Lancering van Amiepedia
De lancering van Amiepedia vond plaats op zondag 31 maart 2019. De lancering gebeurde in Café de Kardinaal en was georganiseerd door de Joonkheid Amie.
Geschiedenis
In het voorjaar 2016 nodigde de Joonkheid Amie een aantal enthousiaste mensen uit, die eerder hadden aangegeven welwillend te staan voorbereidingen te treffen voor Amiepedia. Om zo, als werkgroep, een begin te maken aan datgene wat een website over verleden, heden en toekomst van hun geliefde dorp Amie zou moeten worden.
Op 16 september 2016 werd het eerste ei gelegd door deze mensen. De groep bestond uit: Marlie van Geffen, Maurice Coenen, Rob Plantaz, Alphons en Chrit Damoiseaux. Namens de Joonkheid Amie waren voorzitter Stan van Geffen en Benno Hermans aanwezig. De bijeenkomst vond plaats in het kleine vergaderlokaal van de Amyerhoof. Voorzitter Stan gaf aan de hand van een mooie visie: de behoefte de eigen identiteit van Amby te ontdekken, te koesteren en verder uit te bouwen, een mogelijke werkrichting aan. Toen aan die visie door de technische beheerder Michel Cilissen een concreet gezicht (door middel van ondersteunend materiaal en een voorbeeld website) werd gegeven, sloeg de vlam in de pan. Unaniem ging de werkgroep voor de toen al boven tafel zwevende naam: Amiepedia. Van voorzichtig aftasten was geen sprake meer. Nee, volle gas vooruit!
Van idee naar uitvoering
Twee en een half jaar lang werd er structureel overleg gevoerd. Marlie van Geffen werd tot notulist gekozen. En al snel werd besloten dat de historie op straat en achter de gevels van Amby, met name het oude gedeelte, lag. Dol enthousiast werden her en der interviews afgenomen. Dat deze interviews kop noch staart hadden, dat er geen enkele structuur in te bekennen was, dat deerde de geïnterviewden niet. Ze waren binnen een half uurtje even bevlogen als het interview-team van de werkgroep. Belangrijkste de werkgroep had iets geleerd, juist dat van die kip zonder kop. Daardoor maakte men snel stappen. De werkgroep ging structuur aanbrengen in interviews, in agenda, in werkwijze.
De redactie
De groep groeide uit tot een redactie. Marlie werd naast haar notulistenwerk ook nog tot voorzitter gebombardeerd. En de mannen van de redactie zagen dat het goed was. Ze deden hun werk. Chrit dook in de historie en kwam elke maand met nog oudere anekdotes dan de vorige vergadering. Beeldmateriaal werd aangesleept en er kwam een indeling die vandaag de dag uiteindelijk gestalte heeft gekregen in datgene wat nu Amiepedia is. Iedereen deed zijn werk en moest af en toe afgeremd of aangespoord worden.
Maar de groep bleef enorm betrokken. Van de "brand in de Jordaan van Amby" of de opening van het Gemeenschapshuis Amyerhoof, of alle "kaffees" op een rijtje tot de laatste nieuwe straten in Ambyerveld. Alles werd besproken, aangeleverd, opgevraagd en uitgewerkt. De redactie stelde zichzelf veel vragen, was heel serieus, maar er is ook echt heel veel gelachen om alle escapades die de dorpsgenoten te weeg hebben gebracht.
Lanceerdatum
Amiepedia groeide, groeide en toen kwam het moment: wanneer gaat de website de lucht in? Eind 2018 werd in goed overleg met de Joonkheid Amie besloten om op zondag 31 maart 2019 de site te lanceren. Tegelijkertijd zouden dan de dialect straatnaamborden worden onthuld. Een lang gekoesterde droom van Joonkheid Amie.
Logo
Als logo van Amiepedia werd gekozen voor een wereldbol met de kerk EN de vlag van Amby erop afgebeeld. Dit "I Amie" logo werd gemaakt door Bert Ubachs en was al eens eerder gebruikt door de Joonkheid Amie. Namelijk op zaterdag 8 oktober 2016 voor de avondvullend en interactieve quiz: De " I Amie" show.
Lancering door wethouder Jongen
De lancering werd verricht door de Maastrichtse wethouder van Onderwijs de heer Bert Jongen. Door middel van een druk op een grote "Enter" knop lanceerde hij de website officieel. In een bomvol zaaltje van Café de Kardinaal werd de site gepresenteerd aan het aanwezige publiek. De presentatie werd gedaan door Stan van Geffen namens de Joonkheid Amie en Chrit Damoiseaux namens de redactie van Amiepedia. Tijdens de lancering bedankte de Joonkheid de redactie met een fles Amiepedia wijn.
Dubbelfeest
Op dezelfde dag vond ook de onthulling straatnaamborden in Amies dialect plaats. De Maastrichtse wethouder van Cultuur de heer Jim Janssen verrichtte die onthulling. Zie ook dit artikel hierover.
In de pers
Onder andere RTV Maastricht was aanwezig bij de lancering. Op maandag 1 april werd er aandacht besteed aan de gebeurtenis in Amby. Eerst als kort nieuwsbericht en daarna in het programma Magma kwam de lancering en de onthulling straatnaamborden in Amies dialect uitgebreider aan bod.
Fotogallerij
Van deze feestelijk dag werden door Roger Essers foto's gemaakt.