De Ambyse Verenigings Zeskamp
In juni 1979 werd voor de eerste maal de Ambyse Verenigings Zeskamp door de Ambyse Jongeren Vereniging (AJV) georganiseerd. Het werd meteen een doorslaand succes, reden waarom deze Zeskamp nog diverse jaren daarna werd gehouden.
Hoe was deze Zeskamp ontstaan?
In juli van 1978 was ik een week op vakantie in het Moezelgebied en logeerden mijn toenmalige verloofde Carla en ik in een hotel in Ernst, een klein dorp vlakbij Cochem. Daar werd op een evenemententerrein aan de rand van het bos een soort van Zeskamp gehouden tussen de ene helft van het dorp en de andere: Unter-Ernst tegen Oben-Ernst. We hebben daar toen erg veel plezier gehad en genoten van de simpele, maar originele spellen en de geweldige sfeer die daar toen heerste. Ik dacht: “Dit ga ik in Amby organiseren!”
Terug in Amby heb ik mijn voornemen uitgewerkt in een plan dat ik voorlegde aan het toenmalige bestuur van de AJV, waar ik in die tijd zelf zitting in had. Het zou een wedstrijd tussen 6 Ambyse Verenigingen worden, op de grasvelden voor de speeltuin aan de Jan Petersstraat-vanSlijpestraat-Severenplein, en de bedoeling was deze activiteit als groot evenement te organiseren. Het AJV-bestuur ging akkoord met mijn voorstel, ik kreeg het vertrouwen van met name AJV-voorzitter Peter Willems om de organisatie ‘op poten te zetten’ en werd gebombardeerd tot algemeen coördinator van de Zeskamp.
Planning, spellen en voorbereiding
De Zeskamp werd gepland op de tweede zondag van juni in het daaropvolgende jaar, maar de voorbereiding begon in november van het jaar daarvoor. Dat stramien werd ook in de volgende jaargangen gevolgd. Een coördinatieteam, bestaande uit Fred van der Heyden, Jan Goyen en ikzelf, bedacht diverse spellen. Vervolgens ging een technisch team o.l.v. wijlen Joop Evers en ook met o.a. Lou Dackers en Bert Paulissen aan de slag om de materialen en bouwwerken die nodig waren te ontwerpen en te maken.
De samenwerking tussen bedenkers van de spellen en de technische ploeg was elk jaar perfect. Zeephellingen werden gebouwd, een groot scorebord werd vervaardigd, stellages werden in elkaar gezet, enz. Meest indrukwekkende kunststuk was een grote weegschaal; op de ene kant van de balans ging een dame met enige omvang in een lekkere tuinstoel met parasol zitten (Gon van Trees van Goyen), aan de andere kant van de weegschaal stond een grote regenton, die al verzwaard was maar nog verder gevuld moest worden met water. Dat water moest aangevoerd worden met emmers, lopend over een zeepbaan - dus regelmatig gleed een deelnemer uit en werd de zeepbaan nog gladder. Als de ton genoeg gevuld was en een zwaarder gewicht kreeg dan Gon, dan sloeg de balans door naar de andere kant waardoor een sirene in werking werd gezet en de tijd stopte. Hilariteit ten top!
Andere spellen: wie kon het snelste drie reuze-slagroomhoorns verorberen en een halve liter bier drinken? Jopie Spranger wist dat onderdeel met verve te winnen. Of: welk duo kon een rauw ei over de grootste afstand naar elkaar toewerpen? De kunst daarvan was dat de werper het ei in een boog wist te gooien en dat de andere bij het vangen met het ei zou “meebewegen”. De uitvoering liep echter meestal anders en dan droop de eierdooier langs hand en arm van de vanger.
Een andere befaamd spelonderdeel was het nemen van penalty’s, strafschoppen dus op een echt doel dat van de voetbalclub werd geleend. Daarvoor werd elk jaar een doelman uit het betaalde voetbal uitgenodigd en zo waren o.a. Nico Hanssen, Ruud Hesp en Sanny Quaden te gast bij de Zeskamp. Voormalig kapelaan Jacques Maas, zelf fervent voetballer, wist een keer de show te stelen door op lepe manier de strafschoppen te nemen.
Spelleiding en scheidrechters
Een team van scheidsrechters zorgde voor een eerlijk spelverloop. Twee Ambyse arbiters uit het amateurvoetbal werden daarvoor gevraagd: Mart Wintjens (inmiddels overleden) en Huub Gulikers, verder werd het team aangevuld met enkele andere ‘onkreukbare’ personen.
Presentator van de Zeskamp was Bert Willems, ook zo’n rasechte AJV-er. Op geweldige, taalvaardige en humoristische wijze legde Bert de spellen uit aan het publiek, nam hij interviews met spelers en coaches af en gaf hij commentaar tijdens de spellen - tot groot vermaak van deelnemers en publiek. Zijn inbreng gaf de Zeskamp een aparte dimensie, nl. die van ludiek festijn
De deelnemende teams dienden een zgn. Joker mee te nemen, die symbool stond voor de vereniging. Die Joker kon dan bij een spel ingezet worden en dan werd het behaalde puntenaantal in dat spel verdubbeld. Ook dat leverde vaak hilariteit op, met name door de uitleg van de coach over de jokerinzet en het commentaar van presentator Bert Willems.
Start van de Zeskamp
De deelnemers kwamen een uur voor aanvang van de Zeskamp bij elkaar in een van de cafés die Amby toen had, elk team in een andere kroeg. Harmonie St. Walburga trok door het dorp, haalde de teams op bij elk café en zo ontstond een bonte stoet met muzikale omlijsting die steeds langer werd. Vanaf café Crijns naar café De Keizer, dan naar café Het Wapen (De Knaus), vervolgens naar café Den Duuker en als laatste naar het gemeenschapshuis Amyerhoof. De hele stoet kwam dan naar het feestelijk ingerichte zeskampterrein, dat geheel was omzoomd met dranghekken met daarop reclameborden van ondernemers. Voor het verrichten van de officiële opening van de Zeskamp werd de burgemeester van Maastricht uitgenodigd en zo kwamen oud-burgemeesters Alfons Baeten en later Philip Houben naar Amby toe om de Zeskamp te openen.
Uiteraard was er ook aan de inwendige mens gedacht, sterker nog: het drank- en eetbuffet zorgden voor de nodige inkomsten. Het eetbuffet met barbecue werd vakkundig geregeld door Han Habets, het drankbuffet door Peter en Leon Gulikers, allemaal échte AJV-ers. Diverse andere AJV-leden en hun partner, verloofde of vriendinnetje hielpen mee bij de buffetten. En penningmeesters Ser Rompelberg en daarna Huub Stassen hielden de bonnenverkoop en andere financiële zaken goed in de gaten.
Hard werken, maar met plezier en succes
Het inrichten van het zeskampterrein begon op vrijdagavond en ging de hele zaterdag door. Dranghekken, reclameborden en grote spelmaterialen werden opgehaald, buffetten werden geplaatst, stellages werden opgebouwd, enz. Daarbij kreeg de organisatie veel hulp van o.a. het voormalige garagebedrijf Rosier en de drankenhandel van Leon Gulikers. Vele leden van de AJV kwamen meehelpen en staken de handen uit de mouwen. Er werd gewerkt volgens een strak draaiboek waarin de gehele organisatie, inclusief de voorbereiding en het opruimen was vastgelegd. Dat zorgde ervoor dat met veel eensgezindheid, kameraadschap en de nodige humor door een grote groep AJV-ers keihard werd gewerkt om de Zeskamp te laten slagen. En dat slagen lukte: de Zeskamp werd een groot succes en trok veel toeschouwers (geschat werd zo’n 1.500 mensen!). De AJV hield ook elk jaar een mooi bedrag over aan het organiseren van de Zeskamp, maar even belangrijk was de goodwill die de vereniging opbouwde met dit
evenement, alsook de bijdrage aan de saamhorigheid binnen de gemeenschap Amby.
Er waren 7 afleveringen van de Ambyse Verenigings Zeskamp: de eerste werd gehouden in 1979, de laatste in 1985 - toen was de “sju” eruit. Succesnummers kun je niet eeuwig blijven herhalen. Maar de vele mooie herinneringen aan dit prachtig evenement blijven.
Bronnen, noten en/of referenties
|