Help:Afbeeldingen afspraken

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het is mogelijk om afbeeldingen naar Amiepedia te uploaden, maar natuurlijk is voor ons de opslag van al die megabytes niet gratis. Daarom hebben we een paar afspraken gemaakt:

Afbeeldingen zoeken

Voordat je een afbeelding gaat uploaden, controleer of de afbeelding misschien al beschikbaar is. Naast het zelf uploaden van afbeeldingen, kun je namelijk ook gebruikmaken van bestaande afbeeldingen:

Wikimedia Commons is een database met miljoenen vrij te gebruiken afbeeldingen. Veel afbeeldingen in Wikipedia komen bijvoorbeeld uit Wikimedia Commons. De wikicode om de afbeelding in een artikel in te voegen is in beide gevallen gelijk.

Afbeeldingen uploaden

Voordat je een afbeelding gaat uploaden, zorg dat de omvang beperkt is. Stel dat je met je digitale camera een foto hebt gemaakt of met je scanner een oude foto hebt gedigitaliseerd, dan zijn die bestanden al snel enkele Mb's groot. Dat kost ons veel opslagruimte en is bovendien niet nodig.

Voor gebruik op internet kan de omvang (in pixels en megabytes) van een afbeelding namelijk klein zijn en op het scherm toch nog een mooi resultaat geven. Een afbeelding van maximaal 800 x 600 pixels en maximaal 200 Kb is nog van prima kwaliteit.

Natuurlijk kijken we niet op enkele pixels of megabytes meer of minder, maar let er zelf een beetje op. Waarbij opgemerkt dat de omvang in megabytes belangrijker is dan de omvang in pixels. Alvast bedankt!

Afbeeldingen bewerken

Om je foto's of scans te bewerken, kun je gebruikmaken van talloze programma's. Op vrijwel alle computers en bij alle camera's en scanners wordt standaard beeldbewerkingssoftware meegeleverd. Anders kun je het gratis programma IrfanView downloaden (ook Nederlandstalig).

Auteursrecht en bronvermelding

Als je zelf afbeeldingen gaat uploaden, dan heb je ook te maken met auteursrecht en bronvermelding.

Zandbak

Even oefenen? Dat kan altijd in de zandbak!