Help:Snelgids

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De basis van het werken in Amiepedia is erg eenvoudig. Deze snelgids helpt je om snel aan de slag te kunnen. Bovendien krijg je verwijzingen naar uitgebreidere informatie en specifieke hulp.

Registreren en aanmelden

Artikelen lezen, dat kan altijd. Maar artikelen bewerken en aanmaken, dat kan alleen als je ingelogd (aangemeld) bent. Dit is een beveiliging om vervuiling tegen te gaan.

  • Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord? Ga dan naar Aanmelden (rechtsboven in de hoek).
  • Volg de instructies op je scherm en binnen een paar minuten ben je geregistreerd en aangemeld.

Artikelen bewerken

Als je een artikel wilt bewerken, zorg dan dat je aangemeld bent en klik vervolgens op Bewerken (op de tab boven het artikel).

In het grote tekstvak vind je de tekst die je kunt bewerken. Misschien staan er her en der wat codes. Die zijn bedoeld voor de opmaak van artikelen. Lees ook Bewerken van artikelen

Onder het tekstvak staan een paar opties, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Samenvatting: als je een artikel bewerkt, dan kun je hier een korte omschrijving geven van wat je hebt gedaan. Deze samenvatting wordt getoond op de pagina met recente wijzigingen
  • Deze pagina volgen: als je dit aanvinkt, dan wordt dit artikel op je volglijst geplaatst. De volgende keer dat het artikel wordt gewijzigd, krijg je daarvan een melding.
  • Pagina opslaan: Het artikel wordt opgeslagen.
  • Bewerking ter controle bekijken: Voordat je een artikel opslaat, kun je hiermee altijd eerst een voorbeeld bekijken van hoe het er uit komt te zien.

Meer informatie en specifieke hulp vind je hier:

Artikelen aanmaken

Als je een nieuw artikel wilt aanmaken, controleer dan eerst of er al niet een artikel met (ongeveer) dezelfde naam bestaat. Gebruik daarvoor de zoekfunctie rechtsboven.

Het aanmaken van nieuwe artikelen kan op verschillende manieren, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Klik op een rode link in een bestaand artikel en klik in het venster dat vervolgens verschijnt op Aanmaken (op de tab bovenin) of op deze pagina bewerken (in de tekst).
  • Typ in de adresbalk van je browser de volgende url (waarbij je De titel van je nieuwe artikel vervangt door de titel die je nieuwe artikel moet krijgen):
http://Amiepedia.nl/index.php/De titel van je nieuwe artikel

Als dit artikel inderdaad nog niet bestaat, klik dan in het venster dat vervolgens verschijnt op Aanmaken (op de tab bovenin) of op deze pagina bewerken (in de tekst).

Kijk de kunst af

Een slimme manier om snel te leren hoe het werken in een wiki werkt, is om de kunst af te kijken van anderen. Bij ieder artikel kun je op Bewerken (op de tab bovenin) klikken om te zien welke wikicodes er achter het artikel schuilgaan. Doe je voordeel met de kennis van anderen!

Tips nodig voor het maken van een goed artikel? We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

Zandbak

Even oefenen? Dat kan altijd in de zandbak!