Help:Minicursus

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze minicursus is bedoeld voor beginners cq. gebruikers van Amiepedia die voor het eerst zelf een artikel willen toevoegen.

Hoe start ik een nieuw artikel?

 1. Ga naar een willekeurige pagina, bijvoorbeeld de hoofdpagina, en vul rechtsboven bij zoekende beoogde naam van het artikel in. Je wilt bijvoorbeeld een artikel maken met de titel "Pieke Potloed", vul daar dan deze titel in om te controleren of het onderwerp al bestaat en/of er al over geschreven is.
 2. Als je nieuwe artikel nog niet bestaat, verschijnt: Er zijn geen resultaten voor uw zoekopdracht. Maak de pagina "Pieke Potloed" aan op deze wiki!
 3. Klik op de rood gekleurde titel en er verschijnt een nieuw venster met: Pieke Potloed
 4. Vul in het lege witte veld onder Kopje - opmaak etc. je tekst in. Je kunt je tekst ook kopiëren of knippen uit een tekstverwerkingsbestand en hier plakken.
 5. Er is geen titel nodig.
 6. Begin met een korte en krachtige omschrijving van je nieuwe artikel. Twee tot vier regels waarin de naam van je artikel vet gedrukt wordt.
 7. Een tekst vet drukken gebeurt door die tekst: Pieke Potloed te markeren en op het icoontje V te drukken, wil je een tekst cursief hebben, gebruik dan het icoontje C
 8. Woorden of woordcombinaties in het artikel waarvan al een artikel is of waarvan een artikel gewenst is, kunnen worden gemarkeerd door de tekst te blokken, vervolgens op het ketting-icoon (verwijzing) te drukken en Verwijzing invoegen aan te klikken.
 9. Verdeel een artikel in alinea's door middel van kopjes. Markeer het kopje bijvoorbeeld Geschiedenis en klik vervolgens op Kopje en vervolgens op Niveau 2 Dit wordt dan het kopje met een streep eronder of in code vorm: == Geschiedenis ==. Dit houdt het overzichtelijk.
 10. Als het artikel klaar is en je bent er zeker van onder welke categorie(ën) het thuishoort, dan kun je dat aangeven. Bijvoorbeeld: [[categorie:personen]]. Ben je niet zeker, vul dan geen categorie in: [[categorie:geencategorie]]. Je artikel wordt door tenminste een moderator gelezen die het in de juiste categorie(ën) onderbrengt.
 11. Als je tekst klaar is druk dan onderaan op: Bewerking ter controle bekijken
 12. Wijzig eventueel naar aanleiding van deze controle je artikel.
 13. Omschrijf onderaan bij Samenvatting: in 1 regel het artikel.
 14. Klik op Pagina opslaan en je artikel kan door iedereen gelezen worden.

Snel een foto zoeken

Vlug even een foto zoeken kun je in drie stappen.

 1. Klik rechtsboven in het zoekvenster op het vergrootglas zonder dat je iets ingevuld hebt.
 2. Vul in het nieuwe zoekvenster je zoekwoord(en) in (alleen hele woorden, geen wildcards).
  Als je meerdere woorden invult krijg je alleen de afbeeldingen te zien waar alle ingevulde woorden bij de beschrijving voorkomen.
 3. Klik niet op de knop zoeken maar op Multimedia.

Opmerkingen en tips

 1. Je kunt onbeperkt oefenen in het artikel Amiepedia:Zandbak
 2. Meer tips vind je bij Hulp
 3. Als je van plan bent om meerdere artikelen in te gaan voeren dan is het handig om een permanent kladblaadje in Word bij de hand te hebben om terugkerende items daarin op te slaan en te kopiëren en plakken in Amiepedia.
 4. Druk tijdens het samenstellen van je artikel niet op de knop Pagina (linksboven) want dan kun je je tekst kwijtraken.
 5. Wil je een opgeslagen artikel bewerken, zoek het artikel op en klik op de knop "bewerken" en ga verder als hiervoor.