Help:Afbeeldingen auteursrecht en bronvermelding

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het is mogelijk om afbeeldingen naar Amiepedia te uploaden, maar natuurlijk heb je dan te maken met auteursrecht en bronvermelding. Daarom hebben we een paar dingen op een rijtje gezet:

Auteursrecht

Upload alleen:

  • Afbeeldingen die vallen onder het publiek domein. Dat wil zeggen, afbeeldingen die vrij zijn van rechten en dus door iedereen vrij te gebruiken. Het auteursrecht op een werk vervalt 70 jaar na het overlijden van de maker, of - als de maker niet is aangeduid of slechts een instelling, bedrijf of organisatie als maker is aangeduid – 70 jaar na rechtmatige publicatie van het werk. Vanaf dan hoort een werk tot het publiek domein.
  • Afbeeldingen die door de auteursrechthebbende zijn vrijgegeven voor het publiek domein. Steeds meer instellingen, bijvoorbeeld archiefdiensten, besluiten om afbeeldingen vrij te geven als open data.
  • Afbeeldingen waarop jij zelf het auteursrecht hebt.
  • Afbeeldingen waarop iemand anders het auteursrecht heeft, maar van wie je toestemming hebt gekregen om de afbeelding in Amiepedia te uploaden.

Creative Commons

Het is dus best mogelijk, in de laatste twee gevallen, om afbeeldingen waarop auteursrecht berust te uploaden naar Amiepedia. Let er dan wel op dat deze afbeeldingen vervolgens vallen onder de Creative Commons licentie waarmee Amiepedia werkt (zie het logo rechtsonder op de pagina).

Dit houdt in het kort in, dat vervolgens iedereen deze afbeeldingen mag gebruiken (kopiëren, verspreiden, doorgeven, afgeleide werken maken) onder de voorwaarde van naamsvermelding, niet-commercieel gebruik en onder dezelfde voorwaarden delen van afgeleide werken.

Lees meer informatie over de Creative Commons licentie van Amiepedia

Bronvermelding

Vermeld bij het uploaden van afbeeldingen altijd de bron, zeker bij afbeeldingen waarop auteursrecht berust. Vermeld bijvoorbeeld de fotograaf (jijzelf of iemand anders) en vermeld dat toestemming voor uploaden naar Amiepedia is gegeven.