Hendrik Dejalle

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik Dejalle
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendrik Alphonse Dejalle
Geboorteplaats Magelang (Indonesië)
Geboortedatum 24 augustus 1918
Overlijdensplaats Dordrecht
Overlijdensdatum 10 mei 1940
Partner(s) Ongehuwd
Beroep(en) Sergeant in het Nederlandse leger (luchtverdediging)

Hendrik Alphonse Dejalle (Magelang (Indonesië), 24 augustus 1918 - Dordrecht, 10 mei 1940) stierf als oorlogsslachtoffer gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop

in 1932 kwam het gezin van Johann Hubert Dejalle en zijn vrouw Annatje Wilhelmina Walintukan op de Hoofdstraat 85, de huidige Ambyerstraat-Zuid, wonen. Zij hadden twee zonen, Hendrik Alphonse en Johannes Jacobus. Binnen enkele maanden stierf moeder Walintukan. In 1933 hertrouwde vader Dejalle met Anna Hubertina Hermans. Vader Dejalle was een gepensioneerd soldaat en had meer dan 20 jaar in het leger gediend. Ook zijn zonen traden in zijn voetsporen en vochten voor het vaderland. Tevergeefs. De impact van de oorlog was op dit gezin enorm. Beide kinderen kwamen om het leven. Hendrik is geboren op 24 augustus 1918 in Magelang, Indonesië. Hij was sergeant in het Nederlandse leger.

Krijgsgevangene

Toen de Duitsers Nederland binnenvielen was hij gelegeerd in Dordrecht. Hier werd hij gevangen genomen door de bezetters en tijdelijk opgesloten in De School met de Bijbel. Tijdens de gevechten werd dit schoolgebouw, dat door de Duitsers was ingenomen, onder schot genomen door de Nederlandse verdediging. Spijtig genoeg kwamen hierbij enkele krijgsgevangenen om het leven, waarbij ook Hendrik Alphonse Dejalle. Hij stierf op 12 mei 1940. In eerste instantie werd hij in Dordrecht begraven. Later werd hij herbegraven in Amby om uiteindelijk op een militair ereveld zijn laatste rustplek te vinden, het Grebbeveld. Het overlijden van deze man heeft veel stof doen opwaaien. Burgemeester Martinus Hermens had namelijk géén minuut stilte gehouden voor aanvang van de raadsvergadering. Naar het schijnt omdat de vader van de overledene lid was van de NSB.

Grafsteen Hendrik Alfons Dejalle
School met den Bijbel Dordrecht
Overlijdensakte Dejalle

Zie ook