Historie 125 jaar Harmonie St. Walburga - deel 2: Het begin; de eerste leden

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tussen juni 2023 en juni 2024 viert Harmonie Sint Walburga met een scala aan activiteiten haar 125-jarig jubileum. Bij raadpleging van archieven, o.a. Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters van de gemeente Amby, zijn interessante gegevens gevonden over de eerste leden van onze harmonie. Zoals op het vaandel van Harmonie St. Walburga vermeld staat is deze muziekvereniging officieel in 1898 opgericht door een groep Ambyse jongeren in de jaren 1896-1897.


Oprichting

Kermis in Amby. Limburger Koerier:31 oktober 1898.

Deze groep besluiteen zangvereniging (!) op te richten die, in eigen dorp maar ook daarbuiten, met gezellige potpourri’s van volksmelodieën graag menig feest wil opluisteren.

Enkele leden van deze nieuwbakken, nog naamloze, zangvereniging denken al snel: “Wat anderen kunnen, dat kunnen wij ook” en nemen het initiatief tot de oprichting van een muziekvereniging: een fanfare. Dit besluit valt in Amby in goede aarde enmeteen wordt dit beloond met buitengewone financiële medewerking van de vooraanstaande families Stevens (bewoners van kasteel Severen) en Hennus (de toenmalige burgemeestersfamilie en bouwers/bewoners van de villa die later het gemeentehuis werd).

Bij de wat grotere festiviteiten, meestal kerkelijke feesten zoals de jaarlijkse processies, doet men meestal een beroep op muziekverenigingen van elders. Heel vaak in die tijd is de “Aw van Hier” te gast. Een muziekkorps was toen nog iets heel aparts en het was al een feest als er een muziekkorps in Amby zijn opwachting maakte. Tijdens kermissen en andere wereldse festiviteiten zijn er behalve de plaatselijke zanggroepen of -verenigingen in die tijd alleen enkele rondtrekkende “speelmannen“ (violisten) te beluisteren. De fanfare, die op initiatief van een groep “lollige vrienden” in 1897/98 van start gaat, werd later Harmonie St. Walburga.In de media van toen werd deze ook vaak aangeduid als St. Walburgia of St. Walburgis. De nieuwe muziekvereniging moet, zoals op de site van de vereniging te lezen valt, dus wat meer leven in de “dorpsbrouwerij” brengen.

De Telegraaf: 1897. Landheren geven instrumenten cadeau.

De oprichters

Wie zijn nou de “lollige vrienden” die aan de wieg van de vereniging staan en wat is hun economische en maatschappelijke positie? Eind 19e en begin 20e eeuw, in een tijd van economische neergang, ontstaan de meeste muziekverenigingen. Het is verbazingwekkend dat juist in een tijd van economische teruggang, met name in de landbouw, dure verenigingen worden opgericht en toch volop geld wordt opgebracht voor de luxe van een muziekvereniging. Hoe zat dit in Amby? De enthousiaste jongelingen, waarvan de meeste namen bekend zijn, zijn bijna allemaal geboren rond 1875. In de jubileumgidsen van 1948, 1958 en 1968 worden hun namen steevast genoteerd.

De eerste leden van de harmonie.

Opvallend is dat er nogal wat kasteleins bij zijn, of zonen van kasteleins (Nijssen, Smeets, Kikken, tweemaal Mulders). Het zou zo maar kunnen dat zij extra gebaat zijn bij de oprichting van een fanfare of harmonie. Een eigen muziekgezelschap zal zeker ook in de Ambyse kroegen voor meer ambiance hebben gezorgd. Van het café Mulders-Sour (de latere Moonlightbar of ook wel café Pieters) zijn zelfs twee broers én een schoonbroer lid.

De achtergrond van de leden is nogal divers. Ze behoren allemaal wel tot het “gewone volk”, maar daarbinnen had je in die tijd veel rangen en standen. Je ziet zonen van pachtboeren, van de betere cafés en bakkers, zeg maar de toenmalige middenstand. Maar ook dagloners op grote boerenbedrijven of in de Maastrichtse industrie behoren tot de groep. De écht allerarmsten zien wij vooralsnog niet voorbijkomen in dit lijstje. Vooral van die laatste groep is ook nauwelijks voor te stellen dat zij hun lidmaatschap konden betalen. Ter vergelijking: er bestaat een boekje van de jonkheid uit 1910/1911, waarin wel eens wordt genoteerd dat iemand zijn contributie van twee kwartjes niet kon betalen. Dat zal in de fanfare/harmonie wellicht niet anders zijn geweest. Concluderend is wel te stellen dat, ondanks dat het voor veel families weliswaar een hele opgaaf was om de contributie te betalen, men dat graag ervoor over had.

Van de eerste leden valt ook op dat ze bijna allemaal in boerenwoningen woonden (voor het gemak: woningen van een laag en een kap) en niet in de woningen die de Ambyerstraat tegenwoordig sieren (huizen met twee lagen en een kap, ook wel herenhuis genoemd). Bij de oprichting in 1897/1898 waren deze hogere “stadse” woningen nog niet gebouwd. Dat kwamen pas in de jaren 1910 - 1930.

De dagloners woonden voornamelijk in de Ambyse overbevolkte woningen, zoals de “Ambyse Jordaan”. Maar uit deze informatie de economische welstand afleiden is niet echt mogelijk. In die tijd was er in Amby immers een groot woningtekort.

De rol van de families Stevens en Hennus

Wat het lidmaatschap laagdrempeliger maakte, is dat “rijke landheeren” de instrumenten kochten die nodig waren. Zoals boven vermeld bekostigden de families Stevens en Hennus de eerste 24 instrumenten. Prosper Stevens, woonachtig op kasteel Severen, is een echte weldoener. Al vrij snel na de oprichting van de fanfare stelt hij ook zijn park beschikbaar ten behoeve van activiteiten van de fanfare/harmonie. Zijn familie schonk het nieuwe korps ook een drapeau. Er zijn dus nauwe banden met Sint Walburga. Augustus Hubertus Hennus is de burgemeester van Amby en de eerste president (voorzitter) van de fanfare/harmonie.

Het is in deze jaren de tijd van de industrialisatie, die massaproductie en daardoor goedkopere goederenmogelijk maakte, waar onder betaalbare muziekinstrumenten.

Dat deze families de instrumenten ter beschikking stellen aan eenvoudige dorpsgenoten, zegt eveneens iets over die eerste leden van de vereniging. Op zijn minst moet er vertrouwen zijn geweest dat zorgvuldig wordt omgesprongen met het materiaal en dat serieus muziek gemaakt gaat worden.


Leden van het eerste uur van fanfare St. Walburga

H. Spronck

Petrus Hubertus Spronck, getrouwd met Maria Hubertina Nijssen.

Geboren: 1868 in Wijlré.

Beroep: dagloner, landbouwer; zijn vrouw was winkelierster. Volgens het kadaster was hij slager en winkelier.

Gezin: ze hadden geen kinderen; wel woonden een aantal kostgangers bij hen in.

Adres: zij woonden in het pand Ambyerstraat Noord 67 (waar vroeger de fam. Cuenen woonde) en bezaten ook het pand nummer 69 (waar later een nieuw pand werd gebouwd, waarin de familie Linkens een groentehandel had). Dit pand was oorspronkelijk een schuur, maar werd in 1901 een woonhuis. De kostgangers die bij hem thuis waren ingeschreven woonden waarschijnlijk in dit pand. Rond 1911 verhuisde het echtpaar naar Kloosterstraat 6; een van de vier kleine huisjes vooraan bij het kruispunt. Dit is in de jaren 1950 onbewoonbaar verklaard en afgebroken. Alleen nummer 2 en 4 staan er nu nog. Deze huizen waren oud, vochtig en klein. Hij was een kleine zelfstandige, die in zijn hoogtijdagen twee woningen had, maar op het einde van zijn leven in een klein oud huisje woonde.


Math. Claessens, oprichter harmonie.png

Math. Claessens

Joannes Mathijs Gerlachus Claessens, getrouwd met Anna Maria Hubertina Louisa Curvers.

Geboren: 1878 in Houthem.

Beroep: werkman, mijnwerker, tuinier (verbouwen van groenten in de moestuin voor verkoop op de markt).

Gezin: ze hadden zes kinderen en zijn vader woonde bij hen in huis.

Adres: het gezin woonde op Hoeve Waterrijk, dat in die tijd verdeeld was in meerdere woningen. Waarschijnlijk woonden zij in één van de twee woningen naast de grote schuur, die erg klein waren en later onbewoonbaar werden verklaard. Opmerking: Zij woonden pas sinds 1904 in Amby. Denkelijk is dit wel de Mathieu die we zoeken, want er is in die periode geen andere Mathieu te vinden in Amby.





Math. Boesten

Pierre Mathieu Boesten, getrouwd met Barbara Josephina Caelen.

Geboren: 1875 in Amby.

Beroep: fabrieksarbeider, ovenwerker in porseleinfabriek.

Gezin: ze hadden zeven kinderen.

Adres: zij woonden op verschillende adressen, waaronder de Hagenstraat (boerenwoning) en de Kloosterstraat (Longinastraat) op nr. 6, voordat Spronck er kwam wonen. De familie woonde telkens in kleine arbeiderswoninkjes.


Guill. Kikken

Wilhelmus Hubertus Kikken, getrouwd met Barbara Hubertina Mulders.

Geboren: 1876 in Amby.

Beroep: café-eigenaar, landbouwer.

Gezin: hij woonde bij zijn schoonfamilie in (schoonmoeder, zwagers etc.), samen met zeven kinderen.

Adres: tussen 1907-1916 woonden zij in het café van zijn schoonouders, het latere café Pieters/Moonlightbar. Dit was een echt volkscafé. De familie van zijn vrouw was een typisch voorbeeld van arme, hardwerkende mensen. In 1916 verhuisden zij naar Ulestraten.


Ger Bettonville

Gerard Mathieu Hubert Bettonville.

Geboren: 1882 in Kanne

Beroep: landbouwer

Gezin: Hij woonde met zijn ouders en acht broers en zussen op de Heihof. Zijn ouders waren (grotere) pachtboeren. Zijn broer zat ook bij de harmonie.

Adres: Heihof (sinds 1901).


J. Hermans

Het is niet nader te bepalen om welke J. Hermans het precies handelt. Er zijn teveel opties (personen) mogelijk.


Jos. Nijssen, oprichter harmonie.png

Jos. Nijssen

Josephus Hubertus Nijssen (Sjo), getrouwd met Maria Catharina Raeven.

Geboren: 1875 in Amby

Beroep: landbouwer

Gezin: hij woonde bij zijn schoonouders, samen met elf kinderen.

Adres: zij woonden in het rechterdeel van het Brickenhuys, ooit een grote boerderij welke in die jaren opgesplitst werd in meerdere arbeiderswoningen. Hij was geboren in café/bakkerij van zijn ouders Nijssen-De la Haije. Dit pand ligt nu tegenover het huidige café Café de Kardinaal (de vroegere drogisterij Damoiseaux, nu horecazaak “’t Sjtupke”). Dit pand is gebouwd door zijn vader in 1868 en was een chic café, waar de notabelen van Amby vertoefden. Een broer van hem werd koster, een andere broer (Hub, zie verderop) zette de bakkerij voort. Het lijkt erop dat Jos iets minder ambitieus was of minder kansen kreeg.



W. Damoiseaux, oprichter harmonie.jpg



W. Damoiseaux

Jan Willem Hubert Damoiseaux (Willem), getrouwd met Maria Cornelia Meessen.

Geboren: 1875 in Hulsberg

Beroep: landbouwer.

Gezin: hij trouwde vrij laat, in 1923. Zij kregen zes kinderen. Tijdens de oprichting van St. Walburga woonde hij bij zijn ouders op de Gravenshof, later Hagenhof (Tiendschuur). Zijn ouders waren (grotere) pachtboeren.

Adres: Na zijn trouwen woonde hij in een eenvoudige boerderij aan de Ambyerstraat Noord op nr. 110 (later familie Sour).










Hub Mulders

Volgens onze naspeuringen zijn er twee opties mogelijk:

1. Jacobus Hubertus (Hub) Mulders, getrouwd met Maria Joanna Willems.

Geboren: 1879 in Amby

Beroep: schrijnwerkersgezel, schrijnwerker,

Gezin: zij hadden elf kinderen.

Adres: het gezin woonde eerst ‘in’ bij zijn schoonfamilie Willems, op de hoek van de Severensteeg/Dorpsstraat (nu Ambyerstraat Noord). Sinds 1916 woonden zij in zijn ouderlijk huis, café Pieters (de Moonlightbar) en nemen daar het kasteleinsstokje over van zijn zus en zwager Kikken-Mulders (eerder genoemd), die dan naar Ulestraten vertrekken.


2. Joseph Hubert Ignace (Hub) Mulders, getrouwd met Anna Maria Ritzen.

Geboren: 1886 in Amby

Beroep: schrijnwerker en tapper

Gezin: hij trouwt in 1918 met Anna Maria Ritzen, gaan in Beek wonen en krijgen twee kinderen.

Adres: hij groeit op tegenover de kerk, in de Dorpsstraat Ambyerstraat Noord 2-4-6. Nummer 4 was hun woonhuis, nummer 2 en 6 waren panden voor de verhuur. Vader was gemeentesecretaris en had hier ook een café (oorspronkelijk op nummer 2).

Of hij de bedoelde Hub. Mulders is, is onzeker. Dat hangt mede af van het jaar van opstelling van de lijst. Gezien zijn geboortejaar lijkt de eerste genoemde Hub een grotere “kanshebber”, temeer ook omdat zijn zwager Kikken ook lid was van de harmonie.


Mich. Smeets

Volgens onze naspeuringen zijn ook bij deze naam twee opties mogelijk:

1. Michaël Joseph Smeets, getrouwd met Maria Elisa Lenaerts.

Geboren: 1876 in Amby

Beroep: onbekend/tuinman (groenteteler voor de markt)

Gezin: hij trouwde in 1920 met de vrouw van zijn overleden broer, die evenals zijn vader dagloner was. Uit dit eerste huwelijk had zijn vrouw vier kinderen.

Adres: hij groeide op in een huisje op de hoek Hagenstraat/Dorpsstraat (Ambyerstraat Noord) dat lang geleden is gesloopt. Met zijn vrouw en aangenomen kinderen woonde hij later in een arbeidershuisje bij het fitnesscentrum aan de Ambyerstraat Noord.


2. Joannes Michaël Smeets, getrouwd met Maria Gertrudis Kansel.

Geboren: 1855 in Amby

Beroep: dagloner, kantonnier

Gezin: Het gezin had tien kinderen en woonde samen met enkele neven van zijn vrouw.

Adres: zij woonden in een oud gesplitst boerenhuisje tegenover de Gravenshof (gesloopt in de jaren rond 1950), later in een huurwoning van Van Aubel aan de Dorpsstraat (Ambyerstraat Noord); dit waren rijwoningen waarin tegenwoordig o.a. de apotheek “Benu” zich bevindt. Mogelijk woonden zij later ook nog in een ander huis van Van Aubel aan de overkant van de straat: naast Amies Frietsje. Hij stierf in 1901.

Waarschijnlijk is de eerstgenoemde Michael Smeets de beoogde Mich. Smeets. Gelet op zijn geboortejaar (1876 past goed bij de geboortejaren van de medeleden), terwijl de tweede Michael in 1855 is geboren en in 1901 al stierf. Hoewel voor beide Michaels geldt dat ze het niet breed hadden, wekt de tweede Michael de indruk het inderdaad écht niet breed te hebben. Niet alleen de woningen waar hij verbleef verraden dat, maar ook zijn beroep. Een kantonnier was een baantje om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen (Sociale Werkplaats zouden we nu zeggen). Daarbij had hij veel kinderen, zodat de kans dat hij nog tijd, geld en energie had om een harmonie mee op te richten wel heel klein lijkt.


Hub. Nijssen

1 Hub. Nijssen, oprichter harmonie.png
Hub Nijssen op oudere leeftijd.jpg


Hubertus Mathias Nijssen (Hub “de Greune”), getrouwd met Maria Elisabeth Moonen.

Geboren: 1869 in Amby

Beroep: landbouwer, oproeper (omroeper van nieuws), bakker, café-eigenaar.

Gezin: zij hadden vier kinderen en woonden bij zijn ouders, samen met enkele familieleden en een zwager (broer van Maria).

Adres: hij was geboren en getogen in het café/bakkerij van zijn ouders Nijssen-De la Haije, tegenover het huidige Café de Kardinaal (zie omschrijving boven). Hub nam later het café over, dat sloot bij zijn overlijden in 1944.


Hub. Schreurs

Henricus Hubertus Schreurs, getrouwd met Maria Catharina Smeets.

Geboren: 1864 in de gemeente Heel en Panheel.

Beroep: koetsier.

Gezin: zij kregen twee kinderen.

Adres: dienstwoning bij Huize Severen, waar hij werkzaam was van november 1892 tot en met mei 1896).


J. de la Haye

Ook bij deze naam zijn er zijn twee mogelijkheden:

1. Joannes de la Haye, getrouwd met Maria Hubertina Sour.

Geboren: 1828 in Amby. Hij overleed in 1902 op hoge leeftijd.

Beroep: bode bij de gemeente.

Gezin: ze kregen geen kinderen, wel waren er enkele inwonende familieleden.

Adres: zij woonden in een oud boerenwoninkje “Op d’n Heukel”.


2. Johannes Hubertus de la Haije, getrouwd met Maria Elisabeth Jennekens.

Geboren: 1882 Amby. Hij was bij oprichting van de harmonie blijkbaar van jonge leeftijd!

Beroep: schrijnwerkersknecht, schrijnwerker

Gezin: Johannes en Maria woonden samen met drie kinderen en een nicht.

Adres: zij woonden gehuurd in het pand waar later bakkerij Lonis en daarna bakkerij Stevens zou komen.


W. Mulder

De naam Mulder komt in deze periode niet voor in Amby; Mulders (met s op het eind) komt wel (veelvuldig) voor. In de geraadpleegde archieven is er in deze periode geen telg van deze familie gevonden, wiens naam met een W. begint.


J. Goyen

Onduidelijk wie dit is. De voorletter J. is niet terug te vinden in deze periode.


Jacq. Knubben

Josephus Jacobus Knubben, getrouwd met Elisabeth Hubertina Geurts.

Geboren: 1876 in Amby.

Beroep: ovenwerker in porseleinfabriek

Gezin: in 1903 is hij met zijn vrouw naar Maastricht vertrokken.

Adres: zij woonden op het huidige adres Ambyerstraat Noord 2 (mergelhuis tegenover de kerk). Dit was een typische boerenwoning, die gehuurd werd van de fam. Mulders. Jacq. is geboren in een boerenhuis “In de Pin”, aan het smalste stuk van Ambyerstraat Noord, welk huis is gesloopt in de jaren rond 1950.


J. Swelsen

Onduidelijk wie dit is. De voorletter J. is niet terug te vinden in deze periode.


G. Slangen

Bij deze naam zijn weer twee mogelijke opties:

1. Joannes Gerardus Slangen.

Geboren: 1867 in Amby.

Beroep: arbeider.

Gezin: hij woonde samen met twee tantes, die Hermans heetten.

Adres: hij woonde in een eenvoudig boerenhuisje op de Heukelstraat.


2. Joannes Augustinus Slangen, gehuwd met Maria Josephina Willems.

Geboren: 1868 in Amby.

Beroep: dagloner, landbouwer.

Gezin: ze kregen twee kinderen

Adres: Het gezin woonde in een gehuurd boerenhuisje op de Heukelstraat.


Chr. Lemmens

Christianus Lemmens, gehuwd met Agnes Hubertina Lemmens.

Geboren: 1873 in Amby.

Beroep: arbeider voor fijn-aardewerk in fabriek, “pottenman”.

Gezin: het gezin woonde bij zijn ouders, broers en zussen waar ook enkele neefjes en nichtjes woonden. Ze kregen hier zelf nog drie kinderen.

Adres: ze woonden in de Kerkstraat (nu Ambyerstraat Noord), in hetzelfde boerenhuisje als de familie Schaepkens (zie verder). Dit huis was opgesplitst in drie woningen en was zwaar “overbevolkt”.


J. Schaepkens

Joannes Hubertus Schaepkens, getrouwd met Maria Catharina Lemmens.

Geboren: 1875 in Amby.

Beroep: dagloner, “pottenman”, ovenwerker, mijnwerker.

Gezin: er werden zeven kinderen geboren.

Adres: eerst woonde hij op de Gravenshof, wellicht als knecht. Daarna woonde het gezin in een oud boerderijtje aan de Kerkstraat, dat later onbewoonbaar werd verklaard.


P. v.d. Wall

Pieter Hubertus van de Wall, gehuwd met Maria Gertrudis in de Braek.

Geboren: 1880 in Amby.

Beroep: ovenwerker in porseleinfabriek.

Gezin: Pieter en Maria kregen elf kinderen.

Adres: oorspronkelijk woonden ze aan de achterzijde van het tegenwoordige HairZ & More (voormalig café D’n Duuker), later in de Kloosterstraat (nu Longinastraat) in één van de huurhuizen van Van Aubel. Het was een voor die tijd typisch arbeidersgezin.


W. Roekx

Jan Willem Roecx, getrouwd met Maria Catharina Sijstermans.

Geboren: 1867 in Hoensbroek.

Beroep: landbouwer.

Gezin: hij trouwde met de weduwe van veldwachter Rompelberg.Uit dit huwelijk waren drie kinderen en er was een kostganger die bij hen inwoonde.

Adres: het huidige Ambyerstraat Noord 108, een typisch boerderijtje. Ze waren de buren van bovengenoemde W. Damoiseaux.


Guill. Custers

Willem Jozef Custers, gehuwd met Maria Philomena Linden.

Geboren: 1859 in Hoensbroek.

Beroep: landbouwer.

Gezin: beiden woonden bij zijn schoonouders en schoonzus. Zij kregen geen kinderen.

Adres: Ze woonden in een boerderijtje aan de huidige Ambyerstraat Noord 110 (later kwam hier Willem Damoiseaux met zijn vrouw wonen; zie boven).


André Seyen (Sijen)

Andreas Sijen

Geboren: 1879 te Amby; hij werd als buitenechtelijk kind geboren onder de naam van zijn moeder, Koekelkoren.

Beroep: ovenwerker voor fijn aardewerk.

Gezin: hij was niet getrouwd en woonde bij zijn ouders, samen met nog negen broers en zussen en een kleinkind.

Adres: het gezin Seyen woonde met nog twee andere gezinnen in een oude boerenwoning tegenover de kerk in het pand van voormalige bromfietshandel Lei Puts, waar later een videotheek kwam en nu “Maastricht-Oost Tattoo Parlor” is gevestigd.

Zie ook het artikel Sjlaaimet anno 1900 elders op Amiepedia, waar te lezen is over de buren, de oom en tante van Andreas, maar ook over de woning waar Andreas woonde. Hier woonden tegelijkertijd maar liefst 18 à 19 personen!


Lamb. Smeets

Lamb. Smeets, oprichter harmonie.jpg

Lambertus Smeets, getrouwd met Maria Hubertina van den Boorn. Later nogmaals gehuwd, en wel met Maria Elisabeth Cuypers.

Geboren: 1883 in Amby

Beroep: “verkensslachter”, café-eigenaar en broodbakker.

Gezin: het gezin woonde bij zijn schoonouders samen met twee kinderen uit het eerste huwelijk, twee kinderen uit het tweede huwelijk en nog een vrouw (dienstmeid?).

Adres: oorspronkelijk woonde men aan de Bergerstraat, maar daarna in de buurt van café d’n Duuker. In het begin van 1900 neemt hij het café over, waar nu Café de Kardinaal is gevestigd.





Jac. Mulders

Jacobus Josephus Stephanus Mulders, gehuwd met Maria Josephina Hubertina Kicken.

Geboren: 1880 in Amby.

Beroep: landbouwer.

Gezin: na hun huwelijk trekken ze in bij (schoon-)familie Kicken-Vissers en krijgen vijf kinderen.

Adres: zij woonden in de tamelijk grote Witte Boerderij (inmiddels afgebroken) tegenover bakkerij Van de Weerdt. Jac. is geboortig van café Pieters (Moonlightbar). Het was blijkbaar een erg muzikaal gezin: zijn broer Hub en schoonboer Guillaume Kikken waren ook lid van de harmonie.


Hub. Goyen

Ook bij deze naam zijn er twee mogelijkheden:

1. Joannes Hubertus Goijen.

Geboren: 1884 in Amby.

Beroep: glaswerker.

Gezin: Hij woont bij zijn ouders, zwager en zus en andere familieleden in een groot huishouden.

Adres: Zij woonden aan de Heukelstraat in een klein huisje.


2. Petrus Hubertus Goijen, gehuwd met Jacoba Martha Schreurs.

Geboren: 1890 in Amby.

Beroep: fabrieksarbeider, opperknecht in de bouw.

Gezin: in Amby kregen zij één kind.

Adres: Na het huwelijk woonde het gezin een jaartje op de Heukelstraat, waarna ze in 1914 naar Heer vertrokken.

Gelet op de geboortedatum lijkt het hier om Joannes Hubertus Goijen te gaan.


Laur. Bettonville

Laurent Francois Guillaume Bettonville.

Geboren: 1884 in Kanne.

Beroep: landbouwer.

Gezin: Hij woonde met zijn ouders, acht broers en zussen op de Heihof. Zijn ouders waren (grotere) pachtboeren. Zijn broer zat ook bij de harmonie.

Adres: Heihof (sinds 1901).

De muzikale leiding

De eerste dirigent die het “directeurschap” krijgt opgedragen is de heer L. Janssen, onderwijzer in Borgharen, alwaar hij ook medeoprichter was van fanfare St. Cornelius. In 1948 viert de heer Janssen - inmiddels 82 jaar - samen met de harmonie het 50-jarig jubileum. Hij leidt het korps tijdens haar eerste optredens in Meerssen en bij het eerste eigen muziekfestival in Amby.

De heer Janssen op 82-jarige leeftijd aanwezig bij het 50-jarig jubileum van de harmonie.




Harmonie 40 jaar, Limburger Koerier 09-07-1938. Of op bovenstaande foto nog personen staan afgebeeld uit die eerste groep is niet bekend.
Op bovenstaande foto, uit het familiearchief van tambour-maître Ben Bours en genomen bij een café buiten Amby; zouden zomaar enkele van die eerste leden kunnen staan…

Zie ook