Historie van C.V. De Sjlaaibök 5: De Hofkapel

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van het 66-jarig jubileum

In dit artikel kijken we terug op de muziek binnen het Ambyse Carnaval en dan komen we natuurlijk uit bij de Hofkapel.

Het begin

De Hofkapel o.l.v. dhr. No Goessens in eigen uniform

Direct na het oprichten van de vereniging in november 1955 werd een lijntje uitgelegd naar de in 1952 opgerichte boerenblaaskapel “Edelweiss”van de Harmonie. Deze kapel had zijn eerste optreden verzorgd tijdens het uitroepen van de Sjlaaikoningin in Amby. De vraag was kort: “Zouden jullie tijdens de Carnavalstijd de Sjlaaibök en Prins Rie I willen vergezellen en voorzien van Carnavalsmuziek?” De Hofkapel was geboren! De kapel stond onder leiding van No Goessens en bestond, hoe kan het ook beter, uit 11 muzikanten. No Goessens stond ook aan de wieg van een andere muzikale traditie in het Ambyse Carnaval: de eigen Sjlager. De eerste twee sjlagers van de Sjlaaibök zijn van de hand van deze kapelmeester.

De Hofkapel in het begin
De Hofkapel in de jaren 1950
De Hofkapel in de jaren 1960







Muzikale begeleiding

De Hofkapel vergezelde de Sjlaaibök op alle activiteiten binnen Amby. Ze was ook de vaste begeleidingskapel tijdens de zittingen, waar ze als voornaamste taak hadden om de artiesten te begeleiden met de buuttemars tijdens hun opkomst naar of vertrek van het podium. Natuurlijk was er ook ruimte om eigen nummers te spelen. Dit varieerde van Carnavalsmuziek tot de typische Egerlander muziek, met ”Auf der Vogelwiese” en “De festwiespolka” als absolute toppers.

Rondgang door Amby

De Hofkapel in 1967

De rondgang door Amby tijdens het Carnaval was altijd een feest. Zodra de Hofkapel met de Sjlaaibök door de Ambyse straten trok gingen her en der de gordijnen open, zodat men thuis ook volop mee kon genieten van de Carnavalsmuziek. Die rondgang met zeker 50 tot 60 personen in de stoet leverde in de veelal te kleine cafés meestal wel een probleem op: wie had het eerste zijn drankje? Bij de Kapel wisten ze hier wel raad mee. Bij de Raad van Elf was men gebonden aan het protocol van volgorde van binnenkomst: eerst ging de Kapel het café of de zaal binnen, vervolgens het prinsenpaar, dan de Raad van Elf en als laatste de aanhang. Bij de Kapel was dit intern wat losser geregeld: bij het vertrek naar een volgend café stuurde men alvast een paar dames vooruit, die ervoor zorgden dat de jongens bij binnenkomst niet lang droog hoefden te staan.

Opvolging

Rond het 33-jarig bestaan van de Sjlaaibök heeft de Edelweisskapel, die toen al jaren onder leiding stond van Pieke Aarts, aangegeven dat men het stokje wilde overdragen aan de jeugd. Binnen de Harmonie was zeker wel jeugd genoeg te vinden om deze uitdaging aan te gaan en o.l.v. Frank Vreuls werd een nieuwe hofkapel geformeerd. Deze werd in het begin op de zittingen bijgestaan door enkele oudgedienden. Maar al snel had men deze hulp niet meer nodig en waren de Sjlaaibök en zeker Amby nog steeds verzekerd van levende muziek. Zo’n vaste muzikale begeleiding was een maar weinig voorkomend verschijnsel in de omtrek.

Groepsfoto van kapel Beejeingesjraveld

Gedurende de jaren werden contacten gelegd met de Zaate Hermenie van de Korfbal club, die al enkele jaren door Amby trok en op carnbavalsdinsdag al enkele malen het Jeugdprinsenpaar had begeleid. Af en toe viel er van deze Hermenie wel eens iemand in bij de Hofkapel of sloot men spontaan aan. Zo werd langzamerhand de Hofkapel getransformeerd naar “Zaate Hermenie Beejein Gesjraveld”. De kleding werd wat losser en meer carnavalesk, maar de muziek bleef top.

De Hofkapel op de zitting van 2018




Gestopt

In 2019 gaf de kapel aan te stoppen en de Sjlaaibök moesten op zoek naar goede vervangers voor de begeleiding van het Prinsenpaar. Gelukkig kan men tijdens de zittingen altijd terugvallen op een gelegenheidskapel, die gevormd wordt door leden van de Harmonie.



Zie ook