Hoeve Waterrijk

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorgevel van Hoeve Waterrijk

Hoeve Waterrijk ligt op de Ambyerstraat-Noord 167-171. Voorheen was het adres de Eindstraat 13. De naam van deze herenhoeve wijst op de drassigheid van het terrein ter plaatse. Vooral de weilanden achter de hoeve stonden geregeld onder water. De witte gebouwen van deze schilderachtige hoeve liggen aan een naar de straatkant open binnenplaats aan de Ambyerstraat-Noord, de vroegere Dorpsstraat. De binnenplaats is via een inrijhek met gemetselde hoekstenen toegankelijk.

Geschiedenis

De hoeve werd gebouwd in 1737 en behoorde toe aan de familie Graven evenals de Gravenshof. In de 19de eeuw kwam het landgoed in het bezit van de familie Janssens. Door het huwelijk van Anna Josephina Wilhelmina Janssens met Frederik Jan van Wintershoven kwam het in handen van de familie van Wintershoven. Hun zoon Edmond van Wintershoven zette het landgoed in 1868 te koop.

Beschrijving

Onderzetter van Hoeve Watterrijk uitgegeven door de Gemeente Amby in de jaren '70

Huize Waterrijk bestaat uit drie rechthoekige vleugels, welke gebouwd zijn rond een binnenhof. Het herenhuis links van de binnenplaats is gebouwd van mergel en baksteen. Het herenhuis is van binnen zeer verbouwd. Er is nog een eiken trap met ballusters en in het huis bevindt zich een balustrade uit de achttiende eeuw, die gemaakt is van de communiebank uit het oude parochiekerkje van Amby. De lange gevels van de hoeve werden gebouwd in 1737, hetgeen duidelijk zichtbaar is aan de muurankers in de zuidgevel. De kopgevels bevatten echter gedeelten die van oudere datum zijn. De middenvleugel heeft een neoclassicistische gevel van twee verdiepingen. In de oude schuur aan de noordkant (rechtervleugel) waren stallen ondergebracht met troggewelven, welke op houten ribben werden gebouwd. De prachtige schuur is gebouwd met enkelvoudige speklagen: baksteen en mergel. Boven de poort is een jaarsteen aangebracht met het jaartal 1832.

Restauratie

In de tijd dat hoeve Waterrijk niet bewoond was kwam het snel in verval door verwaarlozing en vandalisme. Na de fantastisch uitgevoerde restauratie echter is het oorspronkelijke herenhuis met boerderij thans in vier fraaie woningen onderverdeeld.

In 1868 wordt Waterrijk te koop gezet.