Coronavirus in Amby 2020

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het coronavirus

Coronavirus in Amby is een overzicht van allerlei info met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus. Zie ook deel 2 en deel 3

20 maart 2020

Nederland verkeert in een beklemmende greep door het virus, officieel COVID-19 genaamd. Behalve ons eigen land ligt heel Europa, de VS en op korte termijn de rest van onze aardbol aan de ketting. Begin dit jaar ontwikkelde zich het virus in hartje China, om daar uit te groeien tot een epidemie voor dat land en een pandemie voor de rest van de wereld. Omdat er nog steeds geen antivirus voorhanden is, ligt een groot besmettingsgevaar op de loer. Veel maatregelen zijn er inmiddels door de landelijke Nederlandse overheid al afgekondigd. Enkele zeer ingrijpende:

  • Alle scholen zijn met ingang van maandag 16 maart tot en met 6 april gesloten. Datzelfde geldt voor alle vormen van kinderopvang.
  • Vrijetijdsbesteding in georganiseerde clubvorm zijn tot 6 april gesloten.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht tot en met maandag 6 april. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Dat betekent dat alle cafés, restaurants dicht zijn.
  • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Nadrukkelijk wordt mensen via de media gevraagd deze afspraken te volgen.

Ook in Amby

Het lijkt alsof we nu elke werkdag als een zondag in hartje zomervakantie beleven. Er is nu rust op straat , geen getoeter, nauwelijks verkeer, waar is iedereen. Dan gaan we maar op zoek. Amby, waar ben je? Zoals gezegd, het is rustig op stoep en straat. “n beetje ‘unheimisch’.

De eerste levensbehoefte

De kapper is open, ook de bakker werkt hard. Evenals in een aantal specifieke winkels en kantoorpanden waar beweging is waar te nemen. Maar verder ? Rond het Severenplein, de kern van ons dorp, is enige reuring. Net zoals heel Nederland de boodschappen kan blijven doen, zijn ook in Amby de Plus, de slager en de pinautomaat de magneten waaraan men zich bijna vastklemt. In de supermarkt is het druk, heel druk. Maar elke zaak heeft herkenbaar opgehangen de noodzakelijke afstand van 1,5m te respecteren.

Hamsteren

Vanwege het feit dat niemand weet, hoelang deze crisis duurt, welke beperkende maatregelen nog meer zullen volgen, is er ook in ons dorp onrust geslopen. Wat kan vandaag nog, wat mag morgen misschien niet meer, en waar moet ik mijn koelkast mee vullen als alles ‘op de bon’ gaat. Een te begrijpen gedachtegang………..maar, wat constateren we in de supermarkt: mensen, inwoners van Amby, in navolging van het hele land, slaan veel meer in, dan ze normaliter nodig hebben. Ze hamsteren. Onnodig, niet gewenst, wordt herhaaldelijk via alle media kenbaar gemaakt. Maar toch…

Werken, school en opvang

Basisschool Amby is dicht. Leerlingen krijgen digitaal opdrachten, hetgeen erop neerkomt dat ze plots drie weken verplicht huiswerk op tablet, laptop of pc hebben binnengekregen. Ouders worden geacht kinderopvang voor hun kroost zelf te regelen, liefst niet bij de ‘kwetsbare ’opa’s en oma’s maar thuis. Dat heeft soms als consequentie: 2 of 3 ‘kindjes tussen de 4 en 18 jaar’ die mekaar in de weg zitten, als ze aan hun schoolopdrachten werken. Volwassenen worden geacht thuis te werken, tenzij de inhoud van hun baan vereist daadwerkelijk op de werkvloer te verschijnen.

Geen, of beperkt bezoek aan de ouderen

Zorgcentrum Hagerpoort, Verpleegkliniek De Zeven Bronnen blijven verstoken van bezoek. De mensen die er wonen mogen hooguit nog één persoon per dag ontvangen. Zielig is het, te zien dat een bewoner in z’n eentje achter het raam zit van het verzorgingshuis.

Hoe verder?

Dagelijks zijn er meerdere nieuwsbulletins op de media, speciaal gericht op infoverstrekking over het coronavirus.

Maastricht, Limburg en Nederland

Wat zich in Amby voordoet aan beperkingen geldt uiteraard ook voor de stad Maastricht, voor de hele provincie Limburg en voor de rest van het land. De haarden, waar het virus in eerste instantie het felst de kop op stak is Noord Brabant. Het noorden en westen van het land lijken nog 'aan de beurt' te komen.

De landen om ons heen

In België is een volledige Lock down afgekondigd. Bewoners behoren thuis te blijven. Alleen met dringende redenen mag men het huis verlaten. Boodschappen doen in België, of goedkoop tanken of zomaar recreëren is uit den boze en dat wordt gehandhaafd. Boetes kunnen fors oplopen. Duitsland kent vergelijkbare maatregelen als ons land. Vooral het zuiden in Europa, Italië en Spanje maken heel moeilijke tijden door.

De nabije toekomst

Dagelijks wordt een prognose bekend gemaakt door RIVM in samenwerking met regering en media over het te verwachte aantal, zieken, geteste besmettingen, maar ook over mogelijke dodentallen.

Eén van de genomen maatregelen is 1,5 m afstand houden

Afspraken nakomen

Wat rest ons, is de afspraken, die nationaal afgekondigd zijn, te volgen. Ons zelf te beschermen, maar ons ook te bekommeren over alle medebewoners, de buren, familie, het dorp, de stad. In het bijzonder onze kwetsbare medemens, de zieken en ouderen.

Respect en waardering

Landelijk wordt enorm veel respect uitgesproken en getoond in woord en gebaar voor de totale zorgsector en alle ondersteunende diensten. Ze doen weliswaar hun werk, maar verdienen toch een enorme pluim. Ook van de redactie van Amiepedia: Chapeau.

Zie ook

Externe links