Luchtfoto's van Amby

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Luchtfoto's van Amby is een verzameling van afbeeldingen die gemaakt zijn vanuit een vliegtuig. De foto's laten goed zien hoe Amby veranderd is in de loop der jaren.

1944

De eerste luchtfoto's van de gemeente Amby zijn gemaakt door de RAF (Royal Air Force) tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog. Op 21 juli 1944 vloog het no. 544 squadron van de Engelse luchtmacht over België en Zuid-Limburg richting Duitsland.

Op 1 september 1944 maakte de RAF op terugweg van Duitsland opnieuw foto's van het dorp. Het is nog onbekend welke rol deze afbeeldingen hebben gespeeld in de bevrijding van Amby. Die twee weken later zou plaatsvinden.

1956

In 1956 werd de Walburgakerk vanuit de lucht gefotografeerd.

1956 Walburgakerk.jpg


Gemeente Maastricht

De meeste luchtfoto's zijn genomen in opdracht van de Gemeente Maastricht. De afdeling Openbare werken kreeg hierdoor een goed beeld voor eventuele uitbreidingsplannen. De voortgang van de nieuwe woningen en recent aangelegde straten is ook duidelijk te zien.

1960 - 1970

Het gebied rond Kasteel Geusselt was tot 1920 grondgebied van Gemeente Amby. Op deze foto's zijn Huize Severen, Amyerhoof en Severenplein mooi in beeld gebracht.

Op de vierde foto is aan de linkerkant de Severenstraat goed te zien. In het midden de oprijlaan van de Gravenshof en daar achter de Kerkstraat de huidige Ambyerstraat-Zuid.

Op de vijfde foto is de buurt het Severenveld nog niet voltooid. Maar de Westrand en de Van Slijpestraat zijn wel te herkennen. De laatste twee foto's zijn van de Hoofdstraat waar Poelier Phillipens was gevestigd en Jonkheer W.C. de Jonge heeft gewoond.

1970 - 1980

Deze foto's zijn genomen na de annexatie van Amby door de Gemeente Maastricht. Men was toen bezig met aanleg van de buurt Achter de Hoven. Het totaal overzicht van Westrand tot Molenweg geeft goed weer hoe de wijk Amby sindsdien is vol gebouwd. Onder andere de Walburgakerk, Ambyerstraat-Noord en Longinastraat zijn zichtbaar. De aanleg van de Peppelhoven, Eikenhoven en Acaciahoven is bezig. Op de voor laatste foto is de oude school en speeltuin te herkennen. De laatste foto laat zien dat de aanleg van de buurt Achter de Hoven vordert.

1977

Deze unieke luchtfoto is gemaakt in opdracht van Wiel Claessen. De foto hangt levensgroot bij de familie Claessen al jaren aan de muur. Bijna de gehele wijk Amby staat erop. Linksonder missen bijvoorbeeld slechts enkele huizen aan de Ambyerstraat-Zuid. Het geeft een mooi overzichtsbeeld hoe Amby er in 1977 uitzag. Doordat deze foto niet werd gemaakt in opdracht van een overheidsinstantie maakt het extra bijzonder.

1977 Luchtfoto Amby W Claessen.jpg

1982

Op 13 juli 1982 is de volgende fotoserie gemaakt. Café de Kardinaal, het Lindenplein en het Severenplein springen in het oog.

Soorten luchtfoto's

Luchtfotografie wordt doorgaans op 300 meter hoogte vanuit een vliegtuig of luchtballon gedaan.

Het maken van foto's vanuit een kerktoren of vanaf een dak van een flatgebouw noemt men soms ook luchtfotografie. Officieel is dit echter hoogtefotografie. Een hoogtefoto wordt in de meeste gevallen tussen een hoogte van 3 en 100 meter gemaakt wordt. De hoogtefoto wordt ten opzichte van een luchtfoto ook wel omschreven als een foto "met overzicht maar met behoud van detail".

Tegenwoordig is het gebruik van drones populair om foto's te maken vanuit de lucht. Sinds 2001 zijn satellietbeelden voor iedereen toegangelijk via onder andere Google Earth en later Google Maps streetview. Bij het inzoomen zijn daar ook luchtfoto's te zien.

Op deze pagina staan echter alleen maar afbeeldingen die door offciële instanties zijn gemaakt in de categorie luchtfotografie.

Trivia

  • De eerste luchtfoto's werden in 1858 gemaakt door Félix Nadar, een Franse fotograaf. Hij gebruikte een luchtballon.
  • Tot 2013 was er een vergunning nodig om luchtfoto's te maken. Dit omdat er militaire objecten in beeld zouden kunnen komen.