Heukelstraat

Uit Amiepedia
(Doorverwezen vanaf D’n Heukel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heukelstraat
De Heukelstraat in de jaren '60
De Heukelstraat in de jaren '60
Geografische informatie
Begin Severenstraat
Eind Ambyerstraat-Zuid
Postcode 6225 AA - 6225 AB
Huisnummers 1 - 48
Algemene informatie
Bestrating Asfalt
Bebouwing Woonhuizen, zorgcentrum en sportvelden
Opvallende gebouwen De Acht Zaligheden

De Heukelstraat bestaat al lang in Amby echter de exacte ontstaansdatum is vooralsnog onbekend. De eerste vermelding dateert uit 1883 in het Algemeen Handelsblad.

Oorsprong van de naam

Heukel betekent onder andere hulst. Hulst is een altijd groene heester of boom met glimmende, harde, stekelige bladeren en rode bessen.

Een andere verklaring van de naam Heukel zou samenhangen met "huiken = hurken". Dit verwijst naar buigen of krommen. Een heukel zou dan een kromming zijn, hetgeen overeenkomt met de vorm van de straat.

Meer voor de hand ligt de verklaring dat 'heukel' een oude benaming is voor het gebied waar vroeger vee werd gehoed. Dit was ook zo in Amby, je had de Koeheukel en de Varkensheukel, ofwel de grote en kleine Heukel. Bestemd voor het vee van de kleinere boeren die zelf geen weidegrond hadden.

Bebouwing

Tot in de jaren '20 / '30 bleven deze weidegronden bestaan. Daarna werden ze verkocht of verpacht. Uiteindelijk werd de Grote Heukel deels in gebruik genomen als voetbalveld en de kleine Heukel als woningbouwlocatie, zie het artikel de Acht Zaligheden.

De straat heeft nu een aantal woonhuizen in verschillende bouwstijlen. Daarnaast liggen er onder andere het zorgcentrum De Zeven Bronnen en sportvelden aan de Heukelstraat.

Aanleg van sportpark De Heukel in 1955
De Acht Zaligheden in 2019Verbinding

De straat begint vanaf de Severenstraat en eindigt op de Ambyerstraat-Zuid.

Zie ook

Trivia