George Spauwen

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Spauwen
George Spauwen circa 1958
George Spauwen circa 1958
Persoonsinformatie
Volledige naam George Hubert Arnold Spauwen
Roepnaam George
Geboorteplaats Amby
Geboortedatum 26 oktober 1909
Overlijdensplaats Brunssum
Overlijdensdatum 20 september 1979
Beroep(en) Burgemeester, Advocaat

George Spauwen, volledige naam Mr. George Hubert Arnold Spauwen, (Amby, 26 oktober 1909 - Brunssum, 20 september 1979) was burgemeester van de gemeente Amby in de periode (1946-1970). Hij studeerde rechten aan de R.K. Universiteit van Nijmegen. Hier haalde hij zijn doctoraal examen op 26 oktober 1933. Anderhalve maand later werd hij beëdigd als advocaat en procureur bij de Rechtbank Maastricht. Naast deze werkzaamheden was hij ook curator in Maastricht en omgeving.

Burgemeester Amby en Bemelen

Hij werd in november 1946 benoemd als burgemeester van Amby en bleef dit tot de annexatie in 1970 door gemeente Maastricht. Als gevolg van de opheffing werd de laatste burgemeester van Amby eervol ontslagen. Met ingang van 1 februari 1973 werd hem opnieuw eervol ontslag verleend, ditmaal als burgemeester van Bemelen. In die gemeente was ook sinds 1946 werkzaam als burgervader. In 1979 overleed George Spauwen op 69-jarige leeftijd.

Woonplaats probleem

Er ontstond in juli 1969 enige discussie dat de burgemeester buiten zijn gemeentes Amby en Bemelen was gaan wonen. Ter voorbereiding op de annexatie verhuisde George Spauwen in 1968 naar Gulpen, waar zijn advocatenkantoor was gevestigd. De gemeenteraad, van zowel Amby als Bemelen, bleek uiteindelijk geen bezwaar te hebben tegen deze verhuizing.

Salariskwestie

Zijn salaris was in februari 1972 onderwerp van gesprek in de landelijke pers. Ten tijde van gemeente Amby werd het salaris (fl. 43.000 gulden) gezamenlijk betaald met gemeente Bemelen., Dit vanwege zijn dubbelfunctie als burgemeester in beide gemeentes. Het grootste gedeelte werd betaald door Amby en gemeente Bemelen nam fl. 3.000 gulden voor hun rekening. Na de opheffing van gemeente Amby in juni 1970 moest zijn salaris volledig betaald worden door de kleine gemeente Bemelen (304 inwoners). Dit bleek één derde van de gehele gemeentelijke financiën te zijn. Dit drukte zwaar op de begroting en leidde zelfs tot kamervragen in Den Haag. Ter info omgerekend zou de fl. 43.000 van 1972 zou in 2016 ongeveer € 73.097 (inclusief inflatie) waard zijn.

Laatste handelingen als burgemeester

Laatste college van B & W

Op 30 juni 1970 schreef George Spauwen zijn laatste brief als burgemeesters aan zijn inwoners. Hij sprak hierin onder andere zijn dank uit voor het vertrouwen van de inwoners.

Laatste brief 30 juni 1970

Het laatste College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amby: Burgemeester Mr. G.H.A. Spauwen, de wethouders J.H. Urlings en W.M.G. Aarts Gemeentesecretaris C.M.B. Lamkin Verder op de foto zichtbaar de raadsleden J. Linkens (l), P. Dassen (r) en mevrouw Laenen.Trivia

  • Hij was tevens burgemeester in Bemelen tussen 1946 - 1973. Zijn collega burgervaders Carolus Cramer van Brienen en Martinus Hermens vervulden ook deze dubbelrol.
  • In 1969 stelde hij, als burgemeester van Bemelen, voor dat Bemelen volledig werd ingelijfd door Gemeente Maastricht. Dit in plaats de annexatie door Gemeente Gulpen waar hijzelf woonde.
  • Hij heeft 23,5 jaar gediend als burgervader. Daarmee is hij niet de langstzittende burgemeester van Amby. Dat is namelijk Augustus Hennus, die 40 jaar als burgemeester werkzaam was.
  • George Spauwen was geen ambtenaar van de Burgelijke stand maar was wel aanwezig bij het laatste huwelijk dat in gemeente Amby werd voltrokken.
  • Op de laatste dag als zelfstandige gemeente (30 juni 1970) werd George Spauwen benoemd tot ereburger van de gemeente Amby. Hij kreeg bij deze gelegenheid een gouden plaquette omgehangen. De gemeentesecretaris C.M. Lamkin werd die dag ook ereburger.Voorganger:
J. Dassen
Burgemeester van Amby
1946 - 1970
Opvolger:
Geen opvolger wegens de annexatie in 1970 door Gemeente Maastricht.