Herkomst van de naam Amby

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herkomst van de naam Amby. Het dorp Amby, in oude geschriften ook wel Ambe, Ambey genoemd, ligt ten noordoosten van Maastricht. De vondsten die wijzen op een eerste nederzetting, dateren van duizend jaar voor Christus. Over de oorsprong van de naam lopen de meningen uiteen.

Verschillende verklaringen

Ambiorix

De naam zou afkomstig kunnen zijn van Ambiorix, de stoere aanvoerder van de Eburonen, die in de eerste eeuw voor Christus in deze contreien strijd leverde tegen Julius Caesar. De stad Tongeren richtte in de negentiende eeuw op de Grote Markt een standbeeld voor hem op.

Keltisch, Latijns of Grieks

Het Keltische woord voor omheining, ambi, klinkt echter aannemelijker als aanduiding voor een pre-Romeinse nederzetting. Volgens een andere theorie gaat het om een afleiding van het Latijnse woord ambire, dat rondtrekken, maar ook omheinen betekent. Een groep rondtrekkende heidenen of zigeuners zou zich hier hebben gevestigd. Omheinen wijst ook op een bevolking die met landbouw en veeteelt in haar onderhoud voorzag; zij had immers een vaste woonplaats gekozen.

Uit akten en schepenbrieven is bekend dat Amby gedurende vele eeuwen, zelfs tot in de twintigste eeuw, een agrarische gemeenschap was. Nog steeds wijst de naam van de Ambyse vereniging De Sjlaaimetten en die van de Carnavalsvereniging De Sjlaaibök in die richting.

In het Latijn kennen we dan nog het woord ambivium, dat staat voor een kruispunt van twee wegen; het Griekse woord ambe tot slot, betekent een berghelling of een hoogte. Dit kan betrekking hebben op de steilrand van het Maasterras of op de helling naar de hoogte in de richting van de Ambyerhei.

Conclusie

Dergelijke verklaringen zijn echter zeer twijfelachtig; zekerheid over de herkomst van de naam bestaat er dus helaas niet.

Zie ook