Historie van C.V. De Sjlaaibök 9: Een eigen Carnavalslied; de Sjlager

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van het 66-jarig jubileum
Logo van c.v. De Sjlaaibök

C.V De Sjlaaibök heeft een bijzondere en een unieke traditie sinds de oprichting in 1955: sedert het oprichtingsjaar heeft iedere Prins van Amie een eigen Carnavalslied, oftewel in goed Amies gezegd: ‘ne Sjlager.De eerste Sjlagers

In het oprichtingsjaar stond de hofkapel onder leiding van dhr. No Goessens. Hij zorgde voor de eerste Amiese Carnavalsliedjes, met de titels “Zing ’t oet” (1955) en “Karnavalsleed” (1956) Dhr. Goessens zou ook nog voor de sjlagers van 1959 en 1964 zorgen en werd aldus met vele andere componisten de grondlegger van deze traditie.


Bladmuziek van de sjlager uit 1978: “De Hofkapel”

Kampioenen

Het mag geen verbazing wekken dat de winnaars veelal uit de Harmonie komen: Ber Piters met vijf winnende liedjes, They Vreuls maakte er liefst zeven en Jo Ritzervelt haalde zelfs elf winnende composities. Dit zijn de absolute kampioenen. Jo bracht het in 1991 tot de finale van het Limburgs Vastelaovends Leedsjes Konkoer (LVK) met de Amiese Sjlager “Diech maaks miech bröl”. Fijn om te zien dat de laatste jaren ook andere componisten en tekstschrijvers deze uitdaging aangaan.

Toen men bij de annexatie in 1970 vanuit “Groet Mestreech” het verzoek kreeg om toe te treden tot de “Samewèrkende Mestreechter Vastelaovendsvereiniginge“ (het SMV) hadden de Sjlaaibök (en de Sjraveleire uit Heer) wel de eis om de eigen sjlager te mogen houden. Hiermee wilde men wel akkoord gaan, maar met dien verstande dat als Ziene Hoege Hoeglöstigheid de Stadsprins naar Amie kwam, hij ontvangen moest worden met ’t Mestreechs Vastelaovendsleedsje.Sjlagerverkiezing

’t CV-Koer uit 2018

Elk jaar na de zomervakantie wordt door de muziekcommissie een wedstrijd opgestart om de Sjlaaibök te voorzien van een nieuwe sjlager. Op het Ajd-Prinsenbal kunnen de aanwezigen hun keuze maken uit de ingezonden sjlagers, die twee maal worden voorgezongen door “ ’t CV-koer”. Het aantal inzendingen staat de laatste jaren wel onderdruk, maar er is altijd nog iets te kiezen. Slechts een enkele keer beoordeelde de commissie of die ene ingezonden sjlager voldoende kwaliteit in huis had, maar in topjaren moest de commissie een voorselectie houden uit de ingezonden liedjes. Op het hoogtepunt had men de keuze uit zeven ingezonden liedjes.


Uitdaging

Presentatie Sjlager 2020

Het maken en inzenden van een sjlager mag zeker een uitdaging genoemd worden. Het begint meestal met het maken van de tekst, al dan niet samen met de muzikale compositie. Het thema is meestal “Karneval in Amie”, welk laatste woord je dan ook vele malen in de tekst tegen komt. Het record hierbij is te horen in de Sjlager van 2017: “Vastelaovend in Amie “ ( gemaakt door Onar van Haarlem & Robert Humblet), waar maar liefst 35 keer “Amie” in voor kwam! Er zijn ook wel actuele thema’s terug te vinden, zij het sporadisch. In 1970 bijvoorbeeld verwerkte Henny Fey de toen actuele eerste maanreis in de sjlager “Op de Maon (is de lol nog neet oontdèk)” en in 1974 werd de oliecrises bezongen “ In d’n Olie “ (door Martin van Engelshoven)

Maar de absolute Amiese evergreen blijft toch “Amie mien dörrepke” uit 1982, waarvan de tekst en muziek werden gemaakt door They Vreuls. Laten we hopen dat deze mooie traditie nog lang in ere gehouden wordt.


Zie ook