Café het Wapen
Café het Wapen, gelegen aan de Ambyerstraat Noord 71 (tot 1970: Dorpsstraat 71). Gebouwd rond 1920 en nog steeds in gebruik. Huidige naam is Eetcafé biej José. Hieronder een overzicht van alle eigenaren en namen die dit café heeft gehad.
Christiaan Hubertus Lemmens en Maria Anna Jennekens
Het pand is rond 1920 gebouwd als cafépand en werd uitgebaat door Christiaan Hubertus Lemmens getrouwd met Maria Anna Jennekens. Naast tapper was hij metselaar van beroep. Het café werd gebouwd op grond van haar ouders, Joannes Stephanus Jennekens en Maria Josephina Dreessen. Zij hadden hier begin 1900 eveneens een café/herberg op deze locatie. Van oudsher woonden veel Dreessen's en Jennekens op dit stukje Ambyerstraat Noord. Nog voordat de bouwvergunning werd verleend, werd het café met huis al in 1922 in de verkoop gezet. Dit klinkt vreemd, mogelijk is het pand zonder vergunning gebouwd en werd de vergunning achteraf aangevraagd? De reden waarom het café en huis inclusief inventaris zo snel in de verkoop kwam is niet duidelijk. Was de familie genoodzaakt te verhuizen of is het pand gebouwd als investering en was het vanaf het begin de bedoeling het pand zo snel mogelijk te verkopen?
Bij de verkoop werd de zaak aangeprezen als een goed 'geklandeerd caféhuis' daarnaast zat er een koperen bierpomp in 't buffet én had het café een automaatorgel.
Pierre Goessen en Maria Eliza van Gerwen
In 1922 werd het café overgenomen door Pierre Goessen getrouwd met Maria Eliza van Gerwen. Hoewel het hele pand (inclusief) woonhuis in de verkoop stond bleef de vorige eigenaar, de familie Lemmens - Jennekens er wonen tot januari 1927, toen vertrokken zij naar Schaesberg. Drie dagen na hun vertrek werd het pand direct te koop aangeboden door de uitbater en eigenaar Pierre Goessen. Het café had toen een biljart, blijkt uit de inventarislijst bij de verkoop. Na de verkoop verhuisde het echtpaar Goessen - van Gerwen naar het cafépand waar nu de Kardinaal in zit, zij woonden hier in en mogelijk hielpen zij er in het café.
Leuk detail om te weten, Pierre Goessen was nogal unne gooie môjllerd. In 1923 won hij een regionale voordrachtenwedstrijd in Eijsden! Hier had hij een buut die heette 'Het gaat zoo maar niet voor d'eersten keer'. In 1930 verhuisde dit gezin naar Frankrijk.
Gilis Jozef Linkens & Anna Mathilda Goessen
De opvolgers waren de heer Gilis Jozef Limpens en zijn vrouw Mathilda Goessen. Zij was de zus van Pierre Goessen. In 1921 trouwden zij met elkaar en woonden toen in de huidige Longinastraat. Hij was werkzaam op de 'porceleinfabriek' volgens het bevolkingsregister. In 1928 verhuisden zij naar het café van haar broer. Hij was naast caféhouder en voorzitter van duivenvereniging 'de Olijftak' eveneens raadslid van de gemeente Amby. Hij stierf in 1986 op hoge leeftijd, ook zijn vrouw haalde een gezegende leeftijd.
Nico Bergholtz en Thérèse Linkens
Thérèse Linkens, de dochter van de vorige uitbater, trouwde met Nico Bergholtz uit Geulle aan de Maas. Samen baatten zij het café van hun (schoon)ouders uit. Thérèse en Nico hebben achter 't buffèt gestaan tot 1999. In dat jaar zijn ze verhuisd naar een seniorenwoning en gaan genieten van hun oude dag.
Kaffee de Vrede
Het pand werd in 1999 door dhr. Op den Camp gekocht en een nieuwe uitbater werd al snel gevonden in de persoon van Richard de Vrede. Na een grootscheepse verbouwing werd het café in 2000 heropend onder de naam 'Kaffee de Vrede', een eetcafé waar men naast een goed glad bier ook een maaltijd kon nuttigen. Bij de verbouwing zijn authentieke elementen bewaard gebleven of gerestaureerd. Zoals de oude keukendeuren en de glas-in-loodramen. Overigens zit in het glas-en-loodraam boven de entreedeur een origineel gebrandschilderd embleem waarop de brouwerij de Ridder, geflankeerd door een ridderpersonage, te zien is. Een klein maar prachtig detail. Richard de Vrede heeft dit geëxploiteerd tot circa 2003. In dat jaar verkocht hij de zaak.
Kaffee Alegria
Zijn opvolger was Roger Ravenstein met zijn vrouw Anita. Zij omarmden het eetcafé maar gaven het een nieuwe naam, Alegria. Alegria is Spaans en betekend zoiets als levensvreugde/blijdschap. Zij hebben twee jaar het eetcafé gehad.
Eetcafé bie José
Na enkele jaren leegstand heeft rond 2007 het pand een nieuwe bestemming gekregen. De huidige uitbaatster, José, startte rond dat jaar haar zaak Eetcafé bie José. Samen met haar man, en hun personeel, staan zij ongeveer al 10 jaar achter de bar.
Bronnen, noten en/of referenties
Tekst: • Delpher, https://www.delpher.nl • Kadaster Archiefviewer 2.0, https://www.kadaster.nl
• Googlemaps • Delpher, www.delpher.nl (september 2023) • Dhr. S. van Geffen |