Kerststalletjes kijken
Je kunt in de kerstperiode heel wat kerststalletjes kijken tijdens een wandeling in de omgeving, maar via Amiepedia kan dat ook vanachter de pc, tablet of mobiele telefoon. Daartoe kan iedereen een foto van de eigen kerststal, liefst vergezeld van een (korte) begeleidende tekst, opsturen naar info@amiepedia.nl. Hoe meer kerststalletjes we kunnen plaatsen, hoe interessanter deze digitale wandeling zal worden! Onderstaand de tot op heden ontvangen reacties op onze oproep.
Klik desgewenst op de foto om een vergroting te kunnen bekijken.
Aanvullingen zijn van harte welkom!
Kerststal flat Severen
Sinds een paar jaar wordt in de hal voor de lift van deze flat de kerstgroep van wijlen Sjer Goyen opgezet door twee vrijwilligers; Petro vd. Wacht en Bernie Plantaz. De beeldjes van deze groep zijn al menige jaren oud, waardoor breuk- en slijtsporen erg zichtbaar waren. Bijna alle beeldjes zijn door deze Bernie gerestaureerd en opnieuw in de verf gestoken: een hartelijk kerstwelkom voor iedere bewoner en bezoeker! Na Driekoningen wordt de boel weer voor een jaar opgeslagen in de kelderruimte van medeflatbewoner mevrouw José Crijns. Zie foto rechts.
Verzameling kerststalletjes familie M. Van Geffen
Bij deze een aantal foto's uit mijn verzameling kerststalletjes. Een aantal heb ik gekregen, anderen gekocht. Er zijn stalletjes bij die afkomstig zijn uit verre landen, maar ook van gewoon hier uit de buurt. Elk stalletje heeft zijn eigen verhaal: hoe komt het hier, waar komt het vandaan? De meeste staan in een herinneringskastje, waar elke kerstperiode naar uitgekeken en van genoten wordt .
Met een klik op de foto wordt deze vergroot waardoor een beter zicht op de details mogelijk is.
Kerstgroep familie R. Plantaz
Deze kerstgroep is gemaakt van kunsstof, door dezelfde maker die ook de Sjlaaimetgroep van de carnavalsvereniging creëerde. Deze had destijds zijn atelier in Blerick. Mijn vader z.g. kreeg hem omstreeks 1988 als tegenprestatie voor een geleverde dienst. Sinds een jaar of vijf staat hij nu onder onze kerstboom. Door de grootte en het aantal beelden loodzwaar om elk jaar van de zolder te halen, maar dat is een plezierig karwei vanwege de mooie herinnering.
Kerststal kapel Het Kruis In de Pin
Deze kapel staat onder beheer van Stichting het Kruis, waarvan Jean Pierre Dobbelstein penningmeester is. Elk jaar vormt hij de kapel om tot een mooie kerststal, waarvan de belichting gaat branden als ook de straatverlichting aanspringt. Hij doet dit al enkele jaren met enkele bewoners van de straat, in navolging van de buurtvereniging Ambyerstraat Noord die helaas is opgeheven. De materialen zijn aangekocht met het geld van deze buurtvereniging en de bijbehorende kerstbomen worden soms geschonken of ze worden gekocht bij de Scouting. De materialen staan allemaal opgeslagen bij Jean Pierre thuis. Ieder jaar geeft het de buurt voldoening als de Kerstkribbe er weer in staat, al zou Jean Pierre graag nóg wat meer animo van de buurtbewoner bij het opzetten waarderen.
Kerststal familie Plantaz-Braeken
De beeldjes van deze kerststal zijn gemaakt van ijzeren schroefjes, boutjes enz. Het is fijn-laswerk van de hand van wijlen Charel Plantaz, die meerdere van dit soort kerststallen heeft gemaakt. De meeste zijn door hem weggegeven aan familie, vrienden en bekenden.
Kerststallengroep Heilige WalburgaKerk
Bouwgroep
De bouwers van de kerststallen, zowel binnen als buiten, komen voort uit een groep vrijwilligers van gemengd zangkoor Crescendo. De groep vrijwilligers is door de jaren heen steeds gewijzigd. De kerststallengroep kwam uiteindelijk onder leiding van John Dobbelstein en de huidige coördinatie berust bij Jackie Huntjens. De huidige groep bestaat uit wisselende samenstellingen vanuit diverse vrijwilligersgroepen uit de parochie. De stallen hebben voorheen altijd opgeslagen gelegen bij de familie Prickaerts aan de Molenweg.
Traditioneel worden de kerststallen opgehaald en opgebouwd in het weekend voor het Kerstconcert in de kerk. Op de vrijdag voor het kerst concert worden de onderdelen van de binnen en de buitenstal ingeladen op twee wagens van de familie Prickaerts. Pierre Prickaerts vervoerde vervolgens de kerst stallen richting de kerk, al waar het materiaal van de binnenstal aan de zijingang van de kerk werden neergelegd en de buitenstal bij de toren. Uiteraard is er na het harde werk altijd een kleine versnapering met koffie of thee in de sacristie.
De opbouw van de stallen
De opbouw van de binnenstal begint op vrijdag avond. De kerststal binnen kenmerkt zich dat hij steeds anders is. Vanwege alle losse hout (berkenhout) en plaatmateriaal bouwen de vrijwilligers elke kerst een andere stal. Op de zaterdag wordt de binnenstal verder afgewerkt en de beeldengroep in de kerststal geplaatst.
Op deze zaterdagochtend zijn er andere vrijwilligers die de buitenstal opbouwen. Deze is in tegenstelling tot de binnenstal een legpuzzel. De stal bestaat uit 2 zijwanden, een achterwand in twee delen en een voorkant bestaande uit twee delen. Middels een scharniersysteem wordt de buitenstal in elkaar gezet, traditie getrouw links van de hoofdingang van de kerk. Vroeger was dit best moeilijk gezien de boomwortels van de bomen voor de kerk, waar de stoeptegels rondom niet meer recht lagen. Het was elk jaar weer een uitdaging om de kerststal op te bouwen. Maar als de buitenwanden eenmaal staan dan kan vervolgens een dwarsbalk neergelegd worden en 3 dakdelen op de stal gelegd worden. Tot slot komt er nog een nok waarmee de dakdelen worden vast gelegd.
In de stal wordt een vloer gelegd, waarop vakken staan aangegeven alwaar de beelden worden vast gemaakt via een bout, moer en een vlindermoer systeem. Daarna wordt de beeldengroep in de stal gezet. De beelden groep gemaakt door mevrouw Netty Massotte, terwijl de familie Dols al een aantal jaren de kleding van de poppen onderhoudt en de poppen aankleedt.
Kerstster
Tot slot wordt ook een traditionele kerstster boven de ingang van de kerk opgehangen. Of alle lampjes van de kerstster branden moet telkens vooraf worden gecontroleerd: zijn de fittingen nog goed etc. Het herenkoor, Kerkelijk Zangkoor St. Cecilia, heeft een nieuwe kerstster aangeschaft voor de kerk: een ster met ledverlichting.
Het opruimen van de stallen gebeurt traditioneel het weekend na Driekoningen.
Schade aan de buitenstal
Een aantal jaar geleden werden de bouwers opgeschrikt door een brand. Aan de voorkant van de stal was er lichte brandschade. Mede dankzij vrijwilligers en omwonenden is de schade beperkt gebleven. De schade beperkte zich tot de poppen en de kleding. Dankzij de vrijwilligers mevrouw Massotte en de fam. Dols zijn de poppen en de kleding hersteld. Een tweede incident dat bekend is, betrof een zware storm. In de week voor kerst waren de drie dakdelen van de buitenstal afgewaaid. De dag na de storm hebben een aantal vrijwilligers de dakdelen weer opnieuw op de stal gelegd en met extra schroeven vast gezet.
Een aantal jaar geleden is de coördinatie van de kerststallengroep overgenomen door Jackie Huntjens. Wegens omstandigheden was het voor Pierre Prickaerts niet meer mogelijk om de kerststal te vervoeren en wegens een verwachte verhuizing moest er een nieuwe opslag gevonden worden. Uiteindelijk heeft de kerststallen groep met behulp van de heer Jo Lemmens een nieuwe vervoerder gevonden van de stallen.
Kerststal kapel Heukel Ambyerstraat-Zuid
Door vrijwilligers van de buurtvereniging Heukel wordt in de Mariakapel aldaar jaarlijks een mooie kerststal opgebouwd. Het hek- en gaaswerk dat verstoring moet voorkomen belemmert helaas het vrije zicht op de foto, maar de bezoeker kan er ter plekke goed doorheen kijken.
Kerststalletjes van familie Geurts-Boudewijn
De diverse Kerststalletjes of -groepen van mijn verzameling heb ik ooit gekocht. Van enkele exemplaren weet ik niet meer precies waar ze waar ze vandaan komen, maar vaker kon ik er eentje meenemen uit bijvoorbeeld de kringloopwinkel of geërfd van familie. Behalve aankoop in "gewone" winkels zijn er ook diverse groepen meegebracht van vakantiereizen.
Kerststal familie C. Leenders
Onze kerststal komt uit Mexico, Puerta Vallarta om precies te zijn. Mijn vrouw en ik waren daar in de kerstperiode van 1998 op vakantie. In een klein winkeltje verkochten ze kerstspullen. Je kon er deze handgemaakte figuren laten maken. Een paar dagen later konden we het ophalen. Alle figuren waren apart verpakt in een stuk krantenpapier.
Kerststalletjes familie I. van Geffen-Seresse
Familie Van Geffen-Seresse spaart al enige jaren kerstgroepjes en -stalletjes. De verzameling bestaat uit "krijgertjes", overlevering of groepjes die zijn aangekocht. Een deel van de verzameling zijn beneden te zien.
Kerststal zorgcentrum Hagerpoort, Laurierhoven
De gerepareerde kerststal van de Hagerpoort
Het oude bejaardenhuis Amby had een stichting, die Walburga werd genoemd en actief was in zaken die de kapel van het huis betroffen. Meer dan 50 jaar geleden werd door deze stichting geld ingezameld voor een kerstgroep. Deze actie was succesvol en de kerstfiguren werden in de buurt van Aken gekocht. Alle vrijwilligers, vanaf het eerste uur, zijn hier erg trots op.
Echter, in het “Oude Amby”, zoals de oudbouw van het bejaardentehuis door het personeel van de Hagerpoort wordt genoemd, gebeurde er in kersttijd een ongelukje. Een bewoner nam met de scootmobiel helaas de bocht wat ruim en reed de kerststal binnen. Als gevolg hiervan lag de beschadigde kerstgroep een jaar of tien in de kelder van Hagerpoort te verkommeren: de kameel had geen poten meer heel en de ezel had er nog maar drie. Ilona van Geffen, werkzaam in Hagerpoort, is toen aan het boetseren geslagen, waarna Marlie van Geffen het schilderwerk voor haar rekening nam. Nu kan deze kostbare, in ere herstelde kerstgroep weer worden opgezet en bewonderd. Op onderstaande foto’s is een glimp van het herstelwerk te zien en het uiteindelijk resultaat.
Kerstgroep bij Lourdesgrot in Severenbos
Bij de Lourdesgrot in het Severenpark is een zelf gemaakte kersstal (kerstgroep) geplaatst. Bij deze plek staat tevens een kersttent, waar van 24 tm. 26 dec van 12.00 tot 19.00 uur wandelaars warme chocomel met wat lekkers aangeboden krijgen van deze werkgroep van Buurtplatform Amby. Door het verkopen van kerststukjes, door vrijwilligers gemaakt van hout en mergel, wordt deze traktatie bekostigd. Helaas werd deze kersttent rond 20 december 2020 door baldadigheid beschadigd. Na bekendmaking hiervan in de media werd door enkele inwoners van Amby spontaan hulp én een nieuwe tent aangeboden, waarvoor hulde.
Foto's: A. Hollands, T. Bron, V. Mingels
Kerststal kapelanie, Baanderthoeve, familie Keymis
In 2020 is sprake van een "ingetogen" Kerstmis, aangezien vanwege de Covid-19-pandemie mensen maar zeer beperkt bij elkaar mogen komen. Zelfs de nachtmis mocht niet door gaan en het aantal kerkbezoekers werd beperkt tot 30 personen, die zich vooraf dienden aan te melden. Ook familiebezoek werd door de overheid gelimiteerd tot maximaal drie gasten.
Als steuntje in de rug en ter bevordering van de kerstbeleving werden in Amby diverse initiatieven genomen: hier en daar werden meer kerstversieringen in de openbare ruimte of bij particulieren geplaatst en op kerstavond klonk enige tijd kerstmuziek uit de galmgaten van de kerktoren. Bij de familie Keymis, hoek Van Slijpestraat-Severenplein, stond in de voormalige winkeletalage een kerststal te bewonderen, maar ook in een voortuin aan de Baanderthoeve en naast de voordeur van de kapelanie aan de Severenstraat.
Kerststal 2022 kerkvrijwilligers
Onderstaande kerststal, uitzonderlijk gesierd met creatieve verlichting, is in 2022 aangekocht door onze kerkvrijwilligers.ie de H. Walburgakerk onderhouden.
Deze is te zien in de etalage bij Piet Keijmis, hoek Severenplein en Van Slijpestraat.