Danscursus eind jaren 1950

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Dansen in café Goyen-Hansen (“beej d’n Hans”)

Onderstaande informatie is verkregen n.a.v. de naar de redactie gemailde foto die onderaan dit artikel is te zien.


In het pand aan Ambyerstraat Noord 78, waar nu het Buurtplatform is gevestigd, was in vroeger jaren een café: café Hansen, in de volksmond “D’n Hans” genoemd. Dit café werd in de jaren 1950 en later bestierd door Wies Hansen en haar man Jean Goyen (“de Lange”). Achter het café was een zaaltje, waar postduivenvereniging “De Arend” haar verenigingslokaal had en waar harmonie St. Walburga tijdelijk repeteerde. Als het kermis was werd in deze zaal dansgelegenheid geboden. Dit café bestaat nu niet meer. Jean en Wies werden in 1968 de eerste beheerders van gemeenschapshuis Amyerhoof en in het cafépand kwam een uitbreiding van de ijzerwinkel van Lambèr en Netty Wilmes, waar je behalve voor huishoudelijke artikelen vooral ook voor allerlei mogelijke boutjes, schroefjes enz. terecht kon. Vanaf circa 2010 is het Buurtplatform Amby in dit gebouw gevestigd en zijn er “achterom” enkele appartementen gemaakt.

Danscursus

In 1956, mogelijk iets later, werd door Mia Hansen, zus van de kasteleinse, een danscursus georganiseerd in dit café, bedoeld voor inwoners van Ambij. De lessen werden op vrijdagavond gegeven door juffrouw Spauwen, de zus van de toenmalige burgemeester van het dorp George Spauwen. Het was een eenmalige cursus, waarvan de lessen gegeven werden op vrijdagavond. Het kasteleinsechtpaar had voldoende werk in het café en bemoeide zich niet zozeer met de dansles. Wel letten ze op de tijd en op het opruimen van het zaaltje na het einde van elke les. Na afloop gingen vrijwel alle cursisten, zeker de meisjes, meteen naar huis.

Lessen en muziek

Gedanst werd op de muziek die toen bekend en populair was. Een van de uitvoerenden van deze muziek was het Malando Orkest, dat in 1939 was opgericht door de Rotterdammer Arie Maasland en gespecialiseerd was in het spelen van Europese tangomuziek. De dansen die werden geleerd waren in die tijd populair, zoals de wals, de foxtrot, de tango of de veleta (of valeta). Deze laatste was een folkloristische koppeldans, die misschien in de vergeethoek is geraakt maar waarvan de muziek velen nog bekend in de oren zal klinken. In bijgaand filmpje speelt het orkest van André Rieu de Veleta en wordt door enkele mensen uit het publiek spontaan een voorbeeld gegeven.

Tijdens de danslessen was het volgens de etiquette de bedoeling dat de heren een dame ten dans vroegen. Er was ook een damesdans, waarbij de dames de heren mochten vragen. Bij de cursisten waren ook enkele muurbloempjes: meisjes die niet zo goed konden dansen en niet gauw als eerste gevraagd werden. Toch werd in opdracht van de dansjuf gedurende de lesavond van danspartner gewisseld, zodat iedereen een keer aan de beurt kwam. Er waren echter wel “vaste danskoppels” die stiekem probeerden zoveel mogelijk met elkaar te dansen. “Afdansen” voor een diploma of certificaat was er niet. Wel mochten de betere dansers bij gelegenheid in de les ” voordansen” om te laten zien hoe het moest.

Dansen in de praktijk

Een van de cursisten was Thea Braeken, die in die tijd 17 of 18 jaar was. Zij had het geluk dat haar broer Frans en a.s. schoonzus Ciska Peerboom medecursist waren. Zij konden thuis de geleerde dansen oefenen of dansen voor eigen plezier, al ging dat op muziek van de radio aangezien een pick-up niet voorhanden was. Tijdens de kermis kon men aan de manier waarop werd gedanst meteen zien wie les had gehad en wie niet. In je eentje de dansvloer op gaan was in die tijd “not done”. Vaak was het voor de dames wachten tot dat ze gevraagd werden. Thea had in die tijd echter een min of meer vaste danspartner: Jo Wintjens. De moeder van Jo was Lisa Wintjens-Cabo, voorzitster van de vrouwenbond. Zij hield bij gelegenheid uiteraard een stevig oogje in het zeil!

Op de foto: de deelnemers aan de dansles

Dansfoto 1956.jpg
Onderste rij van links naar rechts:

(onbekend), Lientje (Hendrikx-)Frissen, Ciska (Braeken-)Peerboom, Frans Braeken, Lieske van Lijf, Jacques Dassen.

Tweede rij van links naar rechts:

Mia Hansen, (onbekend), juffrouw Spauwen (danslerares), Thea (van Kan-)Braeken, Corry Boetskens, Els Bours, Jeanne Loyens, José leukel, Jo Caelen, Els Rooien.

Derde rij van links naar rechts:

Theo (Thijs) Seyen, (onbekend), Mia Uffink, Pierre Custers. Vierde rij van links naar rechts: Mientje Caelen, Hanny Dacier, Huub Pieters, Anny Hardy, Hub Coumans, Jan Smeets