Historie van C.V. De Sjlaaibök 8: De vlag mag uit

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van het 66-jarig jubileum

Zeker bij een jubileum van de Sjlaaibök mag de Amiese vlag uit. Dit is de vlag van de voormalige gemeente Amby, die op 1 juli 1970 door de Gemeente Maastricht werd geannexeerd. De invoering van deze vlag dateert van 23 februari 1962 en is toen bekrachtigd door een besluit van de toenmalige Gemeenteraad van Amby. Zie ook het artikel Gemeentewapen elders op Amiepedia. Na de annexatie ging de vlag de kast in. Slechts bij de Amyerhoof wapperde af en toe de vlag, die men bij de annexatie had gekregen van het voormalige gemeentebestuur.

De gemeentevlag opnieuw aangemaakt

Ambyse vlag met Sjlaaibok in het midden

Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg toenmalig voorzitter van de Sjlaaibök, Han Habets, een exemplaar van de oude gemeentevlag van zijn oom dhr. Martin Lamkin. Hij was de laatste gemeentesecretaris van het zelfstandige Amby en kwam bij het opruimen thuis deze originele vlag weer tegen. Hieruit vloeide het idee om deze vlag als vaandel te gebruiken om het huis van de Prinsenparen (de Prinseleke Rizzedensie) mee te sieren tijdens de periode van carnaval. De originele vlag werd opgemeten en door Marieke Custers nagemaakt, geheel volgens het originele kleurenpatroon: geel boven en zwart beneden, elk in een baan van 1/8ste deel, de kleuren rood en wit in het midden met elk 3/8ste deel van de totale afmeting. In het midden werd natuurlijk een bok geplaatst.


Nieuwe belangstelling voor de oude gemeentevlag

De Ambyse vlag aan de gevel

Sinds die tijd heeft het gebruik van de Ambyse vlag werkelijk een enorme boost gekregen. Dat gebeurde vooral ook toen de carnavalsvereniging in 2004 besloot de gemeentevlaggen, weliswaar zonder bok erop, te gaan verkopen om de Ambyse huizen mee te sieren bij feestelijke gebeurtenissen. De dames Henny Splinter, Rolien Emons en Myrna Stals en één heer: Chris van de Ende, hebben een paar honderd exemplaren gemaakt, welke door de Sjlaaibök werden verkocht. De belangstelling voor deze vlag was zo groot, dat vaak de voorraad op was en er zelfs moest worden gewerkt op bestelling. Heel wat huizen in de beste buurt (of liever Dörp) van Limburg worden er tegenwoordig mee opgesierd.


Een vlag bestellen?

Wie Amby een warm hart toedraagt hangt zeker bij elke feestelijke gebeurtenis deze vlag uit, die nog steeds besteld kan worden bij c.v. De Sjlaaibök. Vooral ook tijdens carnavalsdagen, maar ook daar buiten, is aan deze vlaggen in elke straat goed te zien dat Amby nog steeds Amby is.


Zie ook