Coronavirus in Amby 2020 deel 2

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coronavirus ook wel COVID-19 genoemd

Coronavirus in Amby 2020 deel 2 is het tweede overzicht van allerlei info met betrekking tot de uitbraak en bestrijding van het coronavirus. Zie ook deel 1 en deel 3.

14 April 2020

Het maatschappelijk leven is volledig ontwricht. Deskundigen kenmerken deze pandemie als de grootste ramp na de 2e wereldoorlog. Elk werelddeel treurt om slachtoffers. In elk land vallen dagelijks vele doden. IC-afdelingen liggen overvol in de ziekenhuizen. Noodhospitalen zijn ingericht, ook in onze regio. Evenementenlocatie het MECC in Maastricht heeft een grote hal geprepareerd om corona-zieken, die nog niet naar huis kunnen, op te vangen. Ook hotel Vander Valk in de regio Sittard-Geleen is als zodanig ingericht.

Het dagelijks leven

Onder andere kapsalon Hairz en coffee blijft voorlopig gesloten voor hun eigen gezondheid en die van hun klanten

De voorgeschreven norm, 1,5m afstand houden van elkaar, is doorgedrongen tot elke burger en huisgezin. Handen schudden met ‘de ander’ is volledig in de ban. Iedereen houdt zich hieraan. Bijeenkomsten met meer dan 3 mensen zijn verboden, tenzij het gezinsleden betreft. Een verjaardagsfeestje in de tuin met meerdere genodigden mag niet meer.

Scholen zijn al dik 4 weken gesloten. Eindexamens staan op de tocht. Thuiswerken, als dat kan, wordt nog steeds aanbevolen. Verkeer is er nauwelijks, met als gevolg dat de luchtvervuiling drastisch afneemt. Het toerisme in het land is aan banden gelegd. Campings, attractieparken, buiten- en binnenevenementen zijn opgeschort. Het Heuvelland is dit jaar met Pasen volledig afgesloten voor toeristen en mensen die er niet noodzakelijkerwijze hoeven te zijn, op straffe van een fikse boete. Handhavers en politie zien toe, en delen bekeuringen uit, indien men zich niet aan de nieuwe regels houdt. Grote nationale, dan wel internationale festiviteiten gaan niet door of worden uitgesteld. Denk aan Pinkpop, en andere muziekfestivals, het provinciale OLS in Meijel, maar ook het WMC in Kerkrade in 2021 is al een jaar doorgeschoven. Het Ek-voetbal is verplaatst naar 2021. Belangrijke tennistoernooien zijn afgelast. De Tour de France staat op de tocht. Onze Amstel Gold Race is er niet. . En ga zo maar door. Horeca en winkels blijven grotendeels gesloten, behalve de supermarkten en locaties waar voeding aangeboden wordt. Afhalen is wel toegestaan.


Amby

Geen heilige missen meer in de Walburgakerk

Kerk

Pasen 2020 is ook in Amby in de St. Walburgakerk geen feest, zoals dat andere jaren gevierd werd. Ons kerkbestuur heeft in overleg besloten geen Paasviering te houden. Sowieso zijn er geen H. Missen meer. Uitvaartdiensten worden nog wel gehouden, maar met een zeer beperkt aantal naasten daarbij aanwezig. Terwijl afscheid nemen toch een heel belangrijk en waardevol moment moet kunnen zijn.


School

De kinderen van groep 4 van onze basisscholen, die hun eerste H. Communie mochten en wilden doen, moeten wachten tot, waarschijnlijk, in september. Basisschool Amby is al sinds 16 maart dicht en geeft digitaal onderwijs. Leerlingen krijgen weekopdrachten. Gelukkig voor velen onder hen is het de afgelopen weken lekker weer, waardoor ze, voor of na het huiswerk, toch naar buiten kunnen. Anderen blijven binnen. Het jaarlijkse schoolkamp voor groep 8 staat ter discussie en ook deze groepen 8, de schoolverlaters, zien het doorgaan van hun afscheidsmusical in juni mogelijk in het water vallen. Het hoogtepunt van elke schoolverlater.

Ook slagerij Claessen heeft maatregelen genomen

Verenigingen

  • Scouting Amby heeft haar smakelijke oliebollen met halfvasten niet deur aan deur kunnen verkopen. De diverse speltakken, welpen, gidsen e.d. hebben online bijeenkomsten.
  • RKASV, onze Ambysche voetbaltrots, heeft in navolging van alle andere amateurverenigingen in het land de competities afgesloten. Er zijn geen kampioenen en geen degradanten. Datzelfde geldt voor alle andere amateursportclubs in den lande.
  • Samen recreëren, in de vorm van zangkoren, of musiceren bij Harmonie St. Walburga, is er niet bij. De Walburgadag 9 mei met huldiging van de jubilarissen van het muziekkorps is uitgesteld.

Als vereniging, club of vriendengroep wekelijks bij elkaar komen, kan nu niet.

Wat zijn de alternatieven?

Creativiteit en noodzaak worden ook in Amby met hoofdletters geschreven. In de Super aan het Severenplein geldt een ‘karverplichting’ om de 1,5 m te garanderen. En om een gelimiteerd aantal klanten binnen te laten. Evenals in andere zaken zijn ook hier wachtstrepen op de vloer aangebracht. De kleinere zaken laten niet meer dan 2 of 3 klanten tegelijk binnen. Gelukkig houden de meeste winkelbezoekers zich aan de richtlijnen. Een enkele zaak heeft ‘private-shopping’ ingevoerd. Op afspraak kan één klant binnen en zijn inkopen doen.

Een restaurant/horecazaak is creatief in de zin van klantvriendelijkheid en bezorgt thuis. Bij een ander kun je buiten afhalen. Personeel van de Hof van Huntjes assisteert in de Plus, mooi toch.

En zelfs het Geusseltbad biedt ‘droogzwemmen ’ online aan.

Alleen samen in het “Nieuwe Normaal”

De 1,5 m-economie is inmiddels ook hier gemeengoed geworden in Amby. Mensen met honden gaan aan de wandel en groeten elkaar. Het blijkt zelfs dat er meer vriendelijkheid is ontstaan onder elkaar. Een vriendelijk woord kan weer. Een groet, wordt weer gewoon.

En dan zijn er ook nog andere bijzondere lichtpuntjes:

  • Wat te denken van optredens van diverse Limburgse artiesten bij onze zorgklinieken Hagerpoort en de Zeven Bronnen. Beppie Kraft, Ziesjoem, Martin Hurkens en anderen traden er gratis met veel plezier op.
  • Blaasmuzikanten brachten een aubade aan de Hagerpoort. En de bewoners van de Woonvorm Radar aan de Gravenstraat kregen een mooi gebaar aangeboden in de vorm van zangoptredens in de straat en voor de deur.
  • De Buurtraad Amby initieerde diverse acties om met name de ouderen en hulpbehoevenden een hart onder de riem te steken.

Mogelijk zijn er nog meer van dit soort vriendelijke ondersteuningen geweest of worden nog voorbereid. Prima. Want alleen samen komen we hierdoor.

21 april 2020: Persconferentie

Om 19 u zal Minister President Mark Rutte samen met Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge wederom een persconferentie geven. Een heel groot deel van de Nederlandse bevolking zal gekluisterd zijn aan hun TV.

Worden de regels versoepeld? Gaan de kinderen weer naar school? Wat mag de horeca en de kleine winkelier? Kunnen gelovigen weer naar de kerk?

En uiteraard de heel belangrijke vraag voortvloeiend uit al die voorliggende maatregelen:

  • Is het aantal besmette personen gedaald?
  • Zijn er minder IC-opnames?
  • Zijn er minder mensen, waarvan we moeten afscheid nemen?

Waardering

Respect voor alle hardwerkende mensen op de vitale plekken in onze samenleving.

Laten we ons samen aan de afspraken houden!

Zie ook

Externe links