Hierezitting

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo Prinsegarde Sjlaaibok Amie.jpg

Hierezitting in Amie is een evenement georganiseerd door de Ajd Prinsen Garde Amie. Sinds 1987 vindt dit evenement telkens plaats op de laatste zondag voor Carnaval. In het begin werd de zitting elke twee jaar georganiseerd maar later werd besloten om ieder jaar een Hierezitting te houden in de Amyerhoof. Er bestaat ook een Dameszitting.

Eerste zitting

In 1987 werd op initiatief van de toenmalige voorzitter van de Ajd Prinsen Huub (Sjupke) Aarts voor het eerst een Hierezitting in Amby georganiseerd. Men wilde de Hiere van Amie een extra activiteit aanbieden en van de eventuele opbrengt zou een nieuw logo en vaandel voor de Sjlaaibök worden gekocht. Deze zouden worden aangeboden tijdens het 33-jarig jubileum in 1988.

Aangeboden vaandel CV Sjlaaibök 1988

De eerste zitting werd een groot succes. De artiesten werden van buiten Amby aangetrokken en werden begeleid door een Belgisch trio “The Old Timers”. Drie leden op leeftijd die vanaf de opening van de zaal ( 10.00 uur) de tent op zijn kop zette. De zitting begon om 11.11 uur en duurde tot ongeveer 14.30 uur. Het speelde zich toen nog alleen in de grote zaal van de Amyerhoof af, tot aan de vouwwand.

De Dames waren vanaf het einde van de zitting welkom en het bleef die dag nog lang onrustig in Amby, want de laatste mannen (al of niet vergezeld van hun dames) kwamen rond middernacht thuis. Het werd een groot succes en vol trots konden de Ajd Prinsen het vaandel op de jubileum receptie aanbieden.

Na 2005

Halverwege de jaren 0 van deze eeuw kwam het feestcomité "5 x 11 jaar Sjlaaibök" met de vraag of ze een extra Hierezitting mochten organiseren in het tussenliggende jaar. De Ajd Prinsen stonden hier in het begin toch wel afwijzend tegenover, omdat men bang was dat het allemaal wat veel ging worden. De Amiese heren denken hier toch anders over want sinds die tijd is er elk jaar een succesvolle zitting.

Het succes van deze zitting ligt in het feit dat kosten nog moeite gespaard worden om de beste Limburgse Carnavalsartiesten naar de Amyerhoof te halen. Dit kan alleen door de grote inbreng van de sponsoren van de zitting, die zo weer gemakkelijk aan entreekaarten kunnen komen. De programmering gebeurt minimaal 2 jaar vooraf, mede omdat deze artiesten het erg druk hebben op de laatste zondag voor de Carnaval. Ze zijn er vaak allemaal weer: van Beppie, Erwin, Frans Theunisz tot Big Benny en Wir sind Spitze.

Organisatie

Aantal Ajd Prinsen na afloop van de Hierezitting. Naborrel bij café de Kardinaal in 2019. Presentator Maurice staat helemaal links.

De organisatie van de zitting is in handen van het DB van de Stiechting Ajd Prinsen Garde aangevuld met enkele Ajd Prinsen. De presentatie van de Zitting is de laatste jaren in de deskundige handen van Maurice Coenen (Prins 2002).

Verkleed of niet?

De vriendengroep Super-maan in 2017

Er is geen kledingadvies voor de bezoekers, maar al jaren komt een groot gedeelte van de bezoekers in een prachtige uitdossing. De grote voortrekkers hiervan zijn de Vriendengroep Super-maan, die samen elk jaar een nieuw thema rond hun vriend Glenn maakt. De creatie van 2017 bezorgde hun de eretitel "Vastelaovendsvierder van ’t Jaor" en landelijke bekendheid op de nationale tv. Waar de Hierezitting al toe kan leiden...

Tijdens de Hierezitting van 2020 stond voor het eerst een Amiese artiest op de planken. De inmiddels tot ver over de Amiese grenzen bekende Jerome Gelissen maakte als VIP-gast zijn opwachting met zijn succesnummer Mister Loco Loco.

Opbrengst

De Stiechting Ajd Prinsen ondersteunt CV De Sjlaaibök met een fikse jaarlijkse donatie. Deze wordt vaker ondersteund met een bijdrage bij duurdere aankopen. Zo werden in 2019 de dansmarietjes op kosten van de Ajd Prinsen in het nieuw gestoken. In 2019 hebben ze de renovatie van het kerkhof ondersteund met de aanschaf van twee bomen. Dit jaar heeft Harmonie Walburga een marimba gekocht met ondersteuning van de Ajd Prinsen. Zo zie je dat je met de komst naar de Dameszitting of Hierezitting de Amiese Cultuur ondersteund.

Bonusvideo

Op onderstaande video treden een aantal Ajd Prinsen van CV de Sjlaaibok op. Dit was nog voor de tijd van de Hierezitting in Amie maar toen lieten de Ajd Prinsen al zien dat ze van alle markten thuis zijn.

Dit filmpje is afkomstig van een dubbel DVD aangeleverd door Léon Gulikers.

Jaar:

Personen:


Externe link