Kinderkoor de Floddertjes

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kinderkoor De Floddertjes

Kinderkoor de Floddertjes was een zangkoor dat werd opgericht in 1977 en ophield te bestaan in 2016. Het kinderkoor zong maandelijks in de kerk van Amby.

Geschiedenis

De komst van pastoor van den Asdonk zorgde voor een frisse wind binnen het Parochiegebeuren. Aangepaste teksten maar helaas voor de schooljeugd nog onverstaanbare liedjes. Na de viering bespraken Carla van Brandenburg en Lieske Slangen de mogelijkheid om met kinderen een koortje te vormen als ze samen in de tekstgroep zouden zitten. Carla was meteen enthousiast en was een prima ambassadeur voor het toekomstige koortje. Op de basisschool wist zij kinderen warm te maken om 6 weken voor een gezinsviering te komen oefenen in de serre bij Slangen. In de beginperiode werden de Floddertjes gesteund door de kinderen van het missiekoor. Tijdens de vakantieviering in juni beet het koor -ontzettend zenuwachtig- het spits af. De "Losse Floddertjes" waren een feit.

Het koor had hele leuke aangepaste liedjes gekregen via een pastoor uit Tegelen. Een muziekleraar zette de teksten op noten, want ze hadden namelijk alleen een cassettebandje met liedjes. Dat bandje werd nog lang gebruikt tijdens de jaarlijkse vakantieviering.

Wekelijkse repetities

Door het enthousiasme van de kinderen groeide het koortje zodanig dat ze na enkele jaren besloten wekelijks te gaan repeteren. De serre bij Slangen werd echt te klein met zoveel jeugd. Tevens werden de gezinsvieringen talrijker. Maar ook het repertoire groeide flink. Ze konden al gauw verschillende thema's van aangepaste liedjes voorzien. Ze schrapten het "losse" , en werden "Floddertjes". In Nettie Masotte vond men een geweldige nieuwe toevoeging aan de leiding. Repetities werden voortaan op vrijdag in de kerk gehouden. Pianisten kwamen en gingen. Na Anny Janssen kwamen Wim Lousberg, Frans van Vliet, Harald Quaaden, Anja van Brandenburg, Ron Cuypers en Eelco Hollemans.

Het werd een gezellige, maar vooral ook tijdrovende vrijetijdsbesteding. Ze vierden zes maal een geweldig lustrum. Ze kregen een prachtige vlag! Ze hielden avondspelen voor het hele gezin, speurtochten, en gingen jarenlang na de vakantieviering naar het Steinerbos, want de boog kon niet altijd gespannen zijn. Ze hieldens kleding- en kaartenacties om de kas te spekken voor iets extra's, want men wilde geen contributie vragen.

Dirigenten

Na 25 jaar dirigeren gaf Lieske Slangen de dirigeerstok door aan Daphne van Zandvoort. Daarna dirigeerden Egied Cratsborn, en toen Suzanne Suen.

Het voornaamste doel van de Floddertjes was het opluisteren van de maandelijkse gezinsviering. Liedjes werden gekozen aan de hand van het thema en de teksten van de zondag. Verder zong het koor in verpleeg- en verzorgingscentra, Vijverdal, en ook buiten Amby werden soms vieringen verzorgd met vrolijke liedjes. Samen met de communicantjes verzorgde het koor de communievieringen. Samenwerken en laten doorstromen naar het jongerenkoor was een streven.

Opheffing

In 2016 stopte het kinderkoor De Floddertjes uit Amby. Het 40-jarig jubileum hebben ze helaas net niet gehaald. De reden van de opheffing was vanwege een drastisch teruglopend ledenaantal zo liet Nancy Leenders namens het koor weten.

Op zondag 17 juli 2016 werden de resterende leden en begeleiders bedankt. Ook was er aandacht voor Lieske Slangen, die bijna 40 jaar geleden betrokken was bij de oprichting van De Floddertjes. Het kinderkoor zong maandelijks in de kerk van Amby, maar werd ook regelmatig gevraagd voor optredens in zorgcentra of bij speciale gelegenheden.

Trivia

  • Het repertoire bestond niet alleen uit kinderliedjes maar ook uit nummers uit de Top 40, Engelstalig en zelfs in het Spaans.
  • Zanger/entertainer Jérôme Gelissen begon zijn carrière bij het kinderkoor in Amby en was 8 jaar lid.