Kapel Longinastraat

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapel Longinastraat

Kapel Longinastraat is een kleine kapelletje dat ligt aan het Mirabelpad. Dat bereikbaar is vanuit de Longinastraat.

Geschiedenis

Het blauw geschilderde Maria Kapelletje aan het Mirabelpad in de Longinastraat (voorheen Kloosterstraat) is in 1945 geplaatst uit dankbaarheid en is toegewijd aan Maria, Moeder en Maagd. Het Maria Kapelletje werd ingezegend door kapelaan H.J.W. Willems.

Belofte na genezing

Het kapelletje is er gekomen als gevolg van een belofte indien de heer Sjeng Hermans die in de Kloosterstraat woonde zou genezen. Hermans was een vroom man, en was lid van de Heilige Familie - congregatie, van de Katholieke Arbeiders Bond, van Credo Pugno en tevens van Herwonnen Levenskracht.

De heer Sjeng Hermans deed zijn belofte gestand en maakte zelf het Maria Kapelletje. Het werd geplaatst in het getske bij de Kloosterstraat.

Op de driesprong van 3 “getskes”:

  • één getske kwam uit de Kloosterstraat
  • het tweede getske kwam uit bij de pompstations van de Maastrichtse waterleiding maatschappij en liep door naar het K.U.M. terrein aan de Peutgensweg
  • het derde getske kwam uit bij de jongensschool aan de Kerkstraat.

K.U.M. was de naam van een sportclub namelijk de Katholieke Atletiek Unie Maastricht, die beschikte over een 400 meter atletiekbaan. Na K.U.M. was het terrein van de Atletiek Vereniging '34, vanaf 1953 genaamd atletiekvereniging Kimbria. In 2002 ontstond hieruit de Atletiekvereniging Maastricht (AM).

Het kapelletje bevindt zich nog steeds aan het Mirabelpad, het voetpad gelegen tussen de Longinastraat en de Kershegge.