Kerststalletjes kijken

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Kerststal severenflat.jpg

Je kunt in de kerstperiode heel wat kerststalletjes kijken tijdens een wandeling in de omgeving, maar via Amiepedia kan dat ook vanachter de pc, tablet of mobiele telefoon. Onderstaand de ontvangen reacties op onze Facebook oproep in 2019.

Klik desgewenst op de foto's om een vergroting te kunnen bekijken.

Aanvullingen zijn van harte welkom!

Kerststal flat Severen

Sinds een paar jaar wordt in de hal voor de lift van deze flat de kerstgroep van wijlen Sjer Goyen opgezet door twee vrijwilligers; Petro vd. Wacht en Bernie Plantaz. De beeldjes van deze groep zijn al menige jaren oud, waardoor breuk- en slijtsporen erg zichtbaar waren. Bijna alle beeldjes zijn door deze Bernie gerestaureerd en opnieuw in de verf gestoken: een hartelijk kerstwelkom voor iedere bewoner en bezoeker! Na Driekoningen wordt de boel weer voor een jaar opgeslagen in de kelderruimte van medeflatbewoner mevrouw José Crijns. Zie foto rechts.

Verzameling kerststalletjes familie M. Van Geffen

Kerststalletjes fam. Van Geffen.jpg

Bij deze een foto (links) van mijn kerststalletjes. Ik heb ze gekregen en gekocht. Het zijn stalletjes afkomstig uit verre landen maar ook gewoon van hier uit de buurt. Elk stalletje heeft zijn eigen verhaal, hoe komt het hier en waar komt het vandaan. Dit is dus een herinneringskastje, waar ik elke kerst naar uit kan kijken en van kan genieten.
Kerstgroep familie R. Plantaz

Kerstgroep fam. Plantaz.jpg

Deze kerstgroep is gemaakt van kunsstof, door dezelfde maker die ook de Sjlaaimetgroep van de carnavalsvereniging creëerde. Deze had destijds zijn atelier in Blerick. Mijn vader z.g. kreeg hem omstreeks 1988 als tegenprestatie voor een geleverde dienst. Sinds een jaar of vijf staat hij nu onder onze kerstboom. Door de grootte en het aantal beelden loodzwaar om elk jaar van de zolder te halen, maar dat is een plezierig karwei vanwege de mooie herinnering.


Kerststal kapel Het Kruis In de Pin

Pinstal 1.jpg
Pinstal 3.jpg

Deze kapel staat onder beheer van Stichting het Kruis, waarvan Jean Pierre Dobbelstein penningmeester is. Elk jaar vormt hij de kapel om tot een mooie kerststal, waarvan de belichting gaat branden als ook de straatverlichting aanspringt. Hij doet dit al enkele jaren met enkele bewoners van de straat, in navolging van de buurtvereniging Ambyerstraat Noord die helaas is opgeheven. De materialen zijn aangekocht met het geld van deze buurtvereniging en de bijbehorende kerstbomen worden soms geschonken of ze worden gekocht bij de Scouting.

De materialen staan allemaal opgeslagen bij Jean Pierre thuis. Ieder jaar geeft het de buurt voldoening als de Kerstkribbe er weer in staat, al zou Jean Pierre graag nóg wat meer animo van de buurtbewoner bij het opzetten waarderen.
Pinstal 2.jpg

Kerststal familie Plantaz-Braeken

StalRob.jpg


De beeldjes van deze kerststal zijn gemaakt van ijzeren schroefjes, boutjes enz. Het is fijn-laswerk van de hand van wijlen Charel Plantaz, die meerdere van dit soort kerststallen heeft gemaakt. De meeste zijn door hem weggegeven aan familie, vrienden en bekenden.
Kerststallengroep Heilige WalburgaKerk

kerststal op kerkplein
kerststal op kerkplein


(Onderstaande tekst kan nog worden aangepast door de auteur)


Bouwgroep

De bouwers van de kerststallen, zowel binnen als buiten, komen voort uit een groep vrijwilligers van gemengd zangkoor Crescendo. De groep vrijwilligers is door de jaren heen steeds gewijzigd. De kerststallengroep kwam uiteindelijk onder leiding van John Dobbelstein en de huidige coördinatie berust bij Jackie Huntjens. De huidige groep bestaat uit wisselende samenstellingen vanuit diverse vrijwilligersgroepen uit de parochie. De stallen hebben voorheen altijd opgeslagen gelegen bij de familie Prickaerts aan de Molenweg.


Traditioneel worden de kerststallen opgehaald en opgebouwd in het weekend voor het Kerstconcert in de kerk. Op de vrijdag voor het kerst concert worden de onderdelen van de binnen en de buitenstal ingeladen op twee wagens van de familie Prickaerts. Pierre Prickaerts vervoerde vervolgens de kerst stallen richting de kerk, al waar het materiaal van de binnenstal aan de zijingang van de kerk werden neergelegd en de buitenstal bij de toren. Uiteraard is er na het harde werk altijd een kleine versnapering met koffie of thee in de sacristie.


De opbouw van de stallen
kerststal in de kerk
kerststal in de kerk

De opbouw van de binnenstal begint op vrijdag avond. De kerststal binnen kenmerkt zich dat hij steeds anders is. Vanwege alle losse hout (berkenhout) en plaatmateriaal bouwen de vrijwilligers elke kerst een andere stal. Op de zaterdag wordt de binnenstal verder afgewerkt en de beeldengroep in de kerststal geplaatst.

kerststal in de kerk


Op deze zaterdagochtend zijn er andere vrijwilligers die de buitenstal opbouwen. Deze is in tegenstelling tot de binnenstal een legpuzzel. De stal bestaat uit 2 zijwanden, een achterwand in twee delen en een voorkant bestaande uit twee delen. Middels een scharniersysteem wordt de buitenstal in elkaar gezet, traditie getrouw links van de hoofdingang van de kerk. Vroeger was dit best moeilijk gezien de boomwortels van de bomen voor de kerk, waar de stoeptegels rondom niet meer recht lagen. Het was elk jaar weer een uitdaging om de kerststal op te bouwen. Maar als de buitenwanden eenmaal staan dan kan vervolgens een dwarsbalk neergelegd worden en 3 dakdelen op de stal gelegd worden. Tot slot komt er nog een nok waarmee de dakdelen worden vast gelegd. In de stal wordt een vloer gelegd, waarop vakken staan aangegeven alwaar de beelden worden vast gemaakt via een bout, moer en een vlindermoer systeem. Daarna wordt de beeldengroep in de stal gezet. De beelden groep gemaakt door mevrouw Netty Massotte, terwijl de familie Dols al een aantal jaren de kleding van de poppen onderhoudt en de poppen aankleedt.

Kerstster

Tot slot wordt ook een traditionele kerstster boven de ingang van de kerk opgehangen. Of alle lampjes van de kerstster branden moet telkens vooraf worden gecontroleerd: zijn de fittingen nog goed etc. Het herenkoor, Kerkelijk Zangkoor St. Cecilia, heeft een nieuwe kerstster aangeschaft voor de kerk: een ster met ledverlichting.

Het opruimen van de stallen gebeurt traditioneel het weekend na Driekoningen.


Schade aan de buitenstal

Een aantal jaar geleden werden de bouwers opgeschrikt door een brand. Aan de voorkant van de stal was er lichte brandschade. Mede dankzij vrijwilligers en omwonenden is de schade beperkt gebleven. De schade beperkte zich tot de poppen en de kleding. Dankzij de vrijwilligers mevrouw Massotte en de fam. Dols zijn de poppen en de kleding hersteld. Een tweede incident dat bekend is, betrof een zware storm. In de week voor kerst waren de drie dakdelen van de buitenstal afgewaaid. De dag na de storm hebben een aantal vrijwilligers de dakdelen weer opnieuw op de stal gelegd en met extra schroeven vast gezet.

Een aantal jaar geleden is de coördinatie van de kerststallengroep overgenomen door Jackie Huntjens. Wegens omstandigheden was het voor Pierre Prickaerts niet meer mogelijk om de kerststal te vervoeren en wegens een verwachte verhuizing moest er een nieuwe opslag gevonden worden. Uiteindelijk heeft de kerststallen groep met behulp van de heer Jo Lemmens een nieuwe vervoerder gevonden van de stallen.

Kerststal kapel Heukel Ambyerstraat-Zuid

Heukelstal 1.jpg
Heukelstal 2.jpg

Door vrijwilligers van de buurtvereniging Heukel wordt in de Mariakapel aldaar jaarlijks een mooie kerststal opgebouwd. Het hek- en gaaswerk dat verstoring moet voorkomen belemmert helaas het vrije zicht op de foto, maar de bezoeker kan er ter plekke goed doorheen kijken.Kerststalletje familie Geurts-Boudewijn

Kerststal F Geurts Boudewijn.jpg

Dit kerststalletje uit Belize hebben we meegenomen van onze reis in 2018.
Kerststal familie C. Leenders

Kerststal fam. Leenders.jpg

Onze kerststal komt uit Mexico, Puerta Vallarta om precies te zijn. Mijn vrouw en ik waren daar in de kerstperiode van 1998 op vakantie. In een klein winkeltje verkochten ze kerstspullen. Je kon er deze handgemaakte figuren laten maken. Een paar dagen later konden we het ophalen. Alle figuren waren apart verpakt in een stuk krantenpapier.


Kerststal familie I. van Geffen-Seresse

Kerststal fam. I.Van Geffen.jpg

Kerststalletjes sparen....

Deze kerstgroep hebben we gekocht in Portugal, afgelopen zomervakantie.