Het Torenfonds ter restauratie van de H. Walburgakerk – deel 2
In het eerste deel van het Torenfonds is geschreven over de start van het restauratieproject en de vele manieren waarop geld werd ingezameld. In deel 2 van Het Torenfonds zoomen we in op de werkzaamheden en staan we stil bij de verschillende inzamelacties.
De inzamelacties
Naar aanleiding van reacties van lezers zetten we alle inzamelacties op een rij.
- De verkoop van reproducties van vier tekeningen, waarop de oude kerk van Amby is te zien
- De verkoop van ansichtkaarten van deze tekeningen
- De verkoop van ansichtkaarten met tekeningen, gemaakt door kinderen van Basisschool Amby
- Donaties van personen, instellingen en bedrijven
- De verkoop van dakleien van het oude dak van de kerk
- De adoptie van onderdelen van de restauratie
- Thuiskienen in Amby
- De Toren-Braderie van Amby 26 juni 1994, het hoogtepunt van de financiële acties.
- Andere, niet genoemde, activiteiten
Toren-braderie
De Toren-Braderie op 26 juni 1994 is een groots opgezette markt met tal van activiteiten. Feitelijk was dit de start van de braderie/dörpsmert die nog elk jaar in Amby plaatsvindt. De organisatie van de Toren-braderie is in handen van Guido Vreuls Evenementen Producties in samenwerking met het Torenfonds. Alles is uit de kast gehaald om er een groot succes van te maken; zeker financieel gezien. En dit wordt het. De Toren-Braderie levert het formidabele bedrag van meer dan 20.000 gulden op.
Op de Toren-Braderie kan men voor fl. 7,50 een soort van bungeejumping-sprong maken en voor fl. 35,00 met een helikopter mee voor een rondvlucht boven Amby én het Nederlands Kampioenschap Wielrennen in Valkenburg. De muzikale inbreng is een Blaaskapellentreffen. “Ete veur d’n Tore” kan in de nabijheid van het Oud Gemeentehuis, de Rotstuin van Bèr Slangen is geopend, zo ook het atelier van mevrouw Stollman- Blezer, bekend vanwege haar zijden bloemstukken. Er zijn dansdemonstraties en andere activiteiten, teveel om op te noemen. Ook zijn er 100 marktkramen en vele eetgelegenheden. Bij de kerk kan men met de hijskraan naar boven om het herstel van de kerk van dichtbij te aanschouwen.
Helaas zijn in het archief van het Torenfonds geen foto’s aangetroffen van deze Toren-Braderie. Daarom een oproep aan de lezers van dit artikel in Amiepedia om foto’s beschikbaar te stellen. Dan raakt Amby in de ban van het Thuiskienen. Huis aan huis worden kienkaarten verkocht en de winnende getallen verschijnen tweewekelijks in de Amyer Praot. Het Thuiskienen wordt een groot succes. De slotronde is op 30 november 1994 in de Amyerhoof.
Uit de archieven blijkt ook, dat het bestuur van het Torenfonds aan het N.V. Luchthaven Maastricht een financiële bijdrage heeft gevraagd. Het Torenfonds refereert aan de vele vliegtuigen, die de toren van Amby als landmark gebruiken. Dit argument ten spijt, wordt het verzoek niet gehonoreerd. Ook bij het Struijscomité vangt het Torenfonds bot. Het is helaas niet mogelijk om mee te delen in de opbrengst van het Preuvenemint.
De start van de restauratiewerkzaamheden
Op 22 maart 1993 wordt daadwerkelijk gestart met de werkzaamheden, nadat het Bisdom Roermond haar fiat heeft gegeven. De eerst twee weken zijn ingepland voor het bouwen van de steigers rond de toren. Het is spectaculair om de kerktoren ingepakt te zien; men komt van heinde en verre kijken en om foto’s te maken.
Om deze start een feestelijk tintje te geven is er op 18 april een kennismakingsbijeenkomst voor het Comité van Aanbeveling, gevolgd door een Eucharistieviering. Na deze dienst gaan de genodigden met muzikale begeleiding van de Harmonie naar de Amyerhoof. Hier wordt door “Satijn Architecten” uitleg gegeven over de restauratie, met afsluitend een gezellig samenzijn. Er wordt een lijst gepubliceerd met 35 punten, die de gehele restauratie beschrijft.
Zoals beschreven in het artikel Het Torenfonds ter restauratie van de H. Walburgakerk - deel 1 ontvangen alle parochianen in april 1993 een brief met het verzoek om een onderdeel van de restauratie te adopteren.
De werkzaamheden aan de kerk
De werkzaamheden verlopen volgens schema en er zijn geen tegenslagen. De bouwplaats mag regelmatig rekenen op bezoek van bestuursleden van het Torenfonds. Bij het terugplaatsen van de torenspits met haan wordt een koker met namen aangebracht. Ongetwijfeld zijn dit alle bij de restauratie betrokken personen.
De Toren-Braderie in 1995
Ook in 1995 is er een Toren-Braderie en wel op 18 juni. Er is een nieuwe stichting opgericht om in het vervolg o.a. de braderieën te organiseren. Dit is S.A.M.E. en staat voor Samenwerkingsverband Ambyse Markt Evenementen. S.A.M.E. is anno nu nog steeds actief.
Het einde van het Torenfonds
Op 12 november 1995 wordt officieel afscheid genomen van het Torenfonds. De grote klus is geklaard en de financiële eindbalans wordt opgemaakt. De werkzaamheden zijn binnen de begroting gebleven. In totaal is er ca. 750.000 gulden aan de restauratie uitgegeven, waarvan 250.000 gulden is bijeengebracht door het Torenfonds. Zondag 12 november 1995 begint met een H. Mis, gevolgd door een gezellig samenzijn in de Amyerhoof. Ook dit keer verzorgt de Harmonie de muzikale begeleiding tussen Kerk en de Amyerhoof.
Het comité van het Torenfonds neemt afscheid met een Sinterklaasviering op 22 november 1995. Men kan met genoegen terugkijken op een bijzonder geslaagde actie, die maar liefst 250.000 gulden heeft opgebracht. Dit was niet mogelijk geweest zonder de gulle gaven van de inwoners van Amby, buitenstaanders, sponsors en ander schenkers.
Zie ook
Het Torenfonds ter restauratie van de H. Walburgakerk - deel 1
Bronnen, noten en/of referenties
Tekst: Archief R.K. Parochie Amby Foto’s: Archief R.K. Parochie Amby en dhr. Schiffelers, |