Historie van C.V. De Sjlaaibök 14: Sjlaaibök - Souvenirs
In de loop der jaren hebben de Sjlaaibök tal van artikelen uitgegeven die menig huiskamer sieren. Deels waren dit items om geld mee te verdienen, maar deels ook geschenken die werden uitgedeeld bij een bezoek aan een (jubileum-)receptie: Sjlaaibok-souvenirs.
Beeldje van de Sjlaaimet
Voor het meest in het oog springend souvenir moeten we terug naar de zeventigerjaren van de vorige eeuw. Ter voorbereiding van het 2x 11-jarig bestaan moest er geld binnenkomen om later een jubileumfeest te kunnen vieren. Tijdens een brainstormsessie kwam Rob Goessens op het idee om een Beeldje van De Sjlaaimet te laten ontwerpen. Dit verwees terug naar de historische oorsprong van de vereniging: de eerste aanzet voor het vieren van carnaval in Amie werd immers gegeven door de Sjlaaimetten. Rob had in Blerick dhr. Manders gevonden, die gipsen beeldjes maakte van dorpsfiguren die her en der goed verkocht werden.
Na enig overleg werd besloten om dit idee verder uit te werken. Een van de gezusters Coenen, die woonden aan de Dorpsstraat (Ambyerstraat-Noord) stond model voor het beeldje, waarvan er een aantal werden besteld. De verkoop werd een doorslaand succes! In vrijwel elke huiskamer in Amby was al gauw zo’n beeldje te vinden. Dhr. Manders was zo overdonderd door het succes dat er een levertijd aan volgende bestellingen moest worden gekoppeld en Rob reed diverse keren heen en weer tussen Amby en Blerick om e.e.a. goed te regelen. Vanwege het succes bood dhr. Manders aan dat hij voor het jubileum kleine Sjlaaibökskes zou maken, die tijdens de receptie - in “feestzaal” Nieuw Geusselt van de familie Vaessen aan de Heukelstraat - werden uitgedeeld. Dit cadeau werd zo zelfs goedkoper dan het verstrekken van een consumptiebon…
Bejaardenvereniging De Sjlaaimette heeft enkele jaren later ook een beeldje uitgegeven; dit werd een boerenfiguurtje: een “Sjlaaibok”, zodat het “Metsje” zich niet eenzaam hoefde te voelen op de schouw of het dressoir.
Amies Leesplenkske
Voor het 3 x 11-jarig jubileum van de Sjlaaibök werd ook in 1988 gezocht naar een origineel en typisch Ambys souvenir. In Gronsveld werd door dialect- en heemkundevereniging Grueles een leesplankje uitgegeven, vol met woorden en uitdrukkingen uit het Groesselts dialect. Han Habets zag dit in Gronsveld hangen en las onderaan dit leesplankje de naam van de illustrator: Wim Veldman En laat deze heer nu nét aan de Hagenstraat in Amby wonen! Contact met Wim Veldman was dus vlot gelegd.
Door de toenmalige redactie van carnavalskrant het Sjlaaiblaad werden oude Ambyse woorden bij elkaar gezocht (“gezeumerd”). Daarbij mocht de voor het Ambys dialect zo kenmerkende sj-klank uiteraard niet ontbreken, getuige de aanwezigheid van woorden als “sjlaai”, “bäörsj” en “mösj”. Het woord “heulenteir” leverde wel vraagtekens op, maar door de tekening kon iedereen zien dat dit het Ambyse woord is voor een vlierbesstruik. De leesplenkskes waren te bestellen op een houten plankje (plenkske) voor fl. 11,00. Je kon het ook verkrijgen in een luxe lijst, van plaatselijke lijstenfabriek De Tombe, voor fl.22,00. Ook deze actie werd een groot succes. In vele huiskamers, of zelfs op het kleinste kamertje, kwam en kom je ze nog regelmatig tegen. Zelfs op internet is het prominent te vinden tussen de vele andere her en der in Nederland uitgebrachte leesplankjes.
Meerdere acties
De Sjlaaibök hebben in de loop der tijd heel wat attributen verkocht om de kas te spekken. Met name door de jeugdcommissie zijn er heel wat (auto-)stickers, balpennen en notitieblokjes verkocht. Vandaag de dag is de violenactie niet meer weg te denken en sieren jaarlijks enkele duizenden violen de Ambyse tuinen.
Cadeautjes
Door de Sjlaaibok worden er ook wel eens gratis cadeautjes uitgedeeld. Men heeft er de gewoonte van gemaakt om bij het bezoek van een jubileumreceptie een herinnering uit te delen. Zoals reeds aangehaald werd bij het 22-jarig bestaan van de club een (wit of grijs) bokje uitgeven. Bij het 33-jarig bestaan kreeg elke receptiebezoeker een gebaksbordje met het toen nieuwe logo, dat ook op de drapeau te zien is. In 1999 werd bij het 44-jarig bestaan een bierglas met dit logo uitgegeven en bij het laatste jubileum in 2010 (55 jaar) een koffiemok.
Borrelplank
Ter gelegenheid van het 66-jarig bestaan werd een borrelplank vervaardigd. Deze werd beperkt verstrekt en belooft een echt collectorsitem te worden.
Zie ook
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 1: De oprichting
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 2: De Raad van Elf
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 3: Jeugdcarnaval
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 4: De Dansmarietjes
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 5: De Hofkapel
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 6: Uitroepen van een Vorst
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 7: De Drapeau
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 8: De vlag mag uit
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 9: Een eigen Carnavalslied; de Sjlager
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 10: Voorzitters en “hun” beleidspunten
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 11: Verkiezing Vastelaovesleedsje Mesjtreech 1998 in Amby
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 12: Penningmeesters
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 13: De Zittingen
- Historie van C.V. De Sjlaaibök 15: De Optocht, de straat
Bronnen, noten en/of referenties
|