Help:Inhoud

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina geeft algemene- en detailinformatie over het gebruik van Amiepedia, alsmede hoe men er aan kan bijdragen.

Welkom voor nieuwelingen

Welkom op Amiepedia, de vrije encyclopedie over de voormalige gemeente Amby, waaraan iedereen kan meehelpen. De Amiepedia is een initiatief van de Joonkheid Amie. Dit project heeft tot doel een complete encyclopedie over (cultuur-historische) onderwerpen over de mensen en het land(schap) van de Maastrichtse wijk Amby (d.w.z. de voormalige gemeente Amby) op internet te maken. Amiepedia is gratis te gebruiken om informatie te zoeken en om (zelf) informatie toe te voegen. Momenteel zijn er 431 artikelen in Amiepedia.

Om mee te helpen artikelen te schrijven, corrigeren en uit te breiden kunt u zich rechtsboven gratis aanmelden en daarna meteen aan de slag!

Minicursus voor beginners

Kijk op de minicursus voor beginners - Minicursus Amiepedia

Amiepedia heeft een Privacybeleid een algemeen Voorbehoud en auteursrechtelijke bepalingen. Lees deze alvorens u Amiepedia gebruikt of er aan meeschrijft.

Zoeken

 • Via het venster met de titel zoeken, in de linkerkolom van elke pagina kunnen (trefwoorden) binnen Amiepedia worden opgezocht. Uitgebreid zoeken kan door op de Hoofdpagina op het icoon Uitgebreid zoeken te klikken.
 • Als een aantal woorden invoert wordt, zal een overzicht getoond worden van alle pagina's die al die woorden bevatten.
 • De zoekfunctie houdt geen rekening met hoofdletters/kleine letters. Of nu gezocht wordt op bijvoorbeeld "Kerk Walburga", "kerk walburga", of zelfs "KERK WALBURGA", het maakt niet uit.
 • De zoekresultaten bestaan uit twee lijsten met pagina's: de eerste bevat de artikelen die de gezochte woorden in de titel hebben, de tweede de artikelen die de gezochte woorden in de tekst hebben. Bij een zoekopdracht met verschillende woorden (bijv. "Eerste Kamer") worden dus niet alleen items gevonden met de letterlijke tekenreeks, maar ook die met niet naast elkaar staande zoekwoorden: de zoekopdracht "Eerste Kamer" levert dus ook het artikel Camera op wegens zijn tekstfragment "het eerste woord van de oorspronkelijke uitdrukking ('donkere kamer')".
 • Het is (helaas) niet mogelijk op een deel van een woord te zoeken.
 • Het is niet mogelijk woorden van minder dan vier lettertekens te zoeken.
 • Het artikel Alle pagina's (zie de Hoofdpagina) geeft een overzicht van alle artikelen in Amiepedia.

Bijdragen aan Amiepedia

Aanmelden

Om aan Amiepedia te kunnen bijdragen moet u zich eerst laten registreren (d.w.z. een account laten aanmaken). Dit is geheel gratis en verplicht u tot niets. Voor het lezen/bekijken van artikelen op Amiepedia is geen account nodig. Doe het volgende om een account te laten registeren:

 1. Stuur een email aan de beheerder van Amiepedia: admin#amiepedia.nl (Bij kopieren het # teken vervangen door @) met daarin uw volledige naam (en eventueel een gebruikersnaam waaronder u zich wilt laten registreren),
 2. We sturen u binnen ca. 48 uur een email met gebruikersnaam en wachtwoord, die u voortaan kunt gebruiken om te kunnen aanmelden bij Amiepedia, alsmede verdere instructies.


Een paar regels

 • Plaats, wijzig en voeg enkel artikelen toe over (cultureel-historische) onderwerpen en plaatsen die handelen over de mensen en het landschap van het land van Amby, d.w.z. de voormalige gemeente Amby,
 • Schrijf vanuit een neutraal standpunt,
 • Maak uw eigen werk. Pleeg geen plagiaat. Het gebruik van werk van anderen, zonder diens toestemming, brengt Amiepedia in juridische problemen,
 • Vermeld de bronnen van de informatie,
 • Schrijf encyclopedisch. Artikelen moeten als zelfstandig stukje gelezen kunnen worden. We maken een encycloedie, geen woordenboek, linklijst, of weblog. Het gebruik van reclame, propganda, schuttingtaal of informele taal is daarom niet toegestaan,
 • Schrijf in het Nederlands.

Een bestaand artikel bewerken

Meedoen aan de Amiepedia is erg gemakkelijk, en vooral een kwestie van gewoon beginnen. Fouten maken is namelijk niet erg: die worden even gemakkelijk weer hersteld. Maar hieronder toch wat uitleg.

Amiepedia werkt met een heel eenvoudig basisprincipe. Klik op bewerk bovenaan elk Amiepedia-artikel. U komt dan op een pagina met een bewerkingsvenster waarin de inhoud van die pagina staat. Typ uw tekst en klik op "Pagina opslaan" als die klaar is. U kunt ook eerst kijken of de pagina wel gaat worden zoals u had bedoeld - klik dan op "Toon bewerking ter controle" onder het tekstvenster.

In het tekstveldje achter "Samenvatting:" geeft u kort aan wat u gewijzigd heeft (en geen samenvatting van het artikel dat u zojuist geschreven heeft). In het geval van een nieuw artikel zou "nieuw" dus al voldoende zijn. Deze tekst wordt getoond in het overzicht dat men krijgt wanneer op Recente wijzigingen geklikt wordt.

Zoals wellicht is opgevallen komt men in het bewerkingsscherm speciale codes tegen. Deze dienen om een artikel op te maken. De meeste zijn heel erg simpel aan te leren. Verderop op deze hulppagina worden de meest belangrijke codes uitgelegd.

Zandbak

Er is een speciaal artikel, de zandbak, waarin u naar hartelust en veilig kunt experimenteren met het bewerken artikelen in Amiepedia.

Een nieuw artikel aanmaken

Voordat u begint met het aanmaken van een nieuw artikel wordt aangeraden eerst even na te gaan of het artikel wellicht reeds bestaat in Amiepedia. Dat kan door de zoekfunctie te gebruiken of het overzicht van alle artikelen te belijken. Vaak bestaat een artikel al wel maar onder een iets andere naam of als synoniem van het onderwerp waarover u wilt schrijven.

Het aanmaken van een nieuwe pagina kan op een aantal manieren:

 1. Een nieuw artikel kan worden aangemaakt, door op een rode link te klikken, ergens in de tekst. De rode kleur betekent dat het artikel nog leeg is: het is een uitnodiging aan om een nieuw verhaal te schrijven. Een link naar een nieuwe (nog leeg) artikel wordt gemaakt door om een begrip vierkante haken neer te zetten, bijvoorbeeld: [[onderwerp]] wordt weergegeven als onderwerp. Een rode link kan echter ook betekenen dat er een typfout in de link zit. Is dat het geval, dan hoeft de typfout maar verbeterd te worden om de link blauw te maken.
 2. Maak in een bestaand artikel (maar wel op een relevante plek) een nieuwe rode link door de titel van het nieuwe artikel tussen dubbele vierkante haken te zetten: [[titel]]. Als u een geheel nieuw onderwerp wilt beschrijven dat in Amiepedia als link nog niet bestaat, kunt u het voorlopig tussen vierkante haken op uw Gebruiker-bladzijde neerzetten en van daaruit werken.
 3. Typ in het venster van uw internetbrower (bijv. Microsoft's Internet Explorer) de URL van het nieuwe artikel in: http://www.Amiepedia.nl/index.php/Titel. Het artikel in dit voorbeeld heet "Titel". Daarna komt er een melding dat die pagina geen tekst bevat, maar die kan je vervolgens gewoon bewerken.

Conventies

 • Artikelen over personen hebben een titel volgens Voornaam Achternaam, dus met 1 voornaam. Verder dient de in het Nederlands gebruikelijke naam gehanteerd te worden. Iets vergelijkbaars geldt voor de titel van een artikel over straten, gebouwen, enz. geldt iets vergelijkbaars voor de titel, bijvoorbeeld Hoeve Waterrijk en In de Oo.
 • Als een artikel één plaatje bevat zetten we dat meestal rechtsboven, vóór de eerste regel van de introductie, in het artikel. Bij een lang artikel kan het plaatje bij de alinea waar het plaatje betrekking op heeft staan (liefst rechts). Zie verderop op deze pagina voor meer informatie over afbeeldingen.
 • De aanduiding van een jaartal van vóór de huidige jaarrekening wordt aangegeven met v. Chr., bijvoorbeeld 10 v. Chr.
 • Aangezien de auteurs van een artikel door de vermelding in de voorgeschiedenis al bijgehouden worden, worden deze niet in het artikel zelf genoemd.

Aanbevolen indeling van een (nieuw) artikel

De structuur van een artikel in Amiepedia is belangrijk. De lezer kan een goed gestructureerde pagina veel sneller 'scannen' (snel doorlezen) op zoek naar nuttige informatie.

Zorg dat een artikel begint met een korte introductie in het onderwerp, een soort beknopte samenvatting van wat volgt, of een definitie, in de allereerste alinea. Hierbij komt ook informatie als de naam van een stad in de locale taal of de geboorte- en sterfdatum van een persoon. Gebruik koppen en secties, afbeeldingen, tabellen en lijsten waar dat ook nodig kan zijn. Denk na over het gebruik van links naar andere artikelen; wees niet zuinig met links, maar link niet elk woord dat een beetje moeilijk klinkt. Maak alinea's niet te lang; lange alinea's zien er nodeloos moeilijk uit. Kortere alinea's geven meer structuur. Maak alinea's niet te kort. Alinea's van 1 (scherm)regel suggereren losse feitjes in plaats van een samenhangend geheel. Herhaal het patroon van soortgelijke artikelen. Bij het beschrijven van bijvoorbeeld personen, landen of scheikundige elementen is het voor de hand liggend om steeds eenzelfde opzet en opmaak te gebruiken.

Voeg onder aan het artikel, indien mogelijk de volgende koppen toe

==Zie ook==
==Externe links==
Bronnen, noten en/of referenties voeg je toe via Sjabloon
{{Appendix}}

Onder het kopje Zie ook kun je andere artikelen vermelden die verwant zijn of meer informatie hebben, waarop het artikel is gebaseerd. Onder het kopje Externe links kunnen links naar pagina's buiten Amiepedia worden opgesomd. Tot slot kunnen sjablonen worden toegevoegd aan het artikel. Zo kan er bijvoorbeeld een opsomming van bronnen, noten en/of referenties worden toegevoegd door het gebruik van het sjabloon Appendix.

Koppen en secties

Nieuwe secties worden voorafgegaan door koppen. Koppen worden gemaakt door =-tekens te gebruiken. Voor een tweedegraads kop (de eerstegraads kop is altijd de titel van de pagina), gebruik je == Tweedegraads kop ==. Verder is er nog een === Derdegraads kop === tot en met een ====== Zesdegraads kop ======.

Let op: het wordt sterk aangeraden de rangorde van koppen aan te houden. Derdegraads koppen zorgen voor een onderverdeling van de tekst volgend op een tweedegraads kop. Gebruik dus alleen een derdegraads kop als er al een tweedegraads kop is gebruikt.

Merk op dat de voorkeur uitgaat naar hoofdletters aan het begin van de kop en spaties tussen de =-tekens en de daadwerkelijke inhoud van de kop.

Inhoudsopgave

Vanaf 4 koppen komen deze koppen automatisch terecht in een inhoudsopgave, zoals bovenaan deze pagina.

Alinea's en regeleindes

Alinea's zijn te maken door te zorgen voor een witregel tussen twee alinea's bij het bewerken van de tekst. Met andere woorden: gebruik de Enter-toets niet éénmaal, maar tweemaal.

Links

Artikelen in Amiepedia vallen op door hun grote hoeveelheid links. Een link is een verwijzing naar een ander artikel binnen Amiepedia (interne link) of op het internet (externe link). Een link is duidelijk herkenbaar aan een eigen kleur (blauw of rood), die ervoor zorgt dat het woord tekstueel al wat meer nadruk krijgt.

Interne links

Alle woorden en tekstfragmenten die bij het bewerken zijn voorzien van dubbele [[vierkante haken]] zijn links naar andere artikelen (blauwe links) in Amiepedia, of zijn het uitgangspunt voor weer nieuwe artikelen (rode links). Links binnen Amiepedia, bijvoorbeeld naar artikelen die al zijn aangemaakt, zijn te maken door dubbele blokhaken om de naam van het artikel te zetten. [[Kerkstraat]] resulteert bijvoorbeeld in Kerkstraat. Merk op dat, hoewel artikelnamen een hoofdletter horen te hebben, dit in links niet noodzakelijk is. [[kerkstraat]] resulteert nog altijd in een link naar het artikel over de Kerkstraat.

Het is mogelijk om een andere tekst die moet verschijnen op te geven in plaats van de naam van het artikel. [[Kerkstraat|de voormalige Kerkstraat]] resulteert bijvoorbeeld in de voormalige Kerkstraat, een link naar het artikel over de Kerkstraat, maar met de tekst "de voormalige Kerkstraat". Deze functie is bijzonder handig wanneer de naam van een artikel niet goed in het zinsverband past.

De beste links zijn links die verwijzen naar onderwerpen die met het artikel te maken hebben. Probeer ook een link in een artikel maar 1x te maken, bij het eerste voorkomen van de term. Misschien in een heel lang artikel nog eens verderop.

Externe links

Een externe link is een link naar een website buiten Amiepedia, en kan tijdens het bewerken worden toegevoegd door http:// te plaatsen voor het internetadres. Om bijvoorbeeld een link toe te voegen naar de website www.joonkheidamie.nl dient http://www.joonkheidamie.nl te worden getypt tijdens het bewerken, wat zal resulteren in http://www.joonkheidamie.nl. Het pijltje na de externe link geeft aan dat het om een externe link gaat. Let op: de software waarvan Amiepedia gebruik maakt, herkent externe links aan http:// en niet alleen aan de tekst "www." gevolgd door ".nl", ".be", ".com", enzovoorts.

Het plaatsen van enkele [vierkante haken] om het internetadres van de externe link en de tekst die de link moet aangeven geeft de mogelijkheid een externe link op te geven, terwijl niet het internetadres, maar een alternatieve tekst wordt weergegeven. Zo resulteert [http://www.joonkheidamie.nl Website van Joonkheid Amie] in Website van Joonkheid Amie. Let op: de spatie tussen http://www.joonkheidamie.nl en de weer te geven tekst is vereist! Wanneer er geen alternatieve tekst wordt opgenomen, wordt de externe link als voetnoot weergegeven. Zo resulteert [http://www.joonkheidamie.nl] in de voetnoot [1].

Het heeft echter de voorkeur, indien het internetadres redelijk goed beschrijvend is, zoals http://www.joonkheidamie.nl, geen rechte haken eromheen te plaatsen.

Nadruk leggen

Nadruk leggen kan op drie manieren binnen Amiepedia. Bij alle drie de manieren wordt het te benadrukken woord omsloten door enkele aanhalingstekens ('). ''Hoi'' wordt Hoi, '''Hé''' wordt en '''''Hallo''''' wordt Hallo.

Let op: dit effect is alleen om nadruk te leggen, niet om koppen te maken. Verder is het zaak dit effect met mate te gebruiken. Gebruik zo min mogelijk nadruk, indien mogelijk, met andere woorden: gebruik liever ''Hoi'' dan '''Hoi'''.

Artikel in Onderwerp/Categorie plaatsen

Een artikel kan in 1 categorie of meerdere categorieën geplaatst worden. Schrijf helemaal onderaan het artikel de volgende code:

[[Categorie:Gebouwen]][[Categorie:Straten]]

Hierdoor komt het artikel automatisch in het overzicht van het desbetreffende onderwerp. Echter niet alle onderwerpen hebben deze mogelijkheid. Dit komt omdat niet ieder onderwerp hiervoor geschikt is of puur omdat het onderwerp momenteel slechts 1 artikel betreft.

Wil je een categorie/onderwerp voorstellen? Mail of app de Admin: Michel.

Sorteervolgorde in een categorie bijv. op Achternaam

Standaard wordt een pagina in een categorie gesorteerd op de titel van de pagina. Echter in sommige gevallen is een andere sortering nodig. Bijvoorbeeld bij een persoon is sorteren op achternaam vereist. Gebruik hiervoor de code:

{{DEFAULTSORT:Achternaam, tussenvoegsel Voornaam}}

Plaats deze code onderaan de pagina voor de categorie code. Op deze manier wordt in de categorie op de juiste volgorde gesorteerd.

Aanmaken doorverwijzing cq redirect persoon

Soms is er een doorverwijzing nodig omdat er in een artikel over een persoon wordt gesproken, die onder meerdere namen bekend was. Bijvoorbeeld Zuster Longina die Maria Kuppen heette. Of dat er in artikel een persoon genoemd wordt waar zeer weinig persoonlijke info over bekend is. Hier kun je dan een doorverwijzing voor aanmaken. Het wordt aanbevolen om deze wijze tot een minimum te beperken. Bij meer informatie over de persoon is het beste om een nieuw artikel aan te maken of artikels te splitsen. Werkwijze:

 • Maak een nieuwe pagina aan met als titel de officiële Voornaam tussenvoegsel Achternaam van de persoon
 • Plaats bovenaan die nieuwe pagina de volgende code:
#REDIRECT [[Oorspronkelijke pagina titel waar naar verwezen moet worden|Voornaam tussenvoegsel Achternaam]]
{{DEFAULTSORT:Achternaam, tussenvoegsel Voornaam}} 
[[Categorie:Personen]]

Afbeeldingen

U kunt afbeeldingen, foto's en geluidsfragmenten uploaden naar Amiepedia. Heeft u een geschikte (rechtenvrije) illustratie tot uw beschikking? Aarzel dan niet deze in een artikel te plaatsen.

Een bestand plaatsen

Een kort instructiefilmpje over hoe je een afbeelding in een artikel plaatst.

Er is een groot aantal mogelijkheden om een bestand in een artikel te plaatsen. Hieronder worden de meest gebruikte methoden uitgelegd, met daarbij steeds de code om een bestand te genereren en daarna het resultaat.

Let er op dat bij voorkeur de afbeeldingen of andere bestanden rechts worden geplaatst. Soms heeft plaatsing aan de linkerkant de voorkeur, bijvoorbeeld een portret van iemand die naar rechts kijkt.

Een geschikte plaats is niet aan het begin van het artikel maar na de inleiding, vóór de eerste tussenkop. Op die plek wordt namelijk de automatische inhoudsopgave ingevoegd en het plaatje komt dan in de lege ruimte rechts van de inhoudsopgave.

Het bestand wordt over het algemeen geplaatst door een link te plaatsen, met daarachter optioneel een aantal opties:

[[Bestand:bestandnaam.jpg|optie1|optie2|optie3|...]]

Let op:

 • Voor de bestandsnaam moet "Bestand:" geplaatst worden (voor afbeeldingen kunnen echter ook de voorvoegsels "Afbeelding:", "File:" en "Image:" worden gebruikt).
 • De naam mag spaties bevatten, deze mogen echter als liggend streepje ("_") geschreven worden.
 • De naam moet de bestandsnaam zijn zoals bovenaan de pagina staat, dus niet zoals die uit de URL.
 • De bestandsnaam is hoofdlettergevoelig. Test.jpg is niet hetzelfde als Test.JPG. (dit geldt niet voor de eerste letter: test.jpg en Test.jpg zijn hetzelfde).
 • De extensie (.jpg, .svg, .png, .gif, ...) is verplicht.

De bestanden op wikipedia of commons zijn vaak te groot om direct in een artikel te plaatsen. Zie hier voor aanwijzingen hoe u een bestand in een ander formaat op een pagina kunt gebruiken. Het is dus niet de bedoeling om zelf kleinere versies van bestanden te uploaden.

In de hieronderstaande voorbeelden gebruiken we steeds een bestand van een kleine aardhommel als voorbeeld. Wilt u zelf testen, doe dit dan in de Zandbak. Succes!

Een bestand plaatsen: eenvoudig

Een bestand invoegen is heel eenvoudig:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg]]

Dit geeft:

Aardhommel kleine.jpg


Een bestand plaatsen: thumbnail

Het nadeel van de methode hierboven is dat het bestand op oorspronkelijke grootte midden in de tekst komt. Meestal is dat niet gewenst. Over het algemeen is het het mooist om bestanden rechts van de tekst te hebben in een wat kleiner formaat. Gebruik dan:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|right|250px]]

Dit geeft:

Aardhommel kleine.jpg


Je kunt ook thumb of miniatuur gebruiken. Dan geldt automatisch dat het bestand rechts wordt geplaatst en een verstekwaarde voor de grootte. Bovendien komt er ruimte voor een beschrijving:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb]]

Dit geeft:

Aardhommel kleine.jpg


Een bestand plaatsen met beschrijving

Bij een bestand kan ook een beschrijving geplaatst worden. Het kan, maar het is lang niet altijd nodig. Als u een artikel over de aardhommel schrijft, dan spreekt het vanzelf dat het plaatje een aardhommel toont. Dat hoeft u er niet onder te schrijven. Een beschrijving is zinvol als u iets meer over het bestand kunt vertellen, bijvoorbeeld dat de foto bij een bepaalde gelegenheid is gemaakt.

Irrelevante gegevens hebben we op Wikipedia liever niet. Het interesseert ons bijvoorbeeld niet waar en wanneer je de aardhommel gefotografeerd hebt. Ook tekst als "Portret van ..." of "Tekening van ..." is overbodig.

Je maakt een beschrijving met:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|Een aardhommel zuigt honing uit een bloem]]

Dit geeft:

Een aardhommel zuigt honing uit een bloem


Een bestand herschalen

Vaak zijn bestanden te groot voor in het artikel. Dit is geen probleem, het is ook niet de bedoeling dat u zelf dat bestand gaat verkleinen: de Wikipedia-software kan dat voor u doen. Bovendien kunnen geïnteresseerden de foto dan nog steeds in volledige grootte bekijken - als ze dat willen (door er op te klikken). Zoiets heet een thumbnail. Een eerste voorbeeld hiervan zagen we hierboven al met het gebruik van de thumb-optie.

Het voordeel van de thumb-optie is dat bestanden in een uniforme grootte in beeld komen, maar als ook ...px wordt gebruikt, kan hiervan worden afgeweken. Geregistreerde gebruikers kunnen via hun voorkeuren de grootte voor thumbnails aanpassen. Bij een normale monitor van een computer kan een grootte van 300 goed overkomen, maar bij een telefoon of tablet kan bijvoorbeeld 100 beter overkomen. Als ...px wordt gebruikt, wordt de voorkeurinstelling genegeerd, dus doe dat niet zonder goede reden.

Verder kan op de pagina zelf het bestand ook nog vergroot of verkleind worden. Het nadeel hiervan is dat alle gebruikers deze op dezelfde grootte zien. Wees hier dus spaarzaam mee.

Stel: we willen het bestand verkleinen tot 100 pixels: dan doen we:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|100px]]

Dat geeft dan: Aardhommel kleine.jpg

Opmerkingen:

 • Het herschalen van bestanden gebeurt op de server van Wikipedia zelf. Dit betekent dat bij een groot bestand de gebruiker het grote bestand zelf niet binnenhaalt, maar de verkleinde versie. Hierdoor hoeft de gebruiker minder lang te wachten op het laden van de bestand.
 • Het is niet wenselijk een bestand te vergroten: in de eerste plaats komt dit de beeldkwaliteit niet ten goede (dit geldt niet voor SVG). In de tweede plaats verwacht een bezoeker een groter bestand als hij op het plaatje klikt, en dat werkt niet als het bestand al vergroot is (dit geldt ook voor SVG).
 • Het is ook mogelijk naast een maximum breedte, ook een maximum hoogte op te geven. De server herschaalt dan automatisch het bestand zodat hij beide grenzen niet overschrijdt.

Een voorbeeld: maximum horizontaal 50 pixels en verticaal 70 pixels:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|50x70px]]

Aardhommel kleine.jpg

Een voorbeeld van twee even hoge afbeeldingen. De breedte laat je dan weg in de afmetingen. Dit is fraai als je twee afbeeldingen naast elkaar wilt plaatsen:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|x100px]][[Bestand:Autographa gamma and Bombus terrestris or B. lucorum 55.jpg|x100px]]

Aardhommel kleine.jpgAutographa gamma and Bombus terrestris or B. lucorum 55.jpg

Tekst bij een bestand zetten

Zoals al gezien bij het genereren van een bestand door middel van "thumb" is het mogelijk een beschrijving bij een bestand te plaatsen. Bij bestanden zonder "thumb", waarbij geen kader geplaatst wordt, kan er toch een beschrijving bijgeschreven worden. Deze wordt dan pas zichtbaar als men met de muis even op het bestand blijft staan. Dit kun je doen als de beschrijving niet van belang is.

Voorbeeld:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|100px|links|Kleine aardhommel]]

Dit geeft:

Kleine aardhommel

Dit kun je ook doen als je geen schaling gebruikt.

Opmerking:

 • De omschrijving moet altijd de laatste van de opties zijn.
 • Het verdient de voorkeur om een thumbnail met omschrijving te gebruiken.


Nieuwere versie van een bestand uploaden

Het kan voorkomen dat je een nieuwere, betere of grotere versie van het bestand wilt uploaden. Dat kan op de volgende werkwijze:

 • Klik in het artikel op het bestand dat je wilt vernieuwen.
 • Je komt nu op de bestandspagina van het bestand.
 • Klik onder het bestand op Een nieuwe versie van dit bestand uploaden.
 • Kies het bestand op je pc dat je wilt uploaden.
 • Let op! Hernoem het bestand NIET!.
 • Dus Opslaan als niet wijzigen.
 • Schrijf vervolgens bij bestandswijzigingen de reden van nieuwe versie. Bijvoorbeeld: Grotere versie.
 • Klik hierna op de knop Bestand uploaden.
 • De thumbnail zal binnen enkele seconden zijn bijgewerkt. Vernieuw de pagina of klik op F5 op je toetsenbord om de nieuwe versie te bekijken.

Plaats van het bestand op de pagina

Het verdient de voorkeur om alle wat grotere bestanden rechts van de tekst te plaatsen. Sommige plaatjes ogen links beter (zie verderop). Worden alle bestanden helemaal bovenaan het artikel geplaatst, nog voor de tekst, dan worden ze allemaal aan de rechterkant onder elkaar geplaatst.

Bestand in een paragraaf

Heeft het artikel een korte inleiding en een lange inhoudsopgave, dan past een plaatje vaak goed in de witruimte rechts van de inhoudsopgave. Dat bereik je door in de brontekst het plaatje vóór het eerste tussenkopje te zetten.

Hoort een bestand bij een bepaald deel van een artikel, plaats het bestand dan bovenaan, direct onder de kop van de paragraaf. Deze komt dan mooi rechts bij dit deel van het artikel, tenzij het plaatje door eerdere plaatjes van zijn plaats wordt gedrukt.

Links of gecentreerd

Soms is het echter wenselijk om het bestand links of gecentreerd te hebben. In de thumb-optie kan dan left of center gebruikt worden. De thumb kan ook weggelaten worden. Dan moet ook een grootte bijgevoegd worden. De artikeltekst loopt rechts en/of links langs het bestand door.

Voorbeeld:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|left|bestand links]]
[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|right|100px|bestand rechts]]

Dit geeft:

bestand links
bestand rechts

Opmerkingen:

 • De volgorde van de opties maakt niet uit, zolang de omschrijving maar de laatste is.
 • De beschrijving is te zien door met de muis op het bestand te gaan staan.
 • De tekst vloeit om de bestanden heen. Zonder left, right of thumb staan de bestanden in de tekst, wat vaak minder mooi is.
 • Is het bestand een portret, dan is het niet fraai als de afgebeelde persoon van de pagina wegkijkt. Kijkt hij naar rechts, dan moet het bestand dus bij voorkeur links op de pagina. Hetzelfde geldt als een dier of voertuig van opzij wordt afgebeeld. De hommel die hier als voorbeeld is gebruikt oogt aan de rechterkant beter, zodat de hommel in de richting van de pagina vliegt.
 • left en thumb zijn te combineren.


Om de tekst aan de rechterkant van een links geplaatste thumb naar beneden te drijven, zodat de thumb geheel vrij komt te liggen, kan de thumb-optie none worden gebruikt.

Voorbeeld:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|none|100px|bestand links]]

Dit geeft:

vrijliggend bestand links

De tekst komt nu automatisch onder de thumb te staan in plaats van ernaast.

Verdrongen bestand

Soms hoort een bestand bij een bepaald deel van een artikel, maar wordt deze door de bovenliggende bestanden naar beneden gedrukt. Ten eerste moet dan afgevraagd worden of er niet te veel bestanden in het artikel staan. Is dit niet het geval, dan kan het bestand eventueel links geplaatst worden (zie hierboven). Een andere truc is het gebruiken van de methode. Hierbij wordt een nieuwe regel aangemaakt met als eis dat de pagina over de gehele breedte vrij is. Het bestand wordt dan helemaal vrij geplaatst en de artikeltekst gaat onder het bestand verder (zie voorbeeld in de volgende paragraaf).

Voorbeeld:


Gat onder het bestand

Na de tag onder een bestand ontstaat soms een gat, door een ander bestand dat aan de rechterkant doorloopt. Door niet , maar {{Clearleft}} te gebruiken, wordt alles rechts van het bestand genegeerd, en gaat de navolgende tekst direct onder het bestand verder.

Geavanceerde bestanden

Originele grootte

Als een bestand, zoals een diagram, in de oorspronkelijke grootte maar met een kader en omschrijving in de tekst geplaatst moet worden, kan in plaats van thumb ook frame gebruikt worden.

Voorbeeld:

[[Bestand:Rechthoek.png|frame|Een rechthoek]]

Het resultaat is hier rechts te bekijken

Een rechthoek


Bewerk-linkjes door de tekst

Het kan gebeuren dat een afbeelding die links op een pagina uitgelijnd wordt, naar beneden gedrukt wordt. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat er eerder op die pagina een ander bestand is ingevoegd dat tegen de rechter zijlijn van de pagina geplaatst is. (Vroeger had dit ook als gevolg dat de "bewerk"-linkjes dwars door de tekst heen gingen lopen en/of ook naar beneden werden gedrukt, maar het probleem met de "bewerk"-linkjes werd begin 2011 verholpen.) Een oplossing hiervoor is gebruikmaken van het Wrapper-sjabloon.

Voorbeeld:

{{Wrapper}}
|[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|Een eerste bestand]]
|-
|[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|Een tweede bestand]]
|-
|[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|Een derde bestand]]
|}

Wat hier gebeurt is dat er een tabel aangemaakt wordt die rechts op de pagina geplaatst wordt met daarin de bestanden, waardoor de links-uitgelijnde afbeelding weer goed komt te liggen.

Opmerkingen:

 • Vergeet niet voor een bestand steeds een | te plaatsen.
 • Vergeet niet tussen twee bestandsregels steeds een |- te plaatsen.
 • Vergeet niet de tabel af te sluiten met een |}.

Fotogalerij

Zie ook Help:Fotogalerij.

Door gebruik te maken van de volgende opmaak worden de bestanden automatisch geschaald en in een galerij gezet, met vier bestanden per rij, in een box van 120 bij 120 pixels:

Voorbeeld:

<gallery caption="Hommels">
Aardhommel kleine.jpg|In de beschrijving kunnen ook links worden geplaatst, zoals naar de [[kleine aardhommel]]
Grashommel op prei.jpg|[[Grashommel]]
Bombus lapidarius01.jpg|[[Steenhommel]]
Grote aardhommel op braam.jpg|[[Grote aardhommel]]
Heidehommel op Japanse wijnbes.jpg|[[Heidehommel]]
</gallery>

Dat geeft het volgende resultaat:

Extra opties:
<gallery perrow="5" widths="80" heights="60">

Dit geeft vijf bestanden per rij, op een formaat van maximaal 80 bij 60 pixels.

Tips bij het plaatsen van afbeeldingen

 • Geef afbeeldingen veelzeggende bestandsnamen, bijvoorbeeld Walburga_1995.jpg in plaats van kerk.jpg,
 • Plaats geen afbeeldingen met een bestandsgrootte groter dan 150 KByte,i.v.m. ruimte op onze server,
 • Plaats afbeeldingen bij voorkeur in het JPG formaat, aangezien bestanden in dit formaat over het algemeen kleiner zijn dan afbeeldingen in andere formaten als BMP, GIF, enz.
 • Reduceer afbeeldingen qua afmetingen tot maximaal 500 bij 500 pixels. Een klein handig (en gratis) hulpmiddel voor Windows XP gebruikers is Image Resizer. M.b.v. dit programma kan men, door het rechtsklikken op een afbeelding in de Verkenner (Explorer), snel en eenvoudig een afbeelding verkleinen.

Digitaliseren van beeldmateriaal (scannen)

Het document http://www.berghapedia.nl/images/HKB-Digitaliseren_van_beeldmateriaal-2009.09.25.pdf beschrijft hoe dit beeldmateriaal als digitale bestanden opgeslagen kan worden op de computer, en welke apparatuur daarvoor nodig is.

Plaatsen van speciale bestanden

Het is mogelijk om ook andere bestanden dan afbeeldingen te plaatsen. Momenteel kunnen er geluids-, video-, powerpoint-, SVG-, Excel-, en PDF bestanden worden geplaatst. Het kan zijn dat er een server error Method Not Implemented verschijnt. Onbekende oorzaak en dit wordt nog uitgezocht.

Plaatsen van een geluidsfragment

Voor het plaatsen van een geluidsfragment kan men gebruik maken van de widget HTML5 audio media. Voor uitgebreide info klik hier.

Plaatsen van een YouTube video of Playlist

Voor het plaatsen van een YouTube video of Playlist kan men gebruik maken van de widget YouTube. Voor uitgebreide info klik hier.

Digitale bronnen

Naast de gebruikelijke informatiebronnen: persoonlijke ervaringen, boeken en kranten- of tijdschriften kan men ook digitale bronnen raadplegen. Er is natuurlijk heel veel informatie te vinden op het internet maar waar dan specifiek zoeken kan soms lastig zijn. Hierbij een aantal voorbeelden van digitale bronnen.

Onderzoek naar personen

Voor het vinden van een volledige naam, geboortedatum, overlijdensdatum, beroep, huwelijksdatum, voorouders etc. van een persoon, kun je kijken op de volgende sites:

Burgelijke stand aktes, bevolkingsregister(Woonadres) en soms het beroep

(Overlijdensaktes van jonger dan 50 jaar zijn nog niet openbaar.)

Nieuwsberichten doorzoeken

Limburgse archieven

O.a. krantenknipsels die niet allemaal online of in Delpher zijn te vinden. Goed als startpunt onderzoek. De archieven zijn gratis te doorzoeken op de Sint Pieterstraat 7, 6211 JM Maastricht
http://www.shclimburg.nl/zoeken?keys=

Gemeente archieven

YouTube uitleg

Hieronder kunt u klikken op enkele YouTube video's of kanalen voor meer uitleg.

Wat is een Wikipedia?

Klik op deze link https://www.youtube.com/watch?v=pISxJbjIAX4

Video kanaal MediaWiki

Op dit YouTube kanaal van MediaWiki Nederland staan een paar video's die ook bruikbaar zijn als hulp op deze Amiepedia. Klik op deze link https://www.youtube.com/channel/UCv60EXP08A3bJ6RTmt_ObYQ

Hoe bewerk je artikelen?

Klik op deze link https://www.youtube.com/watch?v=D67KiRTusDE

Later volgen nog meer video's.

Wachtwoord vergeten?

Als u het wachtwoord van uw account bent vergeten of opnieuw wilt instellen, klik op deze link. Uw gebruikersnaam is uw volledige naam. Voorbeeld: Pieter van Buren Het emailadres is Pieter.van.Buren@amiepedia.nl U krijgt vervolgens een email met een link om het wachtwoord opnieuw in te stellen.