Geraniums aan lantaarnpalen

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bloembak frituur Ambyerstraat
Bloembak bij De Kardinaal


Wie ’s zomers door (o.a.) de Ambyerstraat loopt ziet aan diverse lantaarnpalen bloembakken hangen, veelkleurig gevuld met prachtig bloeiende geraniums. Ze hangen op ca. 2,50 meter hoogte. Het oogt gezellig, doet denken aan vakantie in Oostenrijk, Zuid-Duitsland of vergelijkbare streken en fleurt het dorp op een leuke manier op. Het valt op dat niet aan elke lantaarnpaal en in elke straat zo’n bloemenpracht te bewonderen is. Ook is te zien dat sommige bakken erg mooi verzorgd worden, terwijl andere - weliswaar mooi - maar iets minder uitbundige uitstraling hebben. Dat maakt wellicht Ambynezen, bezoekers van het dorp maar ook Amiepedia nieuwsgierig. We gingen hierover in gesprek met Léon Gadet van Buurtplatform Amby, die de initiatiefnemer is van geraniums aan lantaarnpalen.
Waar komt het idee vandaan

Bloembak Severenplein – met een laat/vroeg carnavalsvlaggetje

Het idee van deze bloembakken is ontstaan binnen het Buurtplatform Amby. Er was geen vergunningaanvraag bij de gemeente Maastricht en akkoord van de PLEM (elektriciteitsbedrijf) voor nodig. Binnen het winkelgebied hangen nu zo’n 2 á 3 jaar ongeveer 30 bloembakken. Enkele actieve mensen uit Amby hebben deze bloembakken opgehangen. De komende jaren zal de vergrijzing onder mensen, ook in Amby, meer toenemen. Wat meer kleur in ”ós dörp” zou een mooi contrast zijn, toch? Echter, dan moet dit wel door de bewoners gedragen worden.

Welke bloembakken zijn gebruikt

Het zijn bloembakken met een waterreservoir. Hierdoor wordt het water wat langer vastgehouden. De bevestiging aan de lantaarnpaal is veilig.

De financiering

Voor de start van dit initiatief is geld ingezameld bij diverse partijen: De OVA (ondernemingsvereniging Amby), Kern met Pit: Heb jij een idee voor je buurt? (zie website https://www.kernmetpit.nl/default.aspx) en een aanvraag via Bewonersinitiatief Maastricht. Samen goed voor een besteding van € 4500,00. Op dit moment zijn er voor de komende twee jaar nog financiën beschikbaar.

De bloembakken worden gevuld door een externe partij. Buurtplatform Amby is hierbij de kartrekker en coördinator.


Goede verzorging is een kunst

Verantwoording

De verantwoording voor het onderhoud van de bloembakken ligt bij de bewoners zelf. Ondanks de reclame, die via sociale media en andere kanalen aan dit initiatief is gegeven, laat het onderhoud van sommige bloembakken na. Dat is erg jammer. Het is toch een mooi initiatief dat wij als bewoners van Amby samen kunnen dragen. Er zijn echter ook bakken die heel goed worden verzorgd: tijdig water, de juiste bemesting, verwijderen van uitgedroogde bloemen, enz.


Ook een bloembak bij de lantaarnpaal voor jouw voordeur?

Bloembak bij het stoplicht aan de kerk
Eer van je werk, Huub!
Bloembak onder het verkeersbord

Waar nu een bloembak hangt heeft het Buurtplatform overleg gehad met de bewoner(s). De bakken zijn weliswaar gevuld geleverd, maar worden volgens afspraak door de bewoner zelf opgehangen. Hij/zij dient de bloemen zelf water te geven, dorre blaadjes te plukken en (evt.) te bemesten. Het Buurtplatform heeft mogelijk in de toekomst nog enkele bakken te “vergeven”.

Hoe verder

Gaan we voor eeuwigheidswaarde? Komen er meer en beter verzorgde bloembakken in Amby? Het staat iedereen vrij zelf een bloempot op te hangen aan de eigen gevel of in de eigen tuin. Bij gelegenheid kan wellicht gevraagd worden of het Buurtplatform Amby nog een bak “over” heeft. Heb jij een goed idee over het onderhoud? Dan mag je dit uiteraard ook aanreiken bij Buurtplatform Amby.


Tip

Handig hulpmiddeltje bij het water geven

Heb je geen keukentrapje bij de hand of enige hoogtevrees, dan is onderstaand hulpmiddel handig om de geraniums water te geven: een conservenblikje vastspijkeren aan een lange stok of bezemsteel.