Eerste lustrum Amiepedia: een Amby-excursie
Op zondag 1 september vierde Amiepedia voor het eerst een lustrum t.g.v. haar 5-jarig bestaan. Een werkgroep, bestaande uit een aantal redactieleden en een technisch medewerker, organiseerde een interactieve wandeltocht door Amby. Dit werd een heuse “Amby-excursie”, waaraan ruim 100 wandelaars hebben deelgenomen. De route kon op schrift gevolgd worden, maar zoals het een actief website-medium betaamt was er voor tablet of mobiele telefoon - via een qr-code - tevens een digitale kaart met vele doorverwijzingen beschikbaar. Onderweg waren maar liefst 34 markante punten aangegeven, die verwezen naar bijbehorende verhalen die op de site Amiepedia.nl te lezen zijn. De antwoorden op de meegeleverde 34 vragen waren in deze artikelen terug te vinden. Om e.e.a. compleet te maken stonden onderweg diverse “vossen”, om alle verhalen nóg meer te verlevendigen: een harmonicaspeler (L. Gulikers) en informanten over de postduivenvereniging (A. Custers), historisch pand café Hanssen - later d’n “Iezerwinkel” van Willems” - (H. Braeken), de gevonden oude muntschat (P. Curfs), de stroopstokerij (J. Dassen), de champignonkwekerij (J. Houben) enz. In dit verslag worden de meeste hoogtepunten van de wandeling weergegeven.
Ook de inwendige mens werd niet vergeten: niet alleen waren er diverse “waterpunten” onderweg om het warme zonnetje te kunnen trotseren, ook waren op enkele plaatsen heerlijke versnaperingen verkrijgbaar. Dat begon al met een koele traktatie bij vertrekpunt Hof van Huntjens, gevolgd door gehaktballetjes bij Bistro Bram en in een hartig sausje gebakken champignons van de kwekerij bij hoeve Klein Geusselt.
Start
Na het nuttigen van de gesponsorde “Pannacotta van vanille mèt Schrobbelèr (voor de kinderen chocomel), slagroom en karamelparels” vertrokken groepjes wandelaars vanaf 13.45 uur bij de Hof van Huntjens. Iedere deelnemer, inclusief mensen met rollator of rolstoel, had er duidelijk zin in. Niet alleen volwassenen maar ook jonge kinderen en pubers liepen mee, waarbij twee jonge studentes (conservatorium, tandarts) waarvan er eentje Engelstalig is. Duidelijk dus dat deze activiteit er was voor jong en oud én voor niet-Ambynezen; er waren zelfs twee Amersfoortse deelnemers. Amiepedia mag dan Amby-chauvinistisch zijn, maar zeker niet eenkennig…
Diverse “stops” met dorpse verhalen
Een interessante stop was bij Paul Curfs, degene die op de Ambyse akkers de grootste Keltische muntschat van Nederland heeft gevonden. Paul vertelt met enorm veel enthousiasme over de door hem gevonden schat, laat replica’s zien en geeft de grote historische waarde van zijn vondst aan. Hij krijgt veel vragen van luisteraars, die hiermee laten zien dat dit stukje historie van Amby bij de mensen leeft. Munten waren betaalmiddel voor de mensen die hoog in de rangorde van de militaire maatschappij stonden; in het dagelijks leven van burgers was destijds meer sprake van ruilhandel of uitwisselen van diensten.
Bij de fam. Dassen in De Pin kon elke wandelaar al uitrustend genieten van het verhaal over de voormalige stroopstokerij van Canisius, die hier nog niet zo heel lang geleden gevestigd was. Deze welbekende appelstroop was hier, samen met een kaasblokje, te proeven.
Een andere stop was bij de kapel van Stichting Het Kruis. Jean-Pierre Dobbelstein vertelt hierbij enthousiast het (ontstaans-)verhaal. De dag hieraan voorafgaand hebben Jean-Pierre en enkele vrijwilligers de boel nog eens grondig schoongemaakt en van verse bloemen voorzien, gesponsord door Sour & Sour. Het resultaat is dan ook volledig spic en span.
Een volgende halte was bij de Rotstuin van Bèr Slangen z.g. Behalve de pracht van een stukje natuurlijk berglandschap is kenmerkend, dat deze tuin een onopvallende oase van rust is vlakbij de drukke Ambyerstraat. Eigenaar-beheerder Nico Tillie geeft hier over elk detail tekst en uitleg. Bijzondere aandacht gaat hierbij ook uit naar de leesruimte waar Bèr altijd zat: boeken, boeken en nog eens boeken. Alles nog in “de staat van toen” (medio 1970), inclusief de pijp van Bèr. Er waren oude familiefoto’s te zien, waar zelfs een verhaal aan vast hangt over aanvullende feiten tijdens Bèrs jaren van WO-II.
Enkele meters verderop kan worden halt gehouden bij Café het Wapen (vroeger “de Twee Lampen”), alias “De Knaus”, maar nu Gastrobar Bram geheten. Hier kon een lekkere verfrissing gedronken worden, vergezeld van versierde gehaktballetjes.
Na even doorstappen werd bij Woonvorm Amby de wandelaar enthousiast welkom geheten met een gratis verfrissing, waarna je kon doorlopen naar de kapel aan de driesprong Heukel-Ambyerstraat. Hier was speciaal voor deze wandeling een plakkaat met informatie opgehangen over de kapel en de vroeger hierachter gelegen oorlogsbunker, die nu nog slechts op een zeldzame foto te zien is.
Aan de overkant kon het gebouw van Scouting Amby en Parochiekantoor bezichtigd worden. Twee Scouts, Juriaan en John, vertelden de bezoekers over de nog steeds onder de grond liggende gevangeniscel, die nog in gebruik was ten tijde van de voormalige veldwachter Essers. Vanwege de warmte echter hebben hier niet zoveel wandelaars halt gehouden: men “rook” het einde van de tocht. Dat gaf de twee Scouts enige ruimte om op beeldscherm naar een F1-autorace te kijken.
Even verderop kon gestopt worden bij Hoeve Klein Geusselt (bij oudere Ambynezen bekend als boerderij Van Eijs). Achter deze hoeve lag heel wat jaren een champignonkwekerij en laatste eigenaar Jan Houben liet elke bezoeker genieten van heerlijke champignons, die op de barbecue waren bereid met een heerlijk kruidig sausje.
De volgende stop was bij de kerk. Daar was het binnen aangenaam koel. Hier was o.a. het “bewijs” te zien dat voormalig pastoor Van de Asdonk - beroemd in Amby vanwege zijn lijfspreuk “In Amie kin alles”- een reliek heeft ontvangen van de Heilige Walburga. Deze reliek is normaal gesproken veilig in een kluis opgeborgen, samen met allerlei kelken en andere “kerkjuwelen”. Maar liefst vier kerkvrijwilligers gaven de bezoekers hierover tekst en uitleg.
Direct naast de kerk bevond zich vroeger een ander “heilig huisje”: Café De Keizer, nu appartementen van “Keizerstaete”. Voormalig kasteleinse Ingrid Franssen vertelt hier aan de wandelaars het wel en wee van dit café, waarvan de lange geschiedenis ook op Amiepedia.nl is terug te vinden. Tevens kon vanaf hier de blik naar de overkant worden gericht, waar de voormalige dorpswinkel Puts was gevestigd.
Eindpunt
De Amby-excursie eindigt in de Amyerhoof. Vanwege de warmte en de geleverde inspanning smaakt een verfrissing hier natuurlijk geweldig. Gezellige sfeer wordt gezet door het tweemans orkest van ”Père et Fils” Troquette, die stemmingsvolle muziek maken. Apart mag worden vermeld dat de gebroeders Vries een uniek boekwerk ter inzage aanbieden, waarin enkele belangrijke artikelen van Amiepedia.nl in woord en beeld op papier zijn vastgelegd. Veel aanwezigen zijn hiervan onder de indruk en opperen het idee om dit item in de nabije toekomst uit te geven via intekening…
Aan het slot van de middag leest de voorzitster van de werkgroep de antwoorden voor op de 34 vragen die hoorden bij deze wandeling. De geuite waardering van de langzaam huiswaarts kerende deelnemers zijn een compliment voor Amiepedia voor deze zeer geslaagde lustrumactiviteit, die mogelijk werd door o.a. enkele sponsoren: dhrn. J. Sarneel (Assurantiën), B. Huben (MKB-consultant), B. Hermans (Cuijpers glas) en Boeken voor Mensen - Maastricht. Verder moet zeker ook de onbaatzuchtige medewerking van vele anderen worden vermeld.
Verjaardagskalender
In de orkestpauze krijgt Roel Dreessen, de beheerder, een ‘Eerste Exemplaar” aangeboden van de door Amiepedia gemaakte kalender. Het is de “take-off” van de “eeuwigdurende verjaardagskalender”: wederom een uniek Amiepedia-item, met foto’s van vroegere Ambyse straten naast het beeld van dezelfde situatie zoals die er nu bij ligt. Amiepedia wil immers aandacht geven aan “’t Dörp” van vroeger, maar ook van het heden én met een blik naar de toekomst.
De kalender is vanaf 1 september 2024 voor iedereen verkrijgbaar á € 9,00 bij de redactie en enkele verkooppunten: Amies Frietsje, Amyerhoof, Bistrobar Bram, Hof van Huntjens en Kapsalon Monique.
Voor uw familieverjaardagen is deze niet te missen; voor Amiepedia betekent uw aanschaf hiervan een broodnodig steuntje in de financiële rug.
Diashow lustrumwandeling
Degenen die deze middag nóg eens willen beleven kunnen een goede indruk krijgen door onderstaande diashow aan te klikken.
Bronnen, noten en/of referenties
Tekst: redactie Amiepedia, n.a.v. aantekeningen Chris van de Ende Foto’s: Ton Bron, Chris van de Ende, Henk van Geffen |