Gemeentewapen

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gemeentewapen van Amby

Op 26 oktober 1895 kreeg Amby een gemeentewapen. Het ontwerp is een combinatie van de leeuw van Valkenburg en de patroonheilige St. Walburgis.

Glas in lood met hierin het wapen van Amby dat herinnert aan de aankoop en verbouwing van het 'Ajd gemeintehoes' door de gemeente Amby in 1934. Dit hing boven de entree van het gemeentehuis, naderhand als bovenlicht tussen de hal en café van de Amyerhoof en sinds de verbouwing van het gemeenschapshuis zit het verwerkt in de bar, als zijnde een lichtbak.

Omschrijving van het wapen van Amby

Gedeeld: links van zilver een dubbelstaartige leeuw van keel (heraldische naam voor donkergekleurd vermiljoen), gekroond en geklauwd van goud; rechts in keel de H.Walburgis, aanziende met gouden nimbus om het hoofd, gelaat en handen van natuurlijke kleur, gekleed in Benedictijner ordekleed, bestaande in een wit kloostergewaad met een kap van sabel (heraldische naam voor zwart), in de linkerhand een abbatiale (betrekking hebbend op een abdij) kromstaf en in de rechter een vaas, beide van goud; rechts aan de voeten vergezeld van een Koninklijke kroon van goud.

Wapen van Amby op Wikipedia.nl

19270101 Maasgouw Gemeentewapen Amby.jpg

Het besluit van de Hoge Raad van Adel tot vaststelling van het gemeentewapen van Amby
Het originele Gemeentewapen van Amby zoals het in de Amyerhoof hangt
19270101 Maasgouw Gemeentewapen Amby.jpg

De oplettende lezer zal denken dat links en rechts verwisseld zijn in het krantenartikel, maar dat is niet waar. Links en rechts wordt in de heraldiek (wapenkunde) vanuit de ridder bekeken. Dus links en rechts zit juist andersom!

Zie ook

De Vlag van Amby voor meer informatie over de vlag van de gemeente Amby


Artikel uit "De Maasgouw, Orgaan voor Limburgse Geschiedenis, Taal en Letterkunde", jrg. 18 nr. 1 (15 jan. 1896)