lessen. We weten niet wanneer het pand voor het eerst de functie van café kreeg, met zekerheid is te zeggen dat de weduwe Quax hier rond 1840 een herberg had. Maar het is heel goed mogelijk dat het pand al veel langer als koffiehuis in gebruik was.

Bouwstijl

Het oorspronkelijke pand was opgebouwd uit mergel met blauwstenen raam en deuromlijstingen (op de begane grond). Deze typische bouwstijl vertelt ons dat pand in de 18e eeuw is gebouwd. Vanwege de grote omvang en bepaalde bouwelementen (zoals de blauwsteen) zal het gebouw een bepaalde status hebben gekend. We moeten niet vergeten dat in de 18e eeuw de meeste boerenhuizen van leem en vakwerk waren, en een stuk kleiner dan dit pand.

Eigenaren

Het café was al vóór 1832 in gebruik. Hierbij een overzicht van de eigenaren en gegevens die bekend zijn.

voor 1832 - ca. 1840 Willem Quax - Maria Catharina Speesen

In de oudste kadastrale gegevens (opgemaakt rond 1830-1840) staat dat in dit pand de weduwe van Willem Quax woonde met als beroep 'herbergier'. Verder staat vermeld dat het huis valt in de belastingklasse 4, op de schaal van 1 tot 10. 10 was een bouwval en 1 een paleis. 4 was, zeker voor Amby, erg hoog. De meeste huizen waren 7,8 of 9. In 1822 woonden zij nog elders in Amby en hadden geen café. Haar man, Willem Quax, stierf in 1832 als herbergier waarschijnlijk in dit pand (in elk geval in dezelfde kadastrale sectie, sectie C). Zij hertrouwde in 1839 met Michiel de Droogh, zoon van Jan de Droogh stadsportier te Maastricht. Zij was toen 54 jaar en hij 25 jaren oud. Het is niet ondenkbaar dat zij in de herberg bleven wonen en deze in 1845 overdroegen aan Louis Nijssen.

1845-1859 Louis Nijssen (Nijsten) – Maria Sebilla Kicken

In 1845 komt de familie Nijssen in Amby wonen. Louis was tapper en broodbakker. Tot in de 20e eeuw was er naast een café tevens een bakkerij aanwezig in dit pand. Het pand was groot en hierdoor bleef een groot deel van de familie 'inwonen' bij opa en oma. Op zeker moment werd het pand bewoond door 13 personen. Louis stierf in 1859 waarna zijn zoon het café en bakkerij voortzette.

1859-1868 Gilles Hubertus Nijssen - Maria Helena de la Haije

Tussen 1859 en 1868 werd het café en bakkerij bestierd door Gilles en zijn vrouw Maria Helena. In 1868 verhuisden zij naar de overkant, naar het pand dat zij in dat jaar zelf lieten bouwen in de tuin van hun broer, koster Nijsten. Dit pand is het pand waar tegenwoordig de frituur/cafétaria in is gevestigd. Hier werd café en broodbakkerij Nijssen voortgezet. Opvallend is dat Gilles zich consequent Nijssen schreef en zijn broer Nijsten, terwijl ze naast elkaar woonden.

1868-1876 Jan Pieter Notermans – Josephina Henssen

De familie Notermans volgde de familie Nijssen op. Hij was van beroep landbouwer, tapper, broodbakker en winkelier. In 1876 hielden ze het hier voor gezien en vertrok het gezin met 7 kinderen naar ' duitschland '.

1876- 1912 Wijnandus Smeets – Maria Ida Lonis

In 1876 nam Wijnand Smeets de zaak over met zijn vrouw Maria Ida Lonis. Hij was landbouwer, tapper en broodbakker van beroep. Het gezin had 7 kinderen. Ook zijn schoonmoeder en schoonzus hielpen mee. Wed. Gertruid Lonis-Bovens was in 1876 bakster en schoonzus Josephine Lonis 1876-1877 tapster. Josephine had een 'onechtelijke' dochter Mina Lonussen geboren in 1870. In 1877 trouwde Josephine Lonis met Hubertus Rompelberg, waarschijnlijk woonden zij in bij Wijnand en Maria Ida. Toen Hubertus Rompelberg jong stierf hertrouwde ze met Joannes Wilhelmus Hubertus Damoiseaux in 1888, in 1890 vertrok het echtpaar naar Meerssen, haar oudste dochter bleef in Amby wonen in het café van haar oom en tante. Maria Ida stierf in 1902, Wijnand in 1912.

Café Ummels wordt in 1920 verkocht bij Café Lambertus Smeets aan de kerk te Amby (bron: www.delher.nl)

1912- 1922 Lambertus Smeets – Maria Hubertina van den Boorn / Maria Elisabeth Cuijpers

Lambertus Smeets was de zoon van Wijnand en Maria Ida. Ook hij runde hier een café en broodbakkerij. Direct na het overlijden van zijn vader verbouwd hij het café. In de zijgevel kwam een groter raam en tuindeuren. het café was toen slechts 6,56 x 5,30 groot. Vrij snel na de overname stierf zijn vrouw Maria Hubertina In 1917. Blijkbaar was een nieuwe vrouw snel gevonden en binnen een maand hertrouwt hij met Maria Elisabeth Cuijpers. De zaken gaan goed en in 1921 start hij met de bouw van een café met zaal in de tuin achter zijn pand (later beter bekend als zaal Lemmelijn). In augustus 1922 verhuist hij naar dit nieuw café en draagt hij het oude café over aan de fam. Swelsen.

1922- 1963 Joannes Hubertus Swelsen – Maria Catharina Dessart

In augustus 1922 werd de zaak overgenomen door Joannes Hubertus Swelsen en zijn vrouw Maria Catharina Dessart. Volgens de drankvergunning was hun ‘localiteit’ 34 m² groot en gelegen aan de Kerkstraat 15. In 1935 kwam Marcel Sleijpen, bij oud Ambynezen beter bekend als de Tieger , bij hen inwonen als schoonzoon.

In 1932 verkocht dhr. Swelsen een fiets (bron www.delpher.nl)
Foto van het café in de jaren '50. Op de achtergrond de oude marechausseekazerne. In het pand links (nu wit geverfd) zat toen nog een winkeltje (Bron: archief Cultureel Comité)

1963 – ca. 1970 Hendricus Franciscus Hubertus Crijns – Maria Ramakers

In 1963 wordt de drankvergunning op naam van Crijns gesteld. Hij en zijn vrouw, Maria, baatten het café uit én slijterij (in de oude aanbouw links van de poort)

ca. 1970 Jean Meessen en Leny Crijns

Rond 1970 wordt de zaak overgedragen aan de schoonzoon en dochter, Jean Meessen en Leny Crijns. Het café kreeg toen de naam 'In de Oude Schuur' .

Deze advertentie van café Meessen - Crijns stond in een jubileumboekje van de harmonie. Let ook op de advertenties van andere cafés!

Herman Smeets

Na het vertrek van de familie Meessen - Crijns wordt het café overgenomen door Herman Smeets. Het pand is oud en versleten. Naar het schijnt, staan in het café de nodige emmers om het regenwater op te vangen bij een hevige regenbui. Herman besluit het pand af te breken en te herbouwen in oude stijl.

Roger Franssen

Roger is de opvolger van Herman, hij laat er de serre aanbouwen.

Arno Hameleers

Mathon van Eijsden

In deze periode heet de zaak Café 't Brandpunt

Bertie en Richard

Bertie en Richard hernoemen het café, en noemen het nu café Ammezasie.

Ludo Vinck

Charles en Roos

Charles en Roos zijn sinds ca. 2015 de uitbaters van het café. Zij hebben de naam veranderd in café de Kardinaal.