Burgemeester Kamm

Uit Amiepedia
(Doorverwezen vanaf Jean Kamm)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Burgemeester Kamm was tijdens de tweede wereldoorlog enkele jaren de burgervader van Amby.


Jean Kamm
Persoonsinformatie
Volledige naam Jean Virginie Paul Kamm
Geboorteplaats Maastricht
Geboortedatum 13 september 1917
Beroep(en) Burgemeester

Burgemeester in oorlogstijd

Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog ging het dagelijks leven, zo goed als het kon, in Amby gewoon door. Bij de aanvang van de oorlog werd Amby bespaard gebleven van geweld. De Duitsers waren nog gematigd en het gemeentebestuur probeerde zo goed mogelijk het dorp te besturen. Gaandeweg de oorlog bleek dit steeds moeilijker. In 1942 werden al mensen vanuit Amby gedeporteerd. Burgemeester Martinus Hermens had aangegeven af te treden als burgemeester, officieel vanwege zijn leeftijd. Hij was 66 en reeds vele jaren burgemeester geweest. Hij werd op 1 januari 1943 opgevolgd door burgmeester Jean Virginie Paul Kamm, een NSB-er uit Maastricht.

Aankondiging dat per 1 januari 1943 Kamm werd aangesteld als waarnemend burgemeester van Amby (bron. www.delpher.nl)

Levensloop Jean Kamm

Kamm werd geboren in 1917 in Maastricht op de Grote Gracht. Hij was aangesloten bij de NSB en sinds 1942 was Kamm waarnemend burgemeester van buurgemeente Heer. Hij woonde sinds 1942 in Scharn in een Joods huis... De bewoners waren reeds gedeporteerd. Een jaar later, in 1943, werd hij ook waarnemend burgemeester van Amby. Bij zijn aantreden liet hij in de krant publiceren dat burgers bij hem op spreekuur konden komen, er was natuurlijk wel wat wantrouwen onder de bevolking richting deze burgemeester die heulde met de bezetter. Kamm zal hier niet doof voor zijn geweest en gehoopt hebbende dat een persoonlijk gesprek het wantrouwen weg kon nemen onder de bevolking.

Spreekuur bij waarnemend burgemeester Kamm in januari 1943 (bron: delpher.nl)

Het handelen van Kamm

De taak van Kamm was natuurlijk om de Duitse bezetter te helpen (denk bijvoorbeeld aan Jodenregistratie- en -vervolging). Daarnaast is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Hij, en ook de Duitsers, waren erbij gebaat als het dagelijks leven zo veel mogelijk door kon gaan op een 'normale' manier. Hoe minder onrust hoe beter. Natuurlijk was dit een moeilijke opgave. In oorlogstijd waren steeds meer producten schaars, en mensen kregen het steeds moeilijker om hun hoofd boven water te houden. Van Kamm weten we dat hij een melkboer op de Hoofdstraat beboette omdat hij een aangelengde melk verkocht. Ook weten we dat er in 1944 een vacature vrij kwam voor een ambtenaar 'ter secretarie'. Waarschijnlijk was de vorige ambtenaar ontslagen, of had zelf ontslag genomen, omdat hij niet mee wilde werken aan de Duitse praktijken. In de vacature stond ook, zoals toen gebruikelijk was voor een overheidsfunctie, dat de ambtenaar het liefst lid moest zijn van de NSB of sympathiserend moest zijn met de nieuwe orde waarmee onmiskenbaar de Duitse bezetter werd bedoeld.

In 1944 werd een vacature voor een ambtenaar uitgezet (bron: www.delpher.nl)

Jodenvervolging in Amby

In Amby woonden relatief veel Joden, met name op de Hoofdstraat. Zowel in 1942 en 1943 vonden er deportaties van deze inwoners plaats. Dit lijkt echter vooral van hoger hand georganiseerd te zijn, het gemeentebestuur stond hier voor een groot deel buiten. Hoewel Kamm een NSB-er was, is niet duidelijk wat zijn rol hierin was. Aan het begin van de oorlog woonden 49 joden in Amby. Uiteindelijk vonden 26 joodse inwoners de dood in een concentratiekamp. Daarnaast zijn er ook joodse inwoners die tijdens de oorlog verhuisden naar een andere gemeente slachtoffer geworden, voor zover bekend zijn dit 9 personen. Maar waarschijnlijk meer.

Hoe het afliep met Kamm

Op 15 september 1944 werd Amby bevrijd. Een heugelijke dag, maar niet voor Kamm, hij werd per direct afgezet. In 1945 wordt er een publicatie geplaatst in de Staatscourant. Hieruit blijkt dat de minister van Binnenlandsche zaken, Kamm ontrouw vond. Hij werd per 15 september 1944 ontslagen werd en mocht daarbij géén aanspraak kon maken op pensioenen of andere gelden. Kortom, hij werd publiekelijk te schande gemaakt en kon zich nergens op beroepen. Het spel was uit voor Kamm....

In november 1945 werd Kamm officieel ontslagen, met terugwerkende kracht vanaf de dag van de bevrijding: 15 september 1944 (bron: www.delpher.nl)

Trivia


Voorganger:
Martinus Hermens
Burgemeester van Amby
1943 - 1944
Opvolger:
Martinus Hermens