Help:Afspraken

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op! Voor uploaden en gebruiken van afbeeldingen is een aparte pagina met alle afspraken beschikbaar.

Algemeen

Amiepedia is een encyclopedie en artikelen moeten dus niet het karakter krijgen van verhalen of herinneringen.

Het doel van een artikel in Amiepedia is om een goed overzicht te geven van een bepaald onderwerp, met verwijzingen naar gebruikte bronnen en andere relevante literatuur. Niet te kort, niet te lang en neutraal van toon. Artikelen in Amiepedia vormen zo voor ieder onderwerp van de geschiedenis van Waalwijk, Baardwijk en Besoijen het startpunt voor informatie en om daarover meer te weten te komen.

Bronvermelding

Het spreekt voor zich dat een goede bronvermelding belangrijk is. De eenvoudigste manier is om onder het artikel je bronnen in een apart lijstje te vermelden. Gebruik de volgende wikicode:

==Bron==
Vermeld hier je bron

Bij meerdere bronnen kun je gebruikmaken van opsommingstekens. Gebruik dan de volgende wikicode:

==Bronnen==
* Vermeld hier je eerste bron
* En vermeld hier je tweede bron

Het is ook mogelijk om vanuit de tekst direct naar specifieke bronnen te verwijzen door middel van voetnoten. Lees hier hoe

Biografieën

Voor het maken van biografieën (artikelen over personen) zijn enkele specifieke afspraken gemaakt, zodat alle biografieën er ongeveer hetzelfde uitzien:

  • De titel van een biografie bestaat uit de eerste voornaam en de achternaam. Tot slot, maar alleen indien nodig, tussen haakjes jaar van geboorte en overlijden, het beroep of een andere nadere aanduiding van de persoon. Dit laatste is vooral handig in het geval meerdere personen precies dezelfde naam hebben.
  • De eerste regel van een biografie vermeldt altijd de volledige naam, tussen haakjes geboorteplaats en -datum, en overlijdensplaats en -datum, daarna samengevat de belangrijkste functies van deze persoon, gevolgd door een witregel.
Als voorbeeld de wikicode voor de eerste regel van de biografie van George Spauwen:
'''George Spauwen''', mr. George Hubert Arnold Spauwen, (Amby, 26 oktober 1909 - Brunssum, 20 september 1979) was burgemeester van de gemeente Amby in de periode (1946-1970)
Het resultaat is:

George Spauwen, mr. George Hubert Arnold Spauwen, (Amby, 26 oktober 1909 - Brunssum, 20 september 1979) was burgemeester van de gemeente Amby in de periode (1946-1970)

  • Als categorie wijzen we bij biografieën in ieder geval de categorie Personen toe, maar in de meeste gevallen zijn ook andere categorieën relevant. Lees hier hoe
  • Om de biografische artikelen op de categoriepagina's te laten sorteren op achternaam, voegen we als laatste code een sorteerveld aan de wikicode toe. Voorbeeld:
{{DEFAULTSORT:Spauwen, George}}
Het resultaat is, dat deze biografie nu onder de G van Goeij wordt gerangschikt in plaats van onder de S van Spauwen.
  • Voor artikelen over personen is een zogenoemde infobox beschikbaar waarin de belangrijkste gegevens over de beschreven persoon staan samengevat. De wikicode voor deze infobox vindt je op de sjabloonpagina Infobox persoon en kun je kopiëren en plakken bovenaan je eigen artikel.

Zandbak

Even oefenen? Dat kan altijd in de zandbak!