Hoeve Severen

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Toegangspoort
Hoeve Severen is een boerenhoeve die ligt aan de Westrand. De hoeve ligt naast Huize Severen echter het is van een andere eigenaar dan Huize Severen. Het landgoed Severen maakt deel uit van het Buitengoed Geul & Maas.

Beschrijving

Het markante poortgebouw met torentje stamt uit 1647. Vanaf de veldzijde (de huidige Westrand) ziet men de toegangspoort, geschikt voor het binnenrijden van een oogstkar. Deze toegangspoort, met bovenliggende schuur en bekroond met een sierlijk gekrulde topgevel geeft toegang tot de binnenplaats. Hier bevond zich o.a. de mestvaalt.

Zoals bij de meeste boerderijen van dit carré-type bevond het woongedeelte zich links van de binnenplaats,
Binnenplaats
de schuren en stallen rechts en aan de achterzijde. De voormalige stallen worden momenteel gebruikt als te huren garagebox. Het geheel is uit baksteen opgetrokken, witgepleisterd en afgedekt met schild- en zadeldaken. De toegangspoort, evenals de deuren en vensters, werden omlijst met blokken hardstenen penanten.

De sluitsteen in de toegangspoort vermeldt het jaar 1647. Het is mogelijk dat in dat jaar de laatste verstening van de daarvóór in vakwerk uitgevoerde buitenmuren heeft plaatsgevonden. De hoge schuur van de hoeve maakte onderdeel uit van de restauratie eind vorige eeuw en werd verbouwd tot kantoor van de woningstichting Maasvallei.

Renovatie

In 2019 werd de renovatie van bijna 10 jaar voltooid. De restauratie van de hoeve Severen duurde lang vanwege de economische crisis. Woningstichting Maasvallei kocht het rijksmonument in eerste instantie om er appartementen van te maken. Maar door met name de economische crisis kwam de verbouwing niet op gang. In 2017 werd besloten om er geen appartementen, maar woningen te maken. Voor een bedrag van 2,8 miljoen euro zijn er acht sociale huurwoningen gerealiseerd. Sinds 18 maart 2019 is de vernieuwde hoeve officieel opnieuw in gebruik genomen.



Zie ook