Familie Schoenmaeckers in het verzet

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Withuishof aan de Bergerstraat

Familie Schoenmaeckers in het verzet. Van de familie Schoenmaeckers, die woonden aan De Withuishof aan de Bergerstraat te Amby, zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog diverse leden actief geweest in het verzet. Van Hélène Schoenmaeckers is een apart artikel op amiepedia te vinden: zie Ambysche dame in het verzet. Van andere leden van deze familie volgt hier een weergave onder de noemer: Familie Schoenmaeckers in het verzet.


Adèle Schoenmaeckers

Adèle Schoenmaeckers werd geboren op 26 september 1882 te Amby en was actief in het verzet. Zij overleefde de oorlog en overleed op 87-jarige leeftijd op 18 december 1969 in Amby. In het artikel over haar zus Hélène Schoenmaeckers, Ambysche dame in het verzet is e.e.a. over haar terug te lezen. Bij de reconstructie van de Bergerstraat halverwege de jaren 50 is de huidige kapel Bergerstraat in haar opdracht gebouwd.

Paul Schoenmaeckers

Paul Schoenmaeckers werd geboren op 21 september 1886 in zijn ouderlijke woning aan de Bergerstraat te Amby. Zijn volledige naam luidt Maria Ghislain Cecil Fernand Paul Schoenmaeckers, roepnaam Paul, terwijl zijn verzetsnaam Jean was. Hij werd vermoord bij Obernitz op 21 april 1945. Paul woonde aan de Bergerstraat 2-4 tot aan zijn huwelijk. Hij trouwde op 1 juli 1911 te Stevoort, een deelgemeente van Hasselt, met Yvonette Palmers.

Paul Schoenmaeckers en echtgenote Yvonette Palmers


Zij kregen drie zoons en twee dochters: Gérard, officier in het Belgisch leger in Afrika tijdens de oorlog, Jean en Michel, beiden in het verzet, Anne-Marie en Thérèse, gehuwd met de Belgische officieren Paul Mondron en Pierre Trazenster. Beiden waren van 1940 tot 1945 gevangen in Duitsland. Paul woonde in Rekem, België. Hij ving hier de krijgsgevangenen en geallieerde piloten op, die door zijn zussen Hélène en Adèle over de grens werden gesmokkeld. Hij sluisde hen vervolgens door richting Brussel. Hierbij hielpen Pauls zoons Paul, Jean en Michel. Ook heeft Paul geholpen de Parool-redacteur Warendorf de grens over te brengen en heeft hem op de tram van Lanaken naar Hasselt gezet, op weg naar Londen. Ten gevolge van infiltratie van de Duitse verrader Van Oothegem werden Paul en zijn jongste zoon Michel door de Duitsers opgepakt op 23 november 1943. Zij overleefden de oorlog niet. Paul werd in april 1945 vermoord in Obernitz. Een neef van Paul, Paul-Marie, zoon van André, die in Lanaken woonde, wist te ontsnappen. Hij zette de pilotenlijn voort en bouwde hem verder uit. In 2019 werd bij Withuishof voor Paul en zijn zus Hélène een zogenaamd Struikelsteentje geplaatst.

Zie ook het artikel: Ambysche dame in het verzet.



Michel Schoenmaeckers

Michel Schoenmaeckers

Michel Schoenmaeckers, de neef van Hélène Schoenmaeckers en de zoon van Paul (zie: Ambysche dame in het verzet), werd geboren op 8 december 1919 te Rekem-België, in 1943 gearresteerd door de Gestapo en op 15 september 1944 vermoord in het “Nacht und Nebel” concentratiekamp Sonnenburg. Hij werd 24 jaar. Het doel van deze speciale kampen was de verzetslieden administratief te laten verdwijnen. Van de gevangen werd niets genoteerd en de familie werd niet ingelicht. Tienduizenden verzetsstrijders zijn hier vermoord. Michel, de jongste zoon van Paul Schoenmaeckers, verzorgde met name de onderduikers in de bossen rond Lanaken en Rekem. Bron: boek Jean-Marie De Coune: Schoenmaeckers: des Heerboeren d'Ulestraten aux de Valensart Schoenmaeckers, en passant par les branches de Bergerstraat, Sibbe, Raer, Geverik, etc.; 2001.

Zie ook

Familiefoto Klik op de foto voor een vergroting.

Familiefoto uit 1910. met op de 1ste rij Adèle (9de van links) en Hélène (10de van links). Broer Paul is op de 2de rij de 2de van rechts