Gemengde Zangvereniging Crescendo

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gemengde Zangvereniging Crescendo
Gemengde Zangvereniging Crescendo
Naam Gemengde Zangvereniging Crescendo
Opgericht Oktober 1953
Repititie locatie Amyerhoof
Adres locatie Severenplein 27
Type vereniging Gemengde zangvereniging
Dirigent Harrie Wijenberg & Mariëlle Frijns (2023)
Website http://www.crescendo-amby.nl/

Crescendo is een gemengde zangvereniging en is opgericht in oktober 1953.

Geschiedenis

In oktober 1953 ontstond binnen de buurtvereniging “Eendracht maakt Macht” (Kloosterstraat, thans Longinastraat en Molenweg) het idee om de Kerstnacht te gaan opluisteren met zang. Een zevental heren werd hiertoe bereid gevonden; Crescendo was geboren. Er werd druk gerepeteerd onder de bezielende leiding van André Lardinois, toen bekend als de “köster”. Na enkele maanden van mannenzang besloot men over te gaan tot een gemengd koor dat toegankelijk was voor iedereen. Er werd met succes meegedaan aan concoursen te 's Gravenvoeren en Bree.

In een later stadium volgde de operette-uitvoering “Im weissen Rössl” onder leiding van Jean Lambrechts. En weer werd er een eerste prijs behaald, nu op het concours te Slikkerveer onder leiding van Jan Huppertz. De uitvoeringen volgden zich met succes op o.a. in het Staargebouw, in Antwerpen en Mechelen, voor de R.O.Z. en de radioomroep St. Annadal. Een jaarlijks terugkerende opluistering was de dodenherdenking bij het monument van de gevallenen te Amby, zowel muzikaal als door het declameren van passende tekst. In de tijd dat Mathieu Steijns dirigent was van Crescendo, werd er meerdere malen opgetreden samen met drie andere koren waar de heer Steijns aan verbonden was. Dit waren het Theresiakoor uit Maastricht, de Oratoriumvereniging uit Gronsveld en het Mannenkoor Parnassus uit Roermond. De gezamenlijke uitvoeringen waren steeds een groot succes.

Byzantijnse ritus

In een volgende fase liet Crescendo velen de sfeer van de Byzantijnse ritus proeven, dit onder leiding van Jan Poel en werd tevens de weg naar meer profane muziek ingeslagen. Ook dirigent Jos Moerdijk ( 1977) bewandelde deze weg. In 1978 organiseerde Crescendo de MUZA-korenavond ter gelegenheid van het zilveren jubileum, met soliste Marie-Cécile Moerdijk. Ook werden er concertreizen naar het buitenland ondernomen. Crescendo kreeg versterking in de persoon van Phil Jansen als pianist/repetitor. Sinds 1979 is er jaarlijks een koffieconcert voor de Ambysche gemeenschap. Vanaf 1980 werd Crescendo geüniformeerd. In plaats van een “bont gezelschap” stond nu een fraai uitziend, waardig koor in de schijnwerper. In hetzelfde jaar kreeg Crescendo overigens een eigen vlag, geborduurd door mevr. Muré, de moeder van Guus Muré, die voorzitter van Crescendo is geweest. In 1983 werd het uniform compleet doordat alle leden een insigne kregen.

Begin 1985 nam Jos Moerdijk afscheid bij ons koor en werd er enkele maanden gewerkt onder leiding van Phil Jansen. Sinds april 1985 stond Crescendo onder leiding van Jan Ezendam en Phil nam zijn plaats weer in achter de piano. Phil is altijd een bijzonder persoon geweest voor ons koor. Toen hij in juni 1989 zijn 50-jarig pianistenjubileum vierde, werd door Crescendo, in samenwerking met vele anderen, een groots feestprogramma hem ter ere op poten gezet. Helaas hebben we korte tijd later afscheid van Phil moeten nemen. Zijn uitvaart was één van de dieptepunten van ons koor. Onder Jan Ezendam bracht Crescendo verschillende grote werken ten gehoor. Te denken valt aan de koorselectie uit de opera Jevgeni Onegin van Peter Tchaikovski en als absoluut hoogtepunt het Stabat Mater van Gioacchino Rossini. Dit laatste werk werd op diverse plaatsen uitgevoerd met medewerking van koor St. Caecilia uit Bunde, het Euregio Kamerorkest en diverse solisten. De plaats achter de piano was inmiddels ingenomen door een jonge pianist (student aan het conservatorium) Rob Mennen. Op 15 september 1991 gaf Jan Ezendam de dirigeerstok over aan Hans Leenders. In 1992 moesten we helaas afscheid nemen van onze pianist Rob Mennen. Zijn plaats achter de piano werd ingenomen door Andrea Seijdel. Met Hans Leenders ging ons koor op goede voet verder. Er werd gewerkt aan wat een groots concert moest worden: in 1993 zou ons koor 40 jaar bestaan. Gekozen werd onder meer voor de Frühling uit Die Jahreszeiten van Joseph Haydn, een werk dat we van Phil Jansen cadeau hadden gekregen. Op 5 november 1993 vond ons concert plaats in een zeer goed gevulde zaal van het Theater aan het Vrijthof. Samen met het Limburgs Symfonieorkest en solisten werd een onvergetelijk concert gegeven. Helaas moest kort daarna Hans ons verlaten. Na een ad-interim dirigent werd in 1994 Ger Franken onze nieuwe dirigent en Mariëlle Frijns nam de plaats van Andrea achter de piano over. Met Ger maakten we in 1995 van 13 tot en met 17 december een concertreis naar Wenen, alwaar Crescendo deel-nam aan de Wiener Adventzauber.

Koor Crescendo tijdens het benefietconcert voor het Toon Hermanshuis, 2019

In 1996 werd de plaats van Ger Franken ingenomen door niemand minder dan onze oud-pianist, Rob Mennen. Met hem sloeg Crescendo een andere weg in de muziek in: in 1997 werden koorselecties uit populaire musicals uitgevoerd, zoals Miss Saigon en the Phantom of the Opera. Mariëlle werd in dat jaar tevens 2e dirigent. Rob Mennen werd opgevolgd door John Wauben, waarmee we o.a. een schitterende Heilige Mis opluisterden in de St. Romboutskathedraal te Mechelen, waar we van aartsbisschop Daneels een grote pluim kregen!

Na 2000

In maart 2006 hebben we afscheid genomen van Jos Eggen als dirigent. Hij werd opgevolgd door Jules Luesink, een jonge gedreven dirigent, die vanaf het begin duidelijk aangaf, waar hij met Crescendo naar toe wil.

In 2009 namen we afscheid van onze beschermheer Jo in de Braekt. De heer Jo Lemmens werd zijn opvolger. In 2009 werd Jules Luesink opgevolgd door Harrie Wijenberg, een muzikale duizendpoot met veel ervaring als dirigent bij diverse koren en orkesten.

Crescendo bestaat op dit moment uit ongeveer 30 leden: sopranen, alten, tenoren en bassen, die elke week met veel plezier naar de repetities komen. Ondersteund door het pianospel van Mariëlle Frijns genieten zij volop van het zingen van een zeer divers muziekrepertoire: wereldmuziek, liedjes uit musicals, popsongs, dialectmuziek en nog veel meer.

Crescendo geeft elk jaar concerten in Gemeenschapshuis Amyerhoof en op andere plekken in de regio Maastricht en Heuvelland. Ook verzorgen wij af en toe een H. Mis in de Walburgakerk te Amby, de Koepelkerk te Maastricht of elders.

Zie ook