Longinastraat

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Longinastraat
Het voormalig klooster, Longinastraat 75, in 2019
Het voormalig klooster, Longinastraat 75, in 2019
Geografische informatie
Begin Severenstraat
Eind Hooverenweg
Postcode 6225 AL - 6225 AP
Huisnummers 20 - 133
Algemene informatie
Dialect naam Kloestersjtraot
Genoemd naar Zuster Longina
Naam sinds 26 mei 1970
Voormalige naam Kloosterstraat
Bestrating Asfalt
Bebouwing Woonhuizen, hoeves en winkels
Opvallende gebouwen Vakwerkschuur uit 17e eeuw

De Longinastraat draagt sinds 26 mei 1970 deze naam, hij is vernoemd naar Zuster Longina. In de toenmalige gemeente Amby heette deze weg de Kloosterstraat, wat een zijstraat was van de hoofdweg in Amby. De straat als tracé dateert uit de middeleeuwen. Door de annexatie bij gemeente Maastricht in 1970 kreeg de straat een andere naam. Dit omdat er in de wijk Scharn van gemeente Maastricht ook een Kloosterstraat ligt.

Oorsprong van de naam

Zuster Longina oftewel Maria Helene Kuppen (1902-1979) behoorde tot de orde van de Franciscanessen. Van 1924 tot 1964 verbleef zij in het klooster van de Franciscanessen van de Heilige Jozef van Amby, gelegen op de Kloosterstraat (Longinastraat 75). Ze was werkzaam bij het Groene Kruis en betekende veel door de dorpsgemeenschap.

Bebouwing

Opvallendste gebouw is Longinastraat 133, oorspronkelijk een schuur die dateert uit de periode 1650-1700. Een van de oudste gebouwen aan het dorpslint. Zeldzaam vanwege een van de weinig overgebleven vakwerkconstructies in Maastricht. Het pand vormt een eenheid met het hoekpand Ambyerstraat-Zuid 154. De meeste bebouwing zijn rijtjeshuizen, een paar hoeves en winkels.

Bouwexperiment

Er zijn een vijftal huizen die sterk verschillen qua bouwstijl van de rest van de straat. Deze huizen(met huisnummers 91, 95, 97, 101 en 103) werden ontworpen door architect Frans Dingemans in 1956. Het betreft twee blokken van 2 woningen en een losstaande woning. Het is een vroeg voorbeeld uit het oeuvre van architect Dingemans. Deze panden zijn gebouwd als experimenteel voorbeeld voor de wijk Severenveld. Daarom vertonen ze veel gelijkenis met de huizen van bijvoorbeeld de Hélène Schoenmaeckersstraat.

Verbinding

De straat begint vanaf het kruispunt Severenstraat en de Ambyerstraat-Zuid. Eindpunt is op het kruispunt Hooverenweg en Molenweg.

Trivia