Help:Afbeeldingen

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het is mogelijk om afbeeldingen bij artikelen in te voegen. Een uitgebreide handleiding kun je lezen via Afbeelding plaatsen. De eenvoudigste en snelste manier is deze:

Stel dat je een afbeelding Amyerhoof.jpg hebt die je wilt gebruiken bij een artikel. Ga dan naar de plek in de tekst waar je de afbeelding wilt hebben en gebruik de volgende wikicode:

[[Bestand:Amyerhoof.jpg]]

Het resultaat is:

Bestand:Amyerhoof.jpg

Klik vervolgens op de rode link en je krijgt het formulier Wizard uploaden te zien. Een stappenplan om dit formulier te gebruiken. kun je lezen bij Uploaden foto's.

De afbeelding zal na het uploaden in het artikel worden getoond, op originele grootte, direct in de tekst en zonder onderschrift. Dat kan natuurlijk beter en netter.

Belangrijk! Speciaal voor het zelf uploaden van afbeeldingen hebben we een aantal afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over de omvang van de bestanden. Ook heb je te maken met auteursrecht en bronvermelding.

Afbeeldingen opmaken

In de wikicode voor afbeeldingen, die we zojuist lieten zien om een afbeelding in te voegen, kun je een aantal extra opties gebruiken. Stel dat je een afbeelding Schootwerker.jpg wilt gebruiken bij een artikel. Gebruik dan de volgende wikicode:

[[Bestand:Amyerhoof.jpg|thumb|Amyerhoof voorkant]]

Het resultaat zie je helemaal rechts:

Amyerhoof voorkant

Door de optie thumb wordt de afbeelding automatisch naar een standaardgrootte geschaald, rechts uitgelijnd en kun je een onderschrift maken. Eigenlijk is dit de beste manier om afbeeldingen te gebruiken bij een artikel.

Wil je desondanks de grootte en de uitlijning aanpassen, gebruik dan de volgende wikicode:

[[Bestand:Amyerhoof.jpg|200px|links|thumb|Amyerhoof voorkant]]

Het resultaat zie je hieronder:

Amyerhoof voorkant

De afbeelding is geschaald naar een grootte van 100 pixels en links uitgelijnd. Deze twee extra opties overschrijven dus het automatisch schalen en uitlijnen van de optie thumb, maar je kunt nog steeds een onderschrift maken.
Afbeeldingen zoeken

Naast het zelf uploaden van afbeeldingen, kun je ook gebruikmaken van bestaande afbeeldingen:

Wikimedia Commons is een database met miljoenen vrij te gebruiken afbeeldingen. Veel afbeeldingen in Wikipedia komen bijvoorbeeld uit Wikimedia Commons.

De wikicode om een afbeelding in een artikel in te voegen is in beide gevallen gelijk. Met de volgende code halen we bijvoorbeeld een afbeelding van de vlag van Gemeente Amby uit Wikimedia Commons:

[[Bestand:Flag of Amby 1962.svg]]

Het resultaat zie je hieronder:

Flag of Amby 1962.svg

Zandbak

Even oefenen? Dat kan altijd in de zandbak!